Вторник, 26 Януари 2021
07
ян
 

Персоналът на изгорелия психодиспансер иска допълнителна помощ за възобновяване на работата му

При пожара изцяло са изгорели секторните звена за доболничната помощ, регистър на диспансеризираните и ТЕЛК

Вторник, 07 Януари 2020 | 15:20:48 Надежда Ненова


В писмо до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, с копие до парламентарната здравна комисия, персоналът на изгорелия Център за психично здраве-София моли за допълнително финансово и материално-техническо осигуряване на бюджетни средства в две на

В писмо до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, с копие до парламентарната здравна комисия, персоналът на изгорелия Център за психично здраве-София моли за допълнително финансово и материално-техническо осигуряване на бюджетни средства в две насоки. Първата е за неотложни възстановителни работи, в това число изграждане на временни помещения за долечебна, експертна, диагностично-консултативно и методична дейност на мястото на старите постройки или временно пребазиране. Втората - за планово осигуряване на нова сграда за цялостната дейност - леглова и диагностично-консултативна, поради стар, амортизиран и опасен сграден фонд в момента и огромни  непредвидени разходи за поддръжка.

„Ние, работещите в Центъра знаем, че грижата за психичноболните не е сред приоритетите на обществото, тя излиза на преден план само при агресия и създаване на дискомфорт. Но също знаем, че целият спектър от душевни разстройства и зависимости, включително и дебют на психози на млади хора от психоактивни вещества,  се увеличава и е неизменна част от живота на обществото ни към днешна дата. Ние, работещите в Центъра от години знаем, че няма невъзможни неща, винаги работим при минимума от условия и възнаграждения. Ние, работещите в ЦПЗ работим с любов към психично болния и високопрофесионална квалификация и се надяваме, че ще бъдат предоставени по-добри условия за нас и нашите болни. Благодарим за досегашното съдействие и за по-нататъшните действия от Ваша страна“, се казва в писмото.

Работещите в Центъра уточняват, че

възникналия на 31 декември 2019 г. пожар е нанесъл невъзвратими щети

Към момента на пожара, в лечебното заведение са били приети 78 болни, което включва лежащо болни, пациенти на свободен режим и дневен стационар. Евакуацията на пациентите е осъществена със съдействието на колеги и в следствие на бързата реакция не е имало жертви.

„Изцяло изгоряха секторните звена за доболничната помощ:  диагностично-консултативен блок с два приемно-консултативни кабинета и дневен стационар, съдебно-психиатричен кабинет, кабинети за психологична диагностика и психосоциална рехабилитация, регистър на диспансеризираните за комплексно проследяване, ТЕЛК към Центъра. Изгоряха също и административно-стопански блок, телефонна централа, унищожена е документация на хартиен носител. Поради изгорял сървър, загубихме и всякаква комуникация, както и компютърни конфигурации. В Центъра за психично здраве останаха само сградите за болнично обслужване на населението на София област и  град София. Описаните загуби на имуществото унищожиха диагностично-консултативната и експертна дейност и напълно дестабилизираха работата в болничната среда. Овладяването и преодоляването на щетите надхвърля капацитета на възможностите ни. Контакти на пациенти, техни близки и хора, нуждаещи се от услугите ни, се осъществяват на лична основа от целият персонал и най-вече от лекарите“, пишат специалистите.

Дейността на Центъра обслужва 248 000 жители от София област и част от населението на град София. През 2019 г. през стационара са преминали 1334 болни, леглодни - 23174, използваемост в проценти - 90.86 %. На диспансерен учет са взети 4174 пациента, 3616 само с психиатрични диагнози, от които 116 са особено опасни. В Диагностично-консултативния блок за една година са прегледани 5829 граждани.

Екипът уточнява че извършва работа при тежки условия от самото начало на пожара, както и към момента. Осигурили са вода, храна и извозване на болни към други лечебни заведения на територията на града. Осигурен е и непрекъснат човешки ресурс в останалите сгради, въпреки липсата на ток, телефон и др. След спешно проведените мероприятия е изготвен план за необходимите ресурси за дейността им.

„Справянето с неотложното задоволяване на критичните нужди е в ход,

но е невъзможно да се осъществи цялостната дейност на Центъра,

при липсата на основната част от материално-ресурсната и логистична база. Молим да бъдат задействани механизми за осигуряване на помощни операции и да се предприемат действия  по възстановяване на сградния фонд след опустошителния пожар. Останалите към момента две сгради са под необходимия минимум за обслужване на пациенти – стари, амортизирани стаи с по 12 легла и невъзможност за качествено  обслужване на болните. Налице са чести аварии, липсват сервизни помещения, столова и много други. Продължаване на работата в Центъра с поддържане на качество на обслужването на пациентския поток и обем дейности, с редуциран с една трета сграден  фонд, е практически невъзможно. Текучеството на персонал, поради лошите битови условия, въпреки добрия колективен климат и атмосфера, също е факт“, пише персонала.

„Днес ние - медицински и немедицински персонал, и професионалисти със стаж повече от 30 години, познавайки  пациентите си като част от семействата ни, смятаме, че състоянието е нетърпимо. В барака и порутен „стационар“ осъществяваме лечебна, експертна и изследователска дейност, поемаме и извършваме дейности по спешност. Пациентите ни търсят и намират и сега, между отломките след пожара, и именно заради тях ние искаме да продължим по избрания път. Всички обичаме работата си и пациентите си и очакваме реална помощ сега, когато сме в бедствена ситуация“, допълват работещите в лечебното заведение.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ZazX


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Нови заповеди на здравния министър във връзка с епидемиологичната обстановка
26.01.2021 20:26:25

Нови заповеди на здравния министър във връзка с епидемиологичната обстановка

От 1 февруари до 30 април всички граждани, които се намират в закрити обществени места и в общест ...

Д-р Надежда Римпова: Пандемията променя картината на заболеваемостта при децата
26.01.2021 17:16:27 Невена Попова

Д-р Надежда Римпова: Пандемията променя картината на заболеваемостта при децата

Д-р Надежда Римпова завършва образованието си в Медицински университет - София през 2012 г. О ...
Актуална тема
Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...