Вторник, 23 Юли 2019
10
май
 

Педиатрите блокираха бул. "Гешов" в София за час

Обмислят колективни оставки

Петък, 10 Май 2019 | 10:05:41
12

Медиците от Специализираната детска болница "Проф. Иван Митев" в София излязоха на трети протест. Този пък обаче те затвориха бул. „Акад. Иван Евстатиев Гешов” за около час. "От няколко дни в НЗОК има дискусия относно отпадането на

Медиците от Специализираната детска болница "Проф. Иван Митев" в София излязоха на трети протест. Този пък обаче те затвориха бул. „Акад. Иван Евстатиев Гешов” за около час.

"От няколко дни в НЗОК има дискусия относно отпадането на ограниченията за приема на болни в нашите клиники. Но и по трите наши основни искания все още не са започнали дискусии. Искането за национален специален статут на болницата с оглед едно по-добро финансиране. Отпадането на лимитите в детското здравеопазване и финансовите ограничения, които имаме всеки месец. И разбира се дискусия относно възнагражденията на служителите в болницата", обясни един от лекарите пред bTV.

Педиатрите настояват за изпълнение и на останалите им условия - достойно заплащане и спешни мерки за справяне с липсата на персонал. Предстоят още протести. Обмислят се и колективни оставки, ако исканията им не бъдат чути. Те са категорични, че не са склонни да чакат построяването на бъдещата нова детска болница, за да лекуват децата при нормални условия.

Припомняме, че от Министерството на здравеопазването увериха, че болницата ще се сдобие с нов статут, но след две години, когато стане част от бъдещата национална детска болница. Зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева пък каза във вторник, че педиатричната болница може да отчита приема на пациенти с общия код за педиатрична дейност. „При тази болница специфичното е, че всички отделения и звена са такива и вероятно това е била причината за притеснението на служителите й. Кодът, с който се отчита цялата им дейност, е общ, което показва, че Касата не налага ограничение за дейността им", каза председателят на Надзорният съвет.

На Събора на БЛС, който започва утре, делегатите трябва да дадат разрешение на ръководството на Лекарския съюз да започне преговори с НЗОК за ударно повишение на цените на педиатричните пътеки. Първата среща между БЛС и Касата е насрочена за понеделник.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
3$5h

gost 11.05.2019 22:40:04

Ти какво милиш умнико? Със сигурност няма да рива като Вас,

gost 11.05.2019 10:34:24

Е аз пък не ги подкрепм белите престилки. Защото лъжат, защото единственното което искат е увеличение на заплатите. Заплатите са много ники това е факт и трябва да се увеличт рязко, но това вече си е синдикален протет. Какви недофинанирани пътеки какви 5лв. Само драги белодрешовци гледайте някой ден мен да не ме блокирате на пътя, че ще берете ядове. А и още за нещо не ги покрепм заради онзи хипопотам говорителката им силно отблъскващо същетво -ма грозна и много тъпа.

СВОБОДНА ЕВРОПА.БГ 11.05.2019 15:14:11

И какво ще стане, ако те блокират на пътя? Я сподели чернодушко?

Гост 10.05.2019 15:49:50

ДЕТСКИТЕ ЛЕКАРИ ЗАПЛАШИХА СЪС СТАЧКА Медиците блокираха булеварда пред болницата и предупредиха, че ще подадат колективна оставка. Лекарите и сестрите от единствената педиатрична болница "Проф. Иван Митев" предупредиха, че ако исканията им не бъдат чути, ще подадат колективна оставка. Преди да напишат предизвестията си обаче, те смятат да обявят ефективна стачка и да преглеждат само спешните случаи. Това заявиха медиците по време на третия им протест, който се проведе днес. Екипът на болницата блокира натовареното кръстовище на светофара на бул. "Иван Гешов". Лекарите повториха, че са недоволни от ниското заплащане и липсата на достатъчно персонал в клиниките. ЕДНО ОТ ОСНОВНИТЕ ИСКАНИЯ НА МЕДИЦИТЕ Е И ОПРЕДЕЛЯНЕТО НА СПЕЦИАЛЕН СТАТУТ НА ЛЕЧЕБНОТО ЗАВЕДЕНИЕ, ПРИ КОЙТО ТО ДА НЕ Е РЕГИСТРИРАНО ПО ТЪРГОВСКИЯ ЗАКОН. Въпреки решението на Надзорния съвет на здравната каса лимитите по легла в болницата да отпднат, лекарите са категорични, че протестите ще продължат, докато не се видят конкретни промени. Те не са съгласни с мнението на здравните власти, че проблемите идват от лошата комуникация. Медиците смятат, че в продължение на години детското здравеопазване е неглижирано и е крайно време това да се промени. Затова дадоха срок от 10 дни да видят реални решения.

Безименен 10.05.2019 15:56:04

Вън търговците от храма на здравеопазването в България!

UK doctor 15.05.2019 23:51:53

И кои са търговците? Защо не ни светнеш? Може би педиатрите, които са най-неглижираната специалност в България и най-некорумпираната.

Гост 10.05.2019 15:15:44

Напълно подкрепям и лекарите и медицинските специалисти! Господа управляващи разберете, че това не може да продължава така. Няма кой да работи или ако има е в пенсионна или предпенсионна възраст. Населението е застаряващо и болно. Не може КНСБ да казват, че една магазинерка трябва да взима 1600лв.заплата, а лекари и медицински специалисти да мизерстват на близки до минималната заплата.

В същото време... 10.05.2019 12:52:45

"- Тайна ли е заплатата, която получаваше Габриел Обертан в "Левски"? - Не е тайна, просто е МНОГО ТРУДНА за изчисляване, защото се е формирала от различни фактори и компоненти. В нея са били заложени плащане на твърди суми и различни видове бонуси. Но ако трябва да направя разбивка на това, което Обертан е трябвало да получи за една година, тъй като договорът му е бил подновен при нови условия, които влязоха в сила от началото на 2019 година, е МЕЖДУ 95 000 и 100 000 лева НА МЕСЕЦ. Според мен това е доста солидна сума за българските стандарти."

Гост 10.05.2019 12:50:05

Португалецът Педро Еуженио, който се завърна в Берое, ще взима месечна заплата в размер на 6000 евро, информира "Тема Спорт". Това ще е негов трети период при заралии, след като за първи път бе в тима през сезон 2012/13. Отделно Еуженио има вписани бонуси към договора си със старозагорци, които могат да направят доходите му още по-сериозни. В Берое има и други футболисти, които заработват по над 10 000 лева месечно.

Българин 10.05.2019 11:14:12

Напълно подкрепям лекарите! Докога SiCаджийско-кадесарската измет ще се гаври с труда им? Докога бе, мутри проклети? Не се ли наядохте и накрадохте, не се ли наситихте на асфалт, бетон и луксозни къщи за гости? М@миц@т@ ви мръсна!

Гери 10.05.2019 11:09:34

Подкрепяме! Давайте смело, колеги - няма какво да губите, освен оковите си!

Майка 10.05.2019 10:31:52

Пълна подкрепа за тези лекари!!! Те спасиха моето дете!!!!!!!!!!


Още новини
Фармако-терапевтично ръководство бори антибиотичната резистентност
22.07.2019 17:40:12 Надежда Ненова

Фармако-терапевтично ръководство бори антибиотичната резистентност

Фармако-терапевтично ръководство ще се бори с нарастващата антибиотичната резистентност, става яс ...

Децата в София са по-здрави от тези в провинцията
22.07.2019 16:21:39 Надежда Ненова

Децата в София са по-здрави от тези в провинцията

Децата в София са по-здрави от тези в провинцията. Това показват резултатите от профилактичните п ...
Актуална тема
Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...