Неделя, 07 Август 2022
05
авг
4
 

Петър Велков: Четвъртата доза е може би задължителна за хората над 65-годишна възраст

Петък, 05 Август 2022 | 15:12:09
4

„Четвъртата доза е изключително важна и може би задължителна за хората над 65-годишна възраст, както и за всеки, който има близки възрастни хора и контактува често с тях, защото дори да се зарази, ваксинираният предава по-малък товар зараза. Кога

„Четвъртата доза е изключително важна и може би задължителна за хората над 65-годишна възраст, както и за всеки, който има близки възрастни хора и контактува често с тях, защото дори да се зарази, ваксинираният предава по-малък товар зараза. Когато обаче говорим и за едно население като нашето, което е на първи места в Европа по огромна част от придружаващите заболявания, които са най-рискови за COVID (доказано и с първо място по-надвишена смъртност от COVID-19 в света), то всеки бустер повишава значимо вероятността при среща с вируса да е дори животоспасяващ. В страна като нашата, където и профилактиката е на много ниско ниво, то за почти никоя възрастова група не е сигурно, че няма такова рисково заболяване, а то просто не е регистрирано все още.“

Това казва математикът Петър Велков по повод присъединяването му към инициативата „Ти решаваш“ на БЧК, по програма „Дейности в отговор на COVID-19 в България”, финансирана от Американската агенция за международно развитие (USAID) чрез Глобалния апел на Международната Федерация на Дружествата на Червения кръст и Червения полумесец.

Инициативата „Ти решаваш“ обединява лекари, вирусолози, имунолози, общопрактикуващи специалисти, учени, преподаватели и други специалисти в общо усилие да се предоставя вярна и правдива информация относно развитието на COVID-пандемията, методите за предпазване, последствията от прекараната болест и всяка друга тема, която би помогнала на всеки един да вземе истински информирано решение. Тя напълно уважава правото на всеки човек сам да се информира и сам да вземе важното решение дали да си постави ваксина или не, като единствено ще предоставя надеждна, проверена и научна информация.

По думите на Велков ползите от ваксините са огромни и данните ясно показват това. „Над 5 пъти по-малко хора като процент от групата на ваксинираните (от разболелите се изобщо) спрямо групата на неваксинирани (разболели се) стигат до интензивното. Едва 4 от 2991 (или 0,13%) разболели се сa ваксинирани и са стигнали до интензивното. Близо 10 пъти по-малко като процент от групата на неваксинираните е смъртността (леталитетът) сред разболелите се ваксинирани спрямо неваксинираните. Или едва 0,13% леталитет сред ваксинираните при 1,93% при неваксинираните. В абсолютни стойности 15 пъти повече човека са загубили живота си в групата на неваксинираните (88 починали) при едва 6 в групата на неваксинираните. Това е анализ на база официални данни за България от месец юли“, казва той.

Образованието и професионалният път на Петър Велков са свързани с управление на кризи, математически модели, изследвания, анализи на здравна система, статистически модели и епидемиология, които са ключови за управлението и на настоящата здравна криза. Занимава се с медицинска статистика, като от началото на пандемията извършва анализи от статистическа и епидемиологична гледна точка за разпространението на вируса у нас. Има личен опит на първа линия като доброволец във ВМА и Столично РЗИ, където организира и ръководи работата на доброволците през първата вълна у нас.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
UfYQ

Доктор 06.08.2022 01:19:22

Как е въможно да публикувате глупостите на това недоразумение? Този инфантил няма допирни точки с медицината. Също така не е и математик, но по негови думи баба му или дядо му били математици, затова и той се предсавя за такъв. Завършил е матечатическа гимназия в Пазарджик и работи като начален учител. Все пак сте здравен портал и това е недопустимо.

Гост 06.08.2022 16:44:02

Кое от казаното в текста не е вярно?

Гост 05.08.2022 16:43:55

Какво е това може би, кажи твърдо, че е е добре да се направи четвърта доза при всички уязвими групи и ги изброй. Затова хората се разколебават.

Да да 05.08.2022 15:14:46

Този пак ли изпълзя?


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Манолова: Обичам по-различния поглед в дерматологията, стремя се да търся новостите
07.08.2022 11:12:23 Невена Попова

Д-р Манолова: Обичам по-различния поглед в дерматологията, стремя се да търся новостите

Д-р Гергана Манолова е специалист дерматолог с над 10 годи ...

663 са новите случая на коронавирус за последното денонощие (Обновена)
07.08.2022 10:13:39

663 са новите случая на коронавирус за последното денонощие (Обновена)

663 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие. 65 от ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...