!
Четвъртък, 25 Април 2024
23
ноем
1
 

Пациентски организации: Наредбата за медицинска експертиза все още позволява субективно тълкуване

Сряда, 23 Ноември 2022 | 10:25:58
1

Все още остава нерешен проблемът с връщането към ТЕЛК на решенията, които НЕЛК е намерил за несправедливи, което забавя цикъла за вземане на окончателно решение. Това каза председателят на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия Веска Събева по п

Все още остава нерешен проблемът с връщането към ТЕЛК на решенията, които НЕЛК е намерил за несправедливи, което забавя цикъла за вземане на окончателно решение. Това каза председателят на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия Веска Събева по повод предложените от МЗ промени в Наредбата за медицинската експертиза пред Bulgaria ON AIR.

Тя заяви, че от Асоциацията предлагат НЕЛК да излиза с окончателно решение, за да може, ако човекът не е доволен от това, което НЕЛК е взел като решение, да отиде на съд. „Проблемът е, че ТЕЛК-овете са в дружествата, в болниците – те са подчинени на Министерството, но всъщност техният работодател е болницата“, посочи Събева.

Тя обаче каза, че поздравява предишното правителство, че е имало смелостта да започне и да върне възможността на хората да получават подкрепа, както и служебното правителство – да я завърши. „С Наредбата се променя изчисляването на вид и степен на увреждане и неработоспособност, което беше отнето през 2018 г. Хората с множество заболявания с под 50% не получаваха съответната оценка, която можеше да им даде шанс да бъдат подкрепени от държавата. Сега това е възможно. Призната е и необходимостта от подкрепа за хората с ментални промени", каза още Веска Събева.

Според нея наредбата позволява субективно тълкуване и трябва всичко да бъде разписано много подробно. 

От Фондацията „Живот със Синдром на Даун“ пък се сблъскват с друг проблем – по отношение на промяната в Наредбата за медицинска експертиза в раздел „Генетични аномалии“, според която хората с Даун получават 50% нетрудоспособност, а останалите заболявания се добавят към тях, пожизнен ТЕЛК и право на чужда помощ.

„Тази промяна за хората със Синдром на Даун е факт от 16 юли 2021 г. Това, което се случва, е, че ТЕЛК комисиите не могат да работят по тази наредба и не желаят. Все още ТЕЛК комисиите си позволяват своеволия, дискриминация към нашите деца и лично отношение. Това, което се случи, е, че не само не се увеличава процентът, защото минимумът по-рано беше 30%, те го и намаляват, лишавайки децата от чужда помощ и отново срокът е за 1, 2 или 3 години“, каза председателят на фондацията Силвена Христова. По думите й от МЗ са заявили, че могат да предложат единствено обучение, но не и да правят проверки в ТЕЛК-овете.

„Притеснява ме личната помощ благодарение на чуждата помощ. Личният асистент може да подкрепи детето качествено, съобразно часовете, които се отпускат. Проблемът е във формуляра, който се попълва – излиза така, че едно дете със Синдром на Даун не може да получи 8-часова подкрепа, защото не е на легло. Нашите деца с ментални дефицити имат нужда не само от 8 часа, а 24-часова подкрепа“, каза още Христова.

„Тя позволява преценката да бъде личностна. В ТЕЛК комисиите състояние на Синдром на Даун не се пише като  основна диагноза“, поясни председателят на Фондация „Живот със Синдром на Даун”.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
vqfB

Илиян С. 11.01.2023 23:15:58

Мадам, НЕЛК е юридическо лице създадено от МЗ за да осъществява дейността по медицинската Експертиза. И след като Министъра и РЗИ са отговорни за работата на тези структури, едва ли някой може да разправя тези римски приказки! След като Министъра плаща за всички това! Едва ли той не може да извършва ревизии! И особено след като Експертите съвети по съответните медицински специалнодсти са под неговата лична егида и са отговорни за методиките за изследване на различните състояния при различните биолести или отклонения. Всепак има устройствен правилник и там е описано кой на кото и пред кого отговаря! и ма и ПРАВИЛНИК ЗА УСТРОЙСТВОТО И ОРГАНИЗАЦИЯТА НА РАБОТА НА ОРГАНИТЕ НА МЕДИЦИНСКАТА ЕКСПЕРТИЗА И НА РЕГИОНАЛНИТЕ КАРТОТЕКИ НА МЕДИЦИНСКИТЕ ЕКСПЕРТИЗИ. Където пише кой какви права има! Но в България тези неща нямат особено значение! Защото въпреки че в Конституцията пише , че България е правова Държава! България си остава Феодална Държава зависеща от Кефа на Управляващия. Така, че нещата лежат някъде там! България става лична собственост на Управляващия! И няма институция която да промени това!


Всичко за коронавируса
Още новини
Конференция „Септични състояния и интензивно лечение“ предстои в Панагюрище
25.04.2024 17:35:40

Конференция „Септични състояния и интензивно лечение“ предстои в Панагюрище

Научна конференция „Септични състояния и интензивно лечение“ ще се проведе в периода ...

Училище по атопичен дерматит организира МБАЛ
25.04.2024 17:26:10

Училище по атопичен дерматит организира МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" - Кърджали

Училище за пациенти и родители на деца с атопичен дерматит ще се проведе на 27 април в Кърджали, ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...