!
Събота, 22 Юни 2024
24
апр
 

Пациентската общност срещу либерализирането на режима на пушене

Вторник, 24 Април 2018 | 17:17:53 Полина Тодорова


Решението за ограничаване на тютюнопушенето категорично не бива да е във връщането назад от вече приетите и подкрепяни от мнозинството българи политики. Това се посочва в позиция на Националната пациентска организация във връзка с предложенията за пром

Решението за ограничаване на тютюнопушенето категорично не бива да е във връщането назад от вече приетите и подкрепяни от мнозинството българи политики. Това се посочва в позиция на Националната пациентска организация във връзка с предложенията за промени в Закона за здравето, обявени от вицепремиера по икономическата и демографската политика Валери Симеонов.

Припомняме, преди седмица Симеонов обяви, че Националният фронт за спасение на България" (НФСБ) ще предложи законопроект за промяна в Закона за здравето, с който да се разреши тютюнопушенето в обособени помещения. Вчера обаче премиерът Борисов обяви, че ГЕРБ няма да подкрепи инициативата на вицепремиера Валери Симеонов за либерализиране на режима за пушене в заведенията.

От НПО не приемат и твърденията на вицепремиера, че забраната за тютюнопушенето в България на закрито масово не се спазва или се заобикаля.

Според пациентската общност мерките за борба с тютюнопушенето следва да бъдат подкрепени с изпитани и нови подходи, които да придобият значението на национален приоритет. Сред тях са борбата с ранното стартиране на тютюнопушене, които да включват преразглеждане на вида и степента на санкциите за търговците на дребно на тютюневи изделия, които продават цигари на непълнолетни, и за собствениците на заведения, които допускат непълнолетни в нощните часове, където се употребяват тютюневи изделия. Важно е прилагането на забраната за тютюнопушене на детските площадки в парковете също да бъде подсилено, тъй като това са локации, посещавани основно от и предназначени за децата. Същото важи и за районите около училища и детски градини, отбелязват от НПО.

От там отбeлязват и че тютюнопушенето при бременните жени е особено опасно, защото увеличава в пъти риска от раждане на мъртвородено дете, а бебетата на майки, които пушат, се раждат по-често недоразвити и в лошо здраве. Ето защо според тях бременните, които пушат, трябва да получат допълнителна, безплатна консултация от специалист, по време на която да разберат всички рискове за плода, свързани с пушенето по време на бременност. Необходимо е постоянно обучение на лекарите и студентите по медицина, които да запознават младите мъже и жени с опасностите от тютюнопушенето, свързани със стерилитет и детското здраве, отбелязват от там.  

Пушачите у нас рядко търсят специализирана лекарска помощ, като само 2% от тях се обръщат към медицински специалисти за борбата с тютюнопушенето. В България едва 23% от пушачите са опитвали да откажат цигарите, докато в ЕС този процент е 52%, посочват от НПО и предлагат всички здравни специалисти в страната трябва да разполагат с образователни и информационни материали, които да предоставят на своите пациенти пушачи.

Разговорът за вредата от тютюнопушенето трябва да бъде част от годишния профилактичен преглед, който личните лекари провеждат, предлагат още от там.  Друга идея е увеличението на данъчната тежест върху цигарите, както и стриктна забрана за пушене в работните пространства.

Първи в тази стъпка трябва да бъдат Народното събрание, държавните институции и общинските служби, където нарушаването на забраната за тютюнопушене на работното място е масово явление, заявяват от там.

Основната причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето, е вредното въздействие на тютюневия дим, а основната причина за невъзможността от отказ от пушенето е зависимостта към никотина, както и вредният навик, заявяват още от НПО. В тази връзка от там посочват, че  повечето страни по света, които постигат значими успехи в борбата с тютюнопушенето, залагат на осигуряване и стимулиране употребата на доказано по-малко вредни алтернативи, набавящи никотин за пушачите, които иначе биха продължили да пушат. Такива продукти са никотинови изпарители, качествените електронни цигари, бездимните тютюневи продукти, като тези с нагряване на тютюна без горене, снус, тютюн за дъвчене и други. При всички тях има доказано намалено съдържание на вредни вещества, включително канцерогени, тъй като липсва тютюнев дим, който да застрашава здравето на пушача и на околните,  отбелязват от пациентската общност.

От там допълват, че за да се избегнат злоупотреби или заблуждение у потребителите за пълната безвредност на бездимните  продукти, те трябва да бъдат анализирани на база солидни научни данни и да бъдат подходящо регулирани и контролирани при пускането им на пазара и след това.

Според данни на Световната здравна организация броят на настоящите пушачи в света е 1.1 милиарда души. Ежегодно в света умират над 6 милиона души от заболявания, причинени от тютюнопушене, включително и непушачи, които са изложени на тютюневия дим, заявяват от НПО, като допълват, че в България 13.5% от всички незаразни болести и 12.4% от смъртните случаи са в резултат на тютюнопушенето. По данни на Евробарометър, през 2006 година 36% от българите пушат. Средното число за пушачите в страните от ЕС през същата година е 32%. Данните за пушачите в България през 2017 година са без промяна - отново 36%, докато средният за Европа процент е спаднал с цели 8%, информират още от НПО. В заключение от там посочват, че тези данни показват, че борбата с тютюнопушенето е възможна и могат да бъдат постигнати добри резултати при смислени действия от страна на здравните институции.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
@cBs


Всичко за коронавируса
Още новини
2 са новите случаи на коронавирус, няма починали
22.06.2024 08:59:31

2 са новите случаи на коронавирус, няма починали

2 са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 311 направени теста. Това ...

МЗ: Над 14 700 заявления са разпределени електронно към всички ТЕЛК в страната
21.06.2024 17:44:05

МЗ: Над 14 700 заявления са разпределени електронно към всички ТЕЛК в страната

Електронната система за разпределение на случаите на експертиза за трайно намалена работоспособно ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...