Събота, 25 Май 2024
15
апр
 

Петото училище по първични имунни дефицити очаква своите гости

Четвъртък, 15 Април 2021 | 14:49:12


Петото училище по първични имунни дефицити (ПИД) очаква своите гости. То ще се проведе онлайн на 23-ти април, като част от събитията в рамките на световната ПИД седмица. Целта на училището е да се запознаят пациентите и родителите на деца с под

Петото училище по първични имунни дефицити (ПИД) очаква своите гости. То ще се проведе онлайн на 23-ти април, като част от събитията в рамките на световната ПИД седмица.

Целта на училището е да се запознаят пациентите и родителите на деца с подобни заболявания с епидемията COVID-19  - нейния причинител, развитието на заболяването при ПИД пациенти, противоепидемичните мерки и възможностите за ваксиниране. Фокус на обучението ще бъде и новият субкутанен препарат за заместително лечение Cutaquig.

Желаещите да участват трябва да потвърдят участието си до 19.04 на е-мейли bgpidcenter@gmail.com с копие до microbiologybg@yahoo.com. След това ще им бъде изпратен линк за участие във виртуалното обучение. Повече информация ще се предоставя на телефон 0877570898, посочват организаторите.

Модератори на онлайн училището ще са проф. Елисавета Наумова, ръководител на Българска асоциация по клинична имунология и на Експертния център по редки болести-ПИД при УМБАЛ „Александровска", и проф. д-р М. Мурджева от Катедра Микробиология и имунология в МУ-Пловдив.

Световната седмица на първичните имунни дефицити (ПИД) е глобална инициатива под надслов „Тествай. Диагностицирай. Лекувай“. Милиони хора по света живеят с компрометирана имунна система поради генетичен дефект.

През 2021г. кампанията е посветена на усилията на имунологичната общност за повишаване на осведомеността и насърчаване на ранното диагностициране и достъп до лечение. Чрез организиране на различни инициативи Експертният център по редки болести – първични имунни дефицити към УМБАЛ „Александровска” в сътрудничество с Международната фондация „Джефри Модел”, Българската асоциация по Клинична имунология, Българската асоциация на хора с ПИД и Националният алианс на хората с редки болести, се присъединява към усилията на организациите от цял свят за популяризиране на първичните имунодефицитни заболявания и призовава пациентите, членовете на техните семейства и приятели също да партнират в тях.

Тази година кампанията цели насърчаване донорството на плазма. Достъпът до лечение с плазма е от изключително значение за осигуряване на животоспасяваща терапия за много пациенти. Друга цел е и фокус върху ваксинацията, както и ранната диагноза, своевременното внедряване на научните достижения в медицинската практика, но и  улеснен достъп до лечение, който води до подобрянане на качеството на живот на пациентите.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Yp9J


Всичко за коронавируса
Още новини
Депутати засипаха с въпроси министър Кондева
24.05.2024 11:17:25

Депутати засипаха с въпроси министър Кондева

Само за ден народни представили внесоха пет въпроса към служебния министър на здравеопазването д- ...

0,44% положителни проби, няма починали
24.05.2024 09:23:54

0,44% положителни проби, няма починали

2 са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 453 теста, което прави 0,44% поло ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...