Четвъртък, 09 Февруари 2023
07
ян
 

Персоналът на изгорелия психодиспансер иска допълнителна помощ за възобновяване на работата му

При пожара изцяло са изгорели секторните звена за доболничната помощ, регистър на диспансеризираните и ТЕЛК

Вторник, 07 Януари 2020 | 15:20:48 Надежда Ненова


В писмо до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, с копие до парламентарната здравна комисия, персоналът на изгорелия Център за психично здраве-София моли за допълнително финансово и материално-техническо осигуряване на бюджетни средства в две на

В писмо до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, с копие до парламентарната здравна комисия, персоналът на изгорелия Център за психично здраве-София моли за допълнително финансово и материално-техническо осигуряване на бюджетни средства в две насоки. Първата е за неотложни възстановителни работи, в това число изграждане на временни помещения за долечебна, експертна, диагностично-консултативно и методична дейност на мястото на старите постройки или временно пребазиране. Втората - за планово осигуряване на нова сграда за цялостната дейност - леглова и диагностично-консултативна, поради стар, амортизиран и опасен сграден фонд в момента и огромни  непредвидени разходи за поддръжка.

„Ние, работещите в Центъра знаем, че грижата за психичноболните не е сред приоритетите на обществото, тя излиза на преден план само при агресия и създаване на дискомфорт. Но също знаем, че целият спектър от душевни разстройства и зависимости, включително и дебют на психози на млади хора от психоактивни вещества,  се увеличава и е неизменна част от живота на обществото ни към днешна дата. Ние, работещите в Центъра от години знаем, че няма невъзможни неща, винаги работим при минимума от условия и възнаграждения. Ние, работещите в ЦПЗ работим с любов към психично болния и високопрофесионална квалификация и се надяваме, че ще бъдат предоставени по-добри условия за нас и нашите болни. Благодарим за досегашното съдействие и за по-нататъшните действия от Ваша страна“, се казва в писмото.

Работещите в Центъра уточняват, че

възникналия на 31 декември 2019 г. пожар е нанесъл невъзвратими щети

Към момента на пожара, в лечебното заведение са били приети 78 болни, което включва лежащо болни, пациенти на свободен режим и дневен стационар. Евакуацията на пациентите е осъществена със съдействието на колеги и в следствие на бързата реакция не е имало жертви.

„Изцяло изгоряха секторните звена за доболничната помощ:  диагностично-консултативен блок с два приемно-консултативни кабинета и дневен стационар, съдебно-психиатричен кабинет, кабинети за психологична диагностика и психосоциална рехабилитация, регистър на диспансеризираните за комплексно проследяване, ТЕЛК към Центъра. Изгоряха също и административно-стопански блок, телефонна централа, унищожена е документация на хартиен носител. Поради изгорял сървър, загубихме и всякаква комуникация, както и компютърни конфигурации. В Центъра за психично здраве останаха само сградите за болнично обслужване на населението на София област и  град София. Описаните загуби на имуществото унищожиха диагностично-консултативната и експертна дейност и напълно дестабилизираха работата в болничната среда. Овладяването и преодоляването на щетите надхвърля капацитета на възможностите ни. Контакти на пациенти, техни близки и хора, нуждаещи се от услугите ни, се осъществяват на лична основа от целият персонал и най-вече от лекарите“, пишат специалистите.

Дейността на Центъра обслужва 248 000 жители от София област и част от населението на град София. През 2019 г. през стационара са преминали 1334 болни, леглодни - 23174, използваемост в проценти - 90.86 %. На диспансерен учет са взети 4174 пациента, 3616 само с психиатрични диагнози, от които 116 са особено опасни. В Диагностично-консултативния блок за една година са прегледани 5829 граждани.

Екипът уточнява че извършва работа при тежки условия от самото начало на пожара, както и към момента. Осигурили са вода, храна и извозване на болни към други лечебни заведения на територията на града. Осигурен е и непрекъснат човешки ресурс в останалите сгради, въпреки липсата на ток, телефон и др. След спешно проведените мероприятия е изготвен план за необходимите ресурси за дейността им.

„Справянето с неотложното задоволяване на критичните нужди е в ход,

но е невъзможно да се осъществи цялостната дейност на Центъра,

при липсата на основната част от материално-ресурсната и логистична база. Молим да бъдат задействани механизми за осигуряване на помощни операции и да се предприемат действия  по възстановяване на сградния фонд след опустошителния пожар. Останалите към момента две сгради са под необходимия минимум за обслужване на пациенти – стари, амортизирани стаи с по 12 легла и невъзможност за качествено  обслужване на болните. Налице са чести аварии, липсват сервизни помещения, столова и много други. Продължаване на работата в Центъра с поддържане на качество на обслужването на пациентския поток и обем дейности, с редуциран с една трета сграден  фонд, е практически невъзможно. Текучеството на персонал, поради лошите битови условия, въпреки добрия колективен климат и атмосфера, също е факт“, пише персонала.

„Днес ние - медицински и немедицински персонал, и професионалисти със стаж повече от 30 години, познавайки  пациентите си като част от семействата ни, смятаме, че състоянието е нетърпимо. В барака и порутен „стационар“ осъществяваме лечебна, експертна и изследователска дейност, поемаме и извършваме дейности по спешност. Пациентите ни търсят и намират и сега, между отломките след пожара, и именно заради тях ние искаме да продължим по избрания път. Всички обичаме работата си и пациентите си и очакваме реална помощ сега, когато сме в бедствена ситуация“, допълват работещите в лечебното заведение.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
dWjs


Всичко за коронавируса
Още новини
09.02.2023 10:16:50

"Шейново" възразява срещу акта, наложен за избор на екип

АГ болница „Шейново“ ще възрази срещу констатациите, направени в акта за администрати ...

Четири години от старта на Системата за верификация на лекарствата в ЕС
09.02.2023 09:36:09

Четири години от старта на Системата за верификация на лекарствата в ЕС

На четвъртата година от старта на процеса на верификация на лекарствата в страните членки на ЕС С ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...