!
Петък, 21 Юни 2024
30
март
 

Пациенти с автоимунни заболявания искат среща с Касата заради забавена терапия

Сряда, 30 Март 2022 | 15:14:19


Критериите на НЗОК за лечение с нови терапии да бъдат приемани в началото на годината, за да започне прилагането на  новите медикаменти, а не да се чака неопределен срок, както е в момента. Това е основното искане на Асоциацията на пациентите с ав

Критериите на НЗОК за лечение с нови терапии да бъдат приемани в началото на годината, за да започне прилагането на  новите медикаменти, а не да се чака неопределен срок, както е в момента. Това е основното искане на Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания (АПАЗ) към фонда, съобщават от пациентската организация.

От там отправят спешен призив към Касата да обърне внимание на пациентите с ревматични заболявания, чиито проблеми по думите им от години се неглижират. Организацията е изпратила десетки писма и молби за среща със НЗОК във връзка със сериозните административни пречки за получаване на иновативните терапии, но към момента няма диалог от страна на институцията, твърдят още от АПАЗ.

В края на миналата година е одобрена нова терапия за анкилозиращ спондилит, която е надежда за много пациенти, нямащи добро повлияване от наличните до момента медикаменти. Новите лекарства по правило трябва да са достъпни от следващата календарна година в изискванията при лечение на умерен до тежък активен серопозитивен ревматоиден артрит, активен ювенилен артрит, активен и прогресиращ псориатичен артрит и тежък и актвен анкилозиращ спондилит с антиревматични лекарствени продукти над 18 г. в извънболничната помощ. За одобрението на изискванията обаче няма срок и затова всяка година се чака месеци наред да се гласуват от Надзорния съвет на НЗОК, въпреки че медикаментите отдавна са преминали всички административни процедури.

Тази година още не са гласувани, като вече в две поредни заседания на Надзорния съвет на НЗОК  се отлагат, посочват от АПАЗ.

„Смятаме, че пациентите сме тези, които трябва да сме в центъра на здравната система и пътят ни до лечение трябва да е структуриран така че преди всичко да отговаря на здравните ни нужди, а не на нуждите на администрацията“, отбелязва във връзка с проблема председателката на АПАЗ Анета Драганова.

Тя посочва още, че процедурата за отпускане на медикаментите е ненужно усложнена и причинява на пациентите до допълнителни затруднения. „Пациентите имат лекуващ ревматолог, който ги наблюдава, назначава съответната терапия, така че разкарването им само за формално административно одобрение е неоправдано. Нека не забравяме, че тук говорим за трудноподвижни хора, сред които има такива с ограничени финансови възможности, защото не работят на пълен работен ден и заболяването им изисква допълнителни разходи, така че за тях едно такова пътуване е огромно предизвикателство. Пациенти са ми споделяли, че нямат пари за автобусен билет, за да отидат на комисия в големия град и поради това се отказват от нужното им лечение“, коментира още Драганова и допълва: „Не е редно в XXI век, когато технологиите имат многобройни възможности, ние пациентите да сме буфер между болници, лекари, здравни институции, аптеки“.

Пациентската организация настоява НЗОК да обърне внимание на техните искания и предложения и да насрочи среща.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
wd3$


Всичко за коронавируса
Още новини
МЗ: Над 14 700 заявления са разпределени електронно към всички ТЕЛК в страната
21.06.2024 17:44:05

МЗ: Над 14 700 заявления са разпределени електронно към всички ТЕЛК в страната

Електронната система за разпределение на случаите на експертиза за трайно намалена работоспособно ...

FDA предлага облекчени процедури за оценка на биоподобните лекарства
21.06.2024 17:21:04

FDA предлага облекчени процедури за оценка на биоподобните лекарства

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ FDA предложи облекчаване на процедурите за доказв ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...