Сряда, 22 Януари 2020
23
окт
1
 

Пациенти: Медиите да работят за по-деликатна и щадяща социална среда

Хората с диагноза „рак“ да се доверят на лекарите си, а не да очакват чудеса

Сряда, 23 Октомври 2019 | 16:32:01
1

Лечението на рака на гърдата у нас отговаря на най-съвременните световни стандарти, неговата ефективност е в пъти подобрена, но погрешното говорене по темата нанася непоправими вреди на пациентите и в тази посока е необходима промяна. Този извод прозву

Лечението на рака на гърдата у нас отговаря на най-съвременните световни стандарти, неговата ефективност е в пъти подобрена, но погрешното говорене по темата нанася непоправими вреди на пациентите и в тази посока е необходима промяна. Този извод прозвуча по време на дискусията „Как говорим за рака на гърдата“, организирана в столицата по идея на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания. В нея участваха лекари, пациенти, психолози, журналисти.

Специалистите отчитат близо 80 на сто увеличена 10-годишна преживяемост на пациентите с тази диагноза, Въпреки това обаче медиите и особено социалните медии поднасят информация, която за съжаление е негативна и им влияе крайно неблагоприятно.

„Ракът не е една, а около 200 болести, сходни в протичането и в някои от методите на лечение Ако през 1900 г. само 5% от хората с рак са имали 5-годишна преживяемост, а 90 г. по-късно делът им е 50%. „Сега процентът достига 76-77%“, обясни проф. Дудов, от Аджибадем Сити  Клиник. Другият показател – 10-годишна преживяемост, при всички видове рак на млечната жлеза, е налице при около 76% от пациентките през 2014 г. и делът им постоянно се повишава като добрите резултати през последните години се дължат на иновациите, сред които е и един от най-големите пробиви на нашето време – персонализираната медицина. уточни той.

Онкологът обърна внимание на изключителната вреда, която нанася погрешната информация, разпространявана в публичното пространство. 

 „Дори не можете да си представите какво чуваме ние, лекарите за алтернативните методи - сини скорпиони, изпражнения от скални орли, мумийо, германий, кръв от костенурки, хирудотерапия и всякакви други чудеса. Напоследък например се казва все по-често, че захарите хранели туморите, но туморите не са животни и не се хранят“, каза проф. Асен Дудов

За психологическите проблеми и стигмата върху рака в българското общество говори д-р Маргарита Тарейн, клиничен психолог. „Лечението при хора, които се доверяват на лекаря си и имат добра връзка с него протича по съвсем различен начин спрямо това на хора, които ги нямат, дори и на физическо ниво“, каза д-р Тарейн. Тя акцентира и върху натоварването върху пациента с очакванията на близките той да бъде силен, да устоява, да се бори. Съобщаването на диагнозата е ключов момент. Има начини да бъдат подкрепени и близките на пациентите, сред които особено внимание трябва да се отделя на децата“, допълни  психологът Весела Банова, клиничен психолог и психоаналитик.

Пациенти призоваха медиите да проявяват по-голяма отговорност и да работят за една по-деликатна социална среда, която осигурява спокойствие и комфорт на онкологично болните. Медиците бяха категорични, че медицината у нас днес може да осигури адекватно съвременно лечение на хората с диагноза „рак“, които не трябва да живеят с нагласата за „чудеса“, а да се доверят на лекарите си.    



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
@As*

БайЗмей 24.10.2019 22:25:03

Дудов копира Шишко войвода(Каракачанов): с дънки и вратовръзка, ха-ха. кафа и от тия платени т.нар пациентски организации като Адърска. И агентите на американците.....


Още новини
Лекуват Базедова болест по нов метод
22.01.2020 12:37:15

Лекуват Базедова болест по нов метод

Иновативен метод за облекчаване симптомите на Базедова болест прилагат успешно от края на миналат ...

Днес СЗО решава дали да обяви международно извънредно положение заради новия коронавирус
22.01.2020 12:03:25

Днес СЗО решава дали да обяви международно извънредно положение заради новия коронавирус

Днес започва извънредна експертна среща заради разпространяващата се инфекция с нов и непознат до ...




Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...