!
Неделя, 14 Април 2024
23
апр
 

Питат министъра в оставка за конкурса в ИСУЛ и Детската болница

От БСП поискаха проф. Ангелов да предостави всички договори, сключени през "Софийска стокова борса" от 2011 г. насам

Петък, 23 Април 2021 | 13:45:02 Надежда Ненова


Три въпроса са задали депутатите към министъра на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов в рамките на парламентарния контрол. Контрол беше планиран както обикновено за днес, петък, но всички министри от правителството в оставка (с из

Три въпроса са задали депутатите към министъра на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов в рамките на парламентарния контрол.

Контрол беше планиран както обикновено за днес, петък, но всички министри от правителството в оставка (с изключение на двама, които са в отпуск), поискаха отлагане на отговорите си със седем дни.

Народните представители от ПГ „БСП за България“ Крум Зарков и Георги Михайлов задават въпрос относно конкурса за изпълнителен директор и Съвет на директорите на УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“ ЕАД.

„На 16.04.2020 г. в деловодството на Народното събрание е постъпило писмо, подписано от 25 началници на клиники в УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“ ЕАД и подкрепено от над 350 медицински кадри от същото лечебно заведение, в което се изразява тревога и неразбиране по повод проведения конкурс за Изпълнителен директор и Съвет на директорите. Твърди се, че конкурсът се е състоял „при липса на прозрачност“, а резултатът му е „неочакван, необясним и непонятен“, доколкото води до избора на „неизвестен, млад икономист, без опит в управлението на лечебни заведения“. В писмото са изложени допълнителни мотиви за тези тежки констатации.

Имайки предвид авторитета и внушителния брой подписали се, както и значението на УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“ ЕАД като една от водещите университетски болници в България, Ви молим да отговорите по какви причини бе проведен този конкурс, при какви условия и как оценявате крайния му резултат“, мотивират питането си депутатите, като искат устен отговор.

Такъв отговор изисква и Валентина Василева – Филаделфевс от коалиция „Изправи се! Мутри вън!“, която пита проф. Ангелов дали е създаден обществен съвет към "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД, в какъв състав и дали има представители на всички заинтересовани страни. Тя уточнява, че изграждането на Национална многопрофилна детска болница е въпрос от висок обществен интерес и изисква задълбочен анализ на нуждите като част от цялостна стратегия за развитие на детското здравеопазване.

„В резултат на задълбочения анализ следва да се изготви подробно техническо задание, да се проведе международен архитектурен конкурс и да бъде създадено лечебно заведение, отговарящо на нуждите, произтекли от анализа. Поради това, че говорим за обект от национално значение, всички тези процеси трябва да протичат максимално прозрачно. В резултат на официални разговори на Правителството с Националната гражданска инициатива „За истинска детска болница“ през юни 2020 г., Министерство на здравеопазването е изразило готовност за създаване на такъв. По-късно през септември 2020 г. е потвърдена тази готовност отново от страна на M3. Към момента не намираме никаква информация това да се е случило. Междувременно е създадена „Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД, но съобщения за конституиран обществен съвет няма“, пише тя. Въпросът й изисква устен отговор.

Писмен отговор от министъра в оставка иска депутатът от БСП Явор Божанков относно сключени договори чрез „Софийска стокова борса“. Той настоява да му бъдат предоставени договорите, сключени от дружества и предприятия с повече от 50 на сто държавно участие за периода от 2011 г. до днес, които попадат в обхвата на министерството на здравеопазването.

Искането е във връзка със създадената Временна комисия по проверка за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавни предприятия и дружества с повече от 50 на сто държавно участие през последните 10 години.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
KAqD


Всичко за коронавируса
Още новини
Разработват ваксина срещу инфекция с хламидии
13.04.2024 11:18:57

Разработват ваксина срещу инфекция с хламидии

Клинично изпитване на ранен етап е приключило с обещаващи резултати за ваксина срещу хламидия, съ ...

Няма нови случаи на COVID за денонощието (Обновена)
13.04.2024 09:50:27

Няма нови случаи на COVID за денонощието (Обновена)

През последното денонощие в България не са доказани нови случаи на коронавирусна инфекция. ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...