Понеделник, 29 Ноември 2021
15
апр
 

Петото училище по първични имунни дефицити очаква своите гости

Четвъртък, 15 Април 2021 | 14:49:12


Петото училище по първични имунни дефицити (ПИД) очаква своите гости. То ще се проведе онлайн на 23-ти април, като част от събитията в рамките на световната ПИД седмица. Целта на училището е да се запознаят пациентите и родителите на деца с под

Петото училище по първични имунни дефицити (ПИД) очаква своите гости. То ще се проведе онлайн на 23-ти април, като част от събитията в рамките на световната ПИД седмица.

Целта на училището е да се запознаят пациентите и родителите на деца с подобни заболявания с епидемията COVID-19  - нейния причинител, развитието на заболяването при ПИД пациенти, противоепидемичните мерки и възможностите за ваксиниране. Фокус на обучението ще бъде и новият субкутанен препарат за заместително лечение Cutaquig.

Желаещите да участват трябва да потвърдят участието си до 19.04 на е-мейли bgpidcenter@gmail.com с копие до microbiologybg@yahoo.com. След това ще им бъде изпратен линк за участие във виртуалното обучение. Повече информация ще се предоставя на телефон 0877570898, посочват организаторите.

Модератори на онлайн училището ще са проф. Елисавета Наумова, ръководител на Българска асоциация по клинична имунология и на Експертния център по редки болести-ПИД при УМБАЛ „Александровска", и проф. д-р М. Мурджева от Катедра Микробиология и имунология в МУ-Пловдив.

Световната седмица на първичните имунни дефицити (ПИД) е глобална инициатива под надслов „Тествай. Диагностицирай. Лекувай“. Милиони хора по света живеят с компрометирана имунна система поради генетичен дефект.

През 2021г. кампанията е посветена на усилията на имунологичната общност за повишаване на осведомеността и насърчаване на ранното диагностициране и достъп до лечение. Чрез организиране на различни инициативи Експертният център по редки болести – първични имунни дефицити към УМБАЛ „Александровска” в сътрудничество с Международната фондация „Джефри Модел”, Българската асоциация по Клинична имунология, Българската асоциация на хора с ПИД и Националният алианс на хората с редки болести, се присъединява към усилията на организациите от цял свят за популяризиране на първичните имунодефицитни заболявания и призовава пациентите, членовете на техните семейства и приятели също да партнират в тях.

Тази година кампанията цели насърчаване донорството на плазма. Достъпът до лечение с плазма е от изключително значение за осигуряване на животоспасяваща терапия за много пациенти. Друга цел е и фокус върху ваксинацията, както и ранната диагноза, своевременното внедряване на научните достижения в медицинската практика, но и  улеснен достъп до лечение, който води до подобрянане на качеството на живот на пациентите.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
YR$r


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Ивелина Петрова: Обичам професията си безкрайно
28.11.2021 10:57:53 Невена Попова

Д-р Ивелина Петрова: Обичам професията си безкрайно

Д-р Ивелина Петрова е завършила медицина в МУ - Плевен. Специализира хирургия и онкологична х ...

5% са положителните случаи, 47 са починали (Обновена)
28.11.2021 10:11:37

5% са положителните случаи, 47 са починали (Обновена)

1218 са новите случаи на коронавирус у нас. Общият брой на тестовете, направени през последното д ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...