Четвъртък, 17 Октомври 2019
28
май
5
 

Пациенти и лекари: Новите правила за предписване на биологична терапия ще забавят лечението

Понеделник, 28 Май 2018 | 12:30:05 Полина Тодорова
5

Промените, свързани с новите критерии за изписване на биологична терапия при пациенти с псориазис, псориатичен артрит и други ревматологични заболявания, ще утежнят много започването на лечението на болните.  За това предупредиха  на пресконф

Промените, свързани с новите критерии за изписване на биологична терапия при пациенти с псориазис, псориатичен артрит и други ревматологични заболявания, ще утежнят много започването на лечението на болните.  За това предупредиха  на пресконференция лекари, както и представители на асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложения, Български алианс на дерматологични и ревматологични заболявания, Федерация „Български пациентски форум“ и други.

Поводът са обявените от НЗОК нови правила за това лечение. Припомняме, в края на миналата седмица НЗОК утвърди нови изисквания при издаване на протоколи за провеждане на лечение по конкретни диагнози, включени в Списъка на заболяванията на касата, за лечението на които се изисква експертиза. Те касаят и пациенти с  псориазис, ревматоиден артрит, болест на Крон и други. Според фонда всички промени имат за цел избора на най-добрия терапевтичен подход за конкретния пациент при индивидуалната оценка на състоянието му от водещи специалисти в областта на заболяванията.

Според пациентските организации обаче промяната ще засегне негативно над 7000 пациенти, които към момента са на биологична терапия, както и всеки нов пациент, който се нуждае от такава. Основният проблем според тях се поражда от факта, че според новите критерии една единствена комисия ще може да се произнася за започване на лечение с биологични медикаменти. Останалите три комисии ще имат право единствено да издават решения за продължаване на терапията.

Председателят на ФБПФ Иван Димитров предупреди, че следствие на тази промяна хиляди хора от цяла страна ще трябва да пътуват към една комисия в София. Той изтъкна, че съществува риск много от тях да бъдат възпрепятствани  в пътуването си, от което ще пострада и лечението им. Според Димитров тази промяна на практика представлява централизиране на решенията. „Завъртането на пациента по цялата тази схема означава забавяне като процедура“ посочи той и обясни, че до момента стартирането на лечението е отнемало два месеца, докато сега този период може да продължи половин година.

От своя страна проф. Евгения Христакиева, началник на Клиниката по кожни и венерически болести в УМБАЛ Стара Загора, заяви, че промените са станали факт без мотиви и коментар от здравната каса.  Тя изтъкна, че в последните четири години НЗОК е създала един добър  механизъм, който е свързан с лечението на пациентите и той се променя без причина. Проф. Христакиева отбеляза, че до момента не е казано дали има проблем в работата на досегашните комисии, а съсредоточаването на решенията само в един орган на практика подронва и авторитета на медиците, издавали подобни решения извън София. Тя подчерта, че назначаването на лечение с биологична терапия трябва да бъде издавано от наблюдаващия лекар, който следи с години състоянието на пациента, и обясни, че то не се „издава с лека ръка“, а е съобразено със сериозни и тежи критерии. Стана още ясно, че лечението на един пациент с биологична терапия възлиза месечно на между 1 600 лв. и 2 000.

Медиците изтъкнаха и че става дума за пациенти в активна възраст, а чрез забавяне на терапията им от страна на държавата, ще се стигне води до тяхната инвалидизация. 

От пациентските организации обявиха, че подготвят писмо до НЗОК, с което настояват да се дадат подробности около приетото решение.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
NH$Z

Гост 28.05.2018 16:31:31

Стига бе , само лапане на мангизи и никакъв контрол.Мечтата на сума ти професори професорки.Озаптете се бе. Много бързо искате да сте милионери ,но все пак проявете някъкав морал и към пациентите .Стига ги тъпкахте с неподходящи за тях лекарства. Фармамафията си иска нейното-да се изписват скъпи медикаменти , но един лекар с морал не би отровил пациентите си само и само да гепи комисионната.

Гост 28.05.2018 15:14:45

Стига слугувахте на фармамафията .Вече се усирате.

Жоро Коев 28.05.2018 14:59:14

Платените пациенто подобни организации изручкаха бюджета с "оригиналните" фирми.

Компетентен 28.05.2018 14:36:10

Само тая седмица видни шефове обявиха нови и скъпоструващи медикаменти, които касата ще плаща. Проф. Търнев напр. анонсира два нови медикамента за МС. Тука наскоро умря една млада болна от чернодробна некроза от единия медикамент

гост 28.05.2018 14:02:33

Малко нещо да им развалят далаверите и кражбите и реват до бога.


Още новини
Медицинските сестри: Донякъде постигнахме консенсус  с министъра
16.10.2019 17:18:44 Надежда Ненова

Медицинските сестри: Донякъде постигнахме консенсус с министъра

Медицинските сестри напуснаха сградата на Министерството на здравеопазването, тъй като са постигн ...

Промени в правилника за ТЕЛК
16.10.2019 16:54:48

Промени в правилника за ТЕЛК

Правителството прие изменение и допълнение на Правилника за устройство и организация на работата ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...