Неделя, 05 Юли 2020
07
ян
 

Персоналът на изгорелия психодиспансер иска допълнителна помощ за възобновяване на работата му

При пожара изцяло са изгорели секторните звена за доболничната помощ, регистър на диспансеризираните и ТЕЛК

Вторник, 07 Януари 2020 | 15:20:48 Надежда Ненова


В писмо до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, с копие до парламентарната здравна комисия, персоналът на изгорелия Център за психично здраве-София моли за допълнително финансово и материално-техническо осигуряване на бюджетни средства в две на

В писмо до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, с копие до парламентарната здравна комисия, персоналът на изгорелия Център за психично здраве-София моли за допълнително финансово и материално-техническо осигуряване на бюджетни средства в две насоки. Първата е за неотложни възстановителни работи, в това число изграждане на временни помещения за долечебна, експертна, диагностично-консултативно и методична дейност на мястото на старите постройки или временно пребазиране. Втората - за планово осигуряване на нова сграда за цялостната дейност - леглова и диагностично-консултативна, поради стар, амортизиран и опасен сграден фонд в момента и огромни  непредвидени разходи за поддръжка.

„Ние, работещите в Центъра знаем, че грижата за психичноболните не е сред приоритетите на обществото, тя излиза на преден план само при агресия и създаване на дискомфорт. Но също знаем, че целият спектър от душевни разстройства и зависимости, включително и дебют на психози на млади хора от психоактивни вещества,  се увеличава и е неизменна част от живота на обществото ни към днешна дата. Ние, работещите в Центъра от години знаем, че няма невъзможни неща, винаги работим при минимума от условия и възнаграждения. Ние, работещите в ЦПЗ работим с любов към психично болния и високопрофесионална квалификация и се надяваме, че ще бъдат предоставени по-добри условия за нас и нашите болни. Благодарим за досегашното съдействие и за по-нататъшните действия от Ваша страна“, се казва в писмото.

Работещите в Центъра уточняват, че

възникналия на 31 декември 2019 г. пожар е нанесъл невъзвратими щети

Към момента на пожара, в лечебното заведение са били приети 78 болни, което включва лежащо болни, пациенти на свободен режим и дневен стационар. Евакуацията на пациентите е осъществена със съдействието на колеги и в следствие на бързата реакция не е имало жертви.

„Изцяло изгоряха секторните звена за доболничната помощ:  диагностично-консултативен блок с два приемно-консултативни кабинета и дневен стационар, съдебно-психиатричен кабинет, кабинети за психологична диагностика и психосоциална рехабилитация, регистър на диспансеризираните за комплексно проследяване, ТЕЛК към Центъра. Изгоряха също и административно-стопански блок, телефонна централа, унищожена е документация на хартиен носител. Поради изгорял сървър, загубихме и всякаква комуникация, както и компютърни конфигурации. В Центъра за психично здраве останаха само сградите за болнично обслужване на населението на София област и  град София. Описаните загуби на имуществото унищожиха диагностично-консултативната и експертна дейност и напълно дестабилизираха работата в болничната среда. Овладяването и преодоляването на щетите надхвърля капацитета на възможностите ни. Контакти на пациенти, техни близки и хора, нуждаещи се от услугите ни, се осъществяват на лична основа от целият персонал и най-вече от лекарите“, пишат специалистите.

Дейността на Центъра обслужва 248 000 жители от София област и част от населението на град София. През 2019 г. през стационара са преминали 1334 болни, леглодни - 23174, използваемост в проценти - 90.86 %. На диспансерен учет са взети 4174 пациента, 3616 само с психиатрични диагнози, от които 116 са особено опасни. В Диагностично-консултативния блок за една година са прегледани 5829 граждани.

Екипът уточнява че извършва работа при тежки условия от самото начало на пожара, както и към момента. Осигурили са вода, храна и извозване на болни към други лечебни заведения на територията на града. Осигурен е и непрекъснат човешки ресурс в останалите сгради, въпреки липсата на ток, телефон и др. След спешно проведените мероприятия е изготвен план за необходимите ресурси за дейността им.

„Справянето с неотложното задоволяване на критичните нужди е в ход,

но е невъзможно да се осъществи цялостната дейност на Центъра,

при липсата на основната част от материално-ресурсната и логистична база. Молим да бъдат задействани механизми за осигуряване на помощни операции и да се предприемат действия  по възстановяване на сградния фонд след опустошителния пожар. Останалите към момента две сгради са под необходимия минимум за обслужване на пациенти – стари, амортизирани стаи с по 12 легла и невъзможност за качествено  обслужване на болните. Налице са чести аварии, липсват сервизни помещения, столова и много други. Продължаване на работата в Центъра с поддържане на качество на обслужването на пациентския поток и обем дейности, с редуциран с една трета сграден  фонд, е практически невъзможно. Текучеството на персонал, поради лошите битови условия, въпреки добрия колективен климат и атмосфера, също е факт“, пише персонала.

„Днес ние - медицински и немедицински персонал, и професионалисти със стаж повече от 30 години, познавайки  пациентите си като част от семействата ни, смятаме, че състоянието е нетърпимо. В барака и порутен „стационар“ осъществяваме лечебна, експертна и изследователска дейност, поемаме и извършваме дейности по спешност. Пациентите ни търсят и намират и сега, между отломките след пожара, и именно заради тях ние искаме да продължим по избрания път. Всички обичаме работата си и пациентите си и очакваме реална помощ сега, когато сме в бедствена ситуация“, допълват работещите в лечебното заведение.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
HgQj


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
180 са новозаразените с COVID-19
05.07.2020 08:41:02

180 са новозаразените с COVID-19

180 са новодиагностицираните с COVID-19 лица през последното денонощие. PCR тестовете, направени ...

182 са новите случаи на COVID-19 през изминалото денонощие у нас
04.07.2020 08:34:33

182 са новите случаи на COVID-19 през изминалото денонощие у нас

182 са новодиагностицираните с корнавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. 2538 PCR теста ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...