Неделя, 27 Ноември 2022
23
ноем
 

Пациентски организации: Наредбата за медицинска експертиза все още позволява субективно тълкуване

Сряда, 23 Ноември 2022 | 10:25:58


Все още остава нерешен проблемът с връщането към ТЕЛК на решенията, които НЕЛК е намерил за несправедливи, което забавя цикъла за вземане на окончателно решение. Това каза председателят на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия Веска Събева по п

Все още остава нерешен проблемът с връщането към ТЕЛК на решенията, които НЕЛК е намерил за несправедливи, което забавя цикъла за вземане на окончателно решение. Това каза председателят на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия Веска Събева по повод предложените от МЗ промени в Наредбата за медицинската експертиза пред Bulgaria ON AIR.

Тя заяви, че от Асоциацията предлагат НЕЛК да излиза с окончателно решение, за да може, ако човекът не е доволен от това, което НЕЛК е взел като решение, да отиде на съд. „Проблемът е, че ТЕЛК-овете са в дружествата, в болниците – те са подчинени на Министерството, но всъщност техният работодател е болницата“, посочи Събева.

Тя обаче каза, че поздравява предишното правителство, че е имало смелостта да започне и да върне възможността на хората да получават подкрепа, както и служебното правителство – да я завърши. „С Наредбата се променя изчисляването на вид и степен на увреждане и неработоспособност, което беше отнето през 2018 г. Хората с множество заболявания с под 50% не получаваха съответната оценка, която можеше да им даде шанс да бъдат подкрепени от държавата. Сега това е възможно. Призната е и необходимостта от подкрепа за хората с ментални промени", каза още Веска Събева.

Според нея наредбата позволява субективно тълкуване и трябва всичко да бъде разписано много подробно. 

От Фондацията „Живот със Синдром на Даун“ пък се сблъскват с друг проблем – по отношение на промяната в Наредбата за медицинска експертиза в раздел „Генетични аномалии“, според която хората с Даун получават 50% нетрудоспособност, а останалите заболявания се добавят към тях, пожизнен ТЕЛК и право на чужда помощ.

„Тази промяна за хората със Синдром на Даун е факт от 16 юли 2021 г. Това, което се случва, е, че ТЕЛК комисиите не могат да работят по тази наредба и не желаят. Все още ТЕЛК комисиите си позволяват своеволия, дискриминация към нашите деца и лично отношение. Това, което се случи, е, че не само не се увеличава процентът, защото минимумът по-рано беше 30%, те го и намаляват, лишавайки децата от чужда помощ и отново срокът е за 1, 2 или 3 години“, каза председателят на фондацията Силвена Христова. По думите й от МЗ са заявили, че могат да предложат единствено обучение, но не и да правят проверки в ТЕЛК-овете.

„Притеснява ме личната помощ благодарение на чуждата помощ. Личният асистент може да подкрепи детето качествено, съобразно часовете, които се отпускат. Проблемът е във формуляра, който се попълва – излиза така, че едно дете със Синдром на Даун не може да получи 8-часова подкрепа, защото не е на легло. Нашите деца с ментални дефицити имат нужда не само от 8 часа, а 24-часова подкрепа“, каза още Христова.

„Тя позволява преценката да бъде личностна. В ТЕЛК комисиите състояние на Синдром на Даун не се пише като  основна диагноза“, поясни председателят на Фондация „Живот със Синдром на Даун”.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
j7f9


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Славена Стоянова: Добрата комуникация с пациента е ключова за изграждането на доверие
27.11.2022 11:02:16 Невена Попова

Д-р Славена Стоянова: Добрата комуникация с пациента е ключова за изграждането на доверие

Д-р Славена Стоянова е завършила медицина в МУ - София. Веднага след дипломирането си започва ...

50 са новите COVID случаи, няма починали
27.11.2022 09:39:43

50 са новите COVID случаи, няма починали

50 са новите случаи на коронавирус в България, показват данните на Единния информационен портал. ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...