!
Четвъртък, 18 Април 2024
07
юни
14
 

Плащане на специализация срещу ангажимент за работа у нас за определен период предлага Ананиев

Четвъртък, 07 Юни 2018 | 17:44:10 Полина Тодорова
14

Държавата да поеме специализацията на медиците от дефицитните за страната специалности срещу ангажимента бъдещите лекари да останат за определено време на работа в България. Такава идея ще предложи здравният министър Кирил Ананиев, стана ясно от участи

Държавата да поеме специализацията на медиците от дефицитните за страната специалности срещу ангажимента бъдещите лекари да останат за определено време на работа в България. Такава идея ще предложи здравният министър Кирил Ананиев, стана ясно от участието му в блиц-контрола по време на заседанието на парламентарната здравна комисия.

Той отговори на въпрос на депутата от ДПС д-р Нигяр Джафер на какъв етап са анонсираните от него промени в наредбата, регулираща специализацията на лекари у нас. Тя посочи, че въпросът е особено актуален в контекста на изработването на Националната здравна карта, която за пореден път е показала, че в страната липсват както множество тесни специалисти, така и акушер-гинеколози, педиатри и др.

Наредбата действително има нужда от промяна, посочи в отговора си министър Ананиев. Той обясни, че е направен пълен анализ на проблема с човешките ресурси в системата на здравеопазването, който ще залегне и в изработването на бъдещия цялостен модел на системата, подготвян от екипа му.

„След като установим какви са потребностите, ще предложа на Министерски съвет обучението, квалификацията, преквалификацията и продължаващото обучение да е за сметка на държавния бюджет“, заяви министър Ананиев. Той обаче допълни, че впоследствие младите лекари ще имат ангажимент да останат в страната за определен период от време. Въпросът тепърва ще бъде обсъждан както с министъра на образованието, така и с този на финансите.

Пред журналисти заместникът на Ананиев д-р Бойко Пенков уточни, че предложението на МЗ за ангажимента към страната ни на специализантите след завършването им ще бъде период от 3 години. Той посочи, че болниците, в които лекарите специализират, поемат заплатите на специализантите. „Това, което обсъжда Здравното министерство, е специализацията на най-дефицитните кадри да бъде напълно поета от държавата“, обясни той. Д-р Пенков даде пример с общопрактикуващите лекари, като посочи, че в момента по специалността „Обща медицина“ се обучават едва 32-ма, а на системата са нужни поне 300. Запитан дали болниците отказват да обявяват места, защото трябва да поемат заплатите на лекарите, той обясни, че в годината преди да бъде изменена наредбата за специализациите обявените места са били 500. „Когато разбраха, че те ще трябва да плащат, станаха 200“, посочи той.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
xtK@

Специализант 25.06.2018 09:34:31

"Плащане на специализация срещу ангажимент за работа у нас за определен период предлага Ананиев". Този старец, защо не си стои в пенсионерския клуб? Със щуравите си идеи не става за организатор и министър и то на здравеопазването?! Комунистическият манталитет на принуда спрямо интелигенцията е заложен в мозъчното му под корие / с годините мозъчната кора изтънява до изчезване/! Основен стожер на Европейската ценностна система е свободното движение и реализация на европееца, поне в рамките на Европейския съюз? UBI BENE, IBI PATRIA - КЪДЕТО МИ Е ДОБРЕ, ТАМ Е РОДИНАТА! А на мен родината вече не е България, а Европейският съюз! Баща ми е Юнкер, а майка- Могерини/ не искам за майка Меркел/! Щом взема специалност веднага напускам комунистическото гето "България" и заминавам за "бяла" част на ЕС, в която лекарят е уважаван, добре платен, с добра перспектива за по-нататъшна квалификация.... И НИЩО НЕ МОЖЕ И НЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА МЕ СПИРА!!!! Какви са тези брътвежи за задължителност, разпределение и пр.???? Явно горе изказалите се организатори на здравеопазването живеят още във времето преди 1989 г.!

Elf 12.06.2018 17:00:02

Germania,Avstria,Swezia ,Anglia,Franfia,Ispania,Dania i Norvegia sashto plashtat ,a zapllatata na lekaria e choveshka.Osven balgarskite komunisticheski svini ,pari imat i drugite darjavi.Taka che Onanista da si ebava maikata komunisticheska.Tova e iznudvane chervena svinio !Reket na mnadite hora,po umni ot teb.

1 11.06.2018 11:21:40

Нещата може и да потръгнат ако решенията не се взимат от пенсионери за пенсионери, целта на което е пенсионираните колеги да продължават да работят докато могат, за да се спасят от жалко съществуване, благодарение на мизерните си пенсийки, докато младежта се чуди как и къде да се реализира, ако има фактори и обстоятелства, които я задържат тук. Нещата може и да се променят ако наредбата за специализациите престане да е насочена към облагодетелстване на наши хора за по-лесен достъп до желаната специализация, а всички имат равен достъп. Боже, каква утопия, да видиш и да не повярваш, че такова нещо може да се случи по нашите земи.

Лекар 11.06.2018 16:49:39

Колко тъп коментар, който дели лекарите на стари и млади. Личи инсуфициентността на 1-цата!

Гост 08.06.2018 12:02:35

„Първи взе думата домакинът… Нито веднъж не спомена името на Борисов, използваше дистанцираното и протоколно “премиер-министърът”. Нито веднъж не показа свойско или приятелско отношение към Борисов! Първите целувки между двамата бяха, след като Борисов просто го награби в прегръдката си. Путин обаче не е Юнкер и бързо го сложи на мястото му. Борисов започна изложението си енергично, влизайки почти на бегом в енергийната тема… Говореше. Говореше… Путин се втрещи от този енергиен словесен поток. Погледът в очите му се променяше от негативен през пренебрежителен до безразличен. Борисов не го видя. Той ръкомахаше с ръце; отвреме-навреме с тялото си се наклоняваше към домакина, за да покаже колко са близки; използваше дори израза “колегата Путин”. Сините очи на Путин го стрелваха… Погледът беше: “Какви ги дрънкаш!” Борисов не го разбра. Премиерът на България започна да се извинява за спирането на “Южен поток”, кършейки нервно ръце; да се оправдава с Брюксел за това решение; да благодари за 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ “Козлодуй; да обещава, че сме си научили урока за “Белене”; да търси снизхождение в силата на ГОЛЕМИЯ, който трябва да ПРОСТИ. Беше унизително… Този миг бе отчайващ за националното ни самочувствие… Беше унижаващо… Защо, бе г-н Премиер, допусна това?“ И беше точно така. Затова и Цецерон, опитвайки се да защити визита на Борисов, без да иска каза истината: „Опозицията, вика, е за това, дори на черното да казва, че е черно, а не, че е бяло…“ И излезе, че визитата на Борисов е черното, на което не може да се каже бяло… Евгени Дайнов пък вика, че Борисов не просто ни е опозорил, ами е извършил и държавна измяна. И за улеснение му посочва и съответния Чл. 103 от НК, който предвижда лишаване от свобода от десет до петнадесет години.

прост 08.06.2018 15:40:43

Забрави да споменеш,че съобщението е цитат от ТАСС

Гост 08.06.2018 21:58:20

Тиквеник нали ? Член на ГЕРБ тоест? Раздразнен от истините за продажиците от твоята партия ? Нали ? А между ГЕРБ и БКП и КПСС с ТАСС разликите са малко

Гост 08.06.2018 07:31:36

точно на специализанта му е все тая , дали ще плаща болницата или държавата

Лекар 11.06.2018 16:51:44

На специализанта може да му е все едно, но от това кой ще плаща зависи ще има ли места за специализанти!

Ми, да... смехът е здраве, ако не беше тъжен и в случая е повод за размисъл... 08.06.2018 00:32:28

... тези мерки на властта за задържане на кадрите напомнят соц. реализма преди 10-ти, когато всеки завършил училище - гимназия, СПТУ, техникум или ВУЗ, беше разпределян да работи още преди да е завършил за определен брой години в нежелани провинциални селища. Спомням си, че като завърших средно професионално и не считах, че дипломата прави квалификацията и способността да се реализираш, разбрах, че колкото по-високо образование/знание имаш, толкова по-независим ставаш... и предприех крачката да започна висшо, но предварително отидох при министър на разговор да ме освободи от онова "соц." разпределение за 5 години... и се получи, защото бях изключение и никому неизвестна и съответно неповливяваща конюктурата на онази политика. По време на социализма държавата по закон беше длъжна да намери работа на всеки трудоспособен български гражданин и го правеше, а милицията следеше да няма шляещи се хора по улицата. А тези, които желаеха и имаха професионални способности/квалификация да избират какви искат да бъдат, без да се възползват от членство в ДС и БКП, бяха ограничавани в заплащане, но използвани в развитие и иновации за икономиката. Принципно, въпросът днес не е как държавата да пребори безработицата, а как да не разпилява ресурси за квалификация на високо квалифицирани кадри, които "изтичат" към добре организирани общества. Има как, но са необходими респект към професионализма, интелект и политическа воля, които не са характерни за властимащите след 10-ти, за което съжалявам... И има единици професионалисти, които знаят как и ако имат гражданска подкрепа, ще бъдат в полза на общественото развитие.

Гост 08.06.2018 10:19:26

властимащите след 10-ти, са същите гнусни комуняги ,само,че преоблечени в други цветове . Затова и всичко си е както преди -комунистическо здравеопазване тп Семашко, милиционерщината ,незаплатения лекар, пропагандните крясъци срещу интелигенцията и ПАК опитите да задържат някого в кочината с изнудване и подписване на задължения.

Един ОПЛ на 33 07.06.2018 23:29:11

От няколко дни не се бях смял така!

д-р Г. Тодоров 07.06.2018 19:45:31

Д-р Пенков, вие за пръв път ли пдате от МАрс или за пореден се правите на ударен от мокър парцал. Как не ви е срам!

Гост 07.06.2018 19:27:23

Хахаха,ами ще трябва да се плаща другари!


Всичко за коронавируса
Още новини
134 абсолвенти от МУ – Пловдив положиха клетвата на магистър-фармацевта
17.04.2024 17:22:33

134 абсолвенти от МУ – Пловдив положиха клетвата на магистър-фармацевта

„Тържествено обещавам за посветя всичките си знания и сили за опазване на човешкото здраве, ...

Първите четири медсестри, стипендианти на община Свиленград, подписаха договори
17.04.2024 16:56:47

Първите четири медсестри, стипендианти на община Свиленград, подписаха договори

Първите медицински сестри - стипендианти на община Свиленград подписаха договори с кмета на града ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...