Петък, 30 Септември 2022
09
септ
1
 

Повече от половината лекари у нас са били жертва на агресия

Петък, 09 Септември 2022 | 10:07:13
1

55% от лекарите у нас са били жертва на агресия, като всеки втори медик е бил жертва на вербална агресия по време на работа. За сравнение, всички останали професии са се сблъсквали с агресията в много по-малки мащаби – 17%. То

55% от лекарите у нас са били жертва на агресия, като всеки втори медик е бил жертва на вербална агресия по време на работа. За сравнение, всички останали професии са се сблъсквали с агресията в много по-малки мащаби – 17%. Това заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров по време на 11-тия Конгрес на Югоизточно-Европейския Медицински Форум, цитирайки проучване, направено от агенция „Тренд“ за БЛС. И добави, че за упражнена физическа агресия срещу тях споделят 7 на сто от лекарите, като за останалите професии този процент е два пъти по-малък – 3%.  

„Реалните случаи обаче са в пъти повече“, коментира д-р Иван Маджаров.  

Председателят на БЛС изнесе данни от проучване на съсловната организация, според което 53% от лекарите в Италия са били жертва на насилие. Оказва се, че ситуацията в близката до нас Турция обаче е много по-сериозна, там почти 90% от заетите в здравния сектор са били жертва на насилие поне един път през кариерата си.  

Д-р Маджаров коментира, че агресивното поведение се генерира основно от: загриженост за здравословното състояние, дългото чакане, усещането за лошо качество на получените грижи и произтичащото от това неудовлетворение от отношението на медицинския персонал 

„Физическата и вербалната агресия срещу заетите в здравния сектор не само поставя в риск живота и здравето на медиците,  има отрицателно въздействие върху психологическото и физическото им благосъстояние, но и сериозно засяга мотивацията им за работа. В резултат на това, насилието неминуемо компрометира качеството на грижите и излага на риск предоставянето на здравна помощ на пациентите“, категоричен беше д-р Маджаров.  

Според председателя на БЛС преодоляването на проблема с насилието над лекари минава през подготовка на медиците за поведение при рискови ситуации; повишаване на авторитета на съсловието сред обществото чрез въвеждане на допълнителни часове в училище; разпространението на информация относно значението на уважението към здравните и социално-здравните специалисти; определяне на Национален ден за образование и превенция срещу насилието над здравни и социално-здравни специалисти. 

По думите му не на последно място тук са и справедливите и бързи наказания и постоянното усъвършенстване на правната рамка, която да не създава усещане за безнаказаност у извършителите. По данни на Прокуратурата на Р България през 2017 г. регистрираните случаи на агресия у нас са близо 40, а през 2018 г. намаляват на 26. В следващите 2-3 години регистрираните нападения са наполовина.  

Положителната тенденция обаче бележи обрат през тази година (2022 г.). По данни на Прокуратурата до месец юли производства за нанесени телесни повреди на медицински специалисти, са образувани срещу 8 лица, а осъдените са петима.  

Като в посочената статистика не влиза един от последните фрапиращи случаи от това лято, когато мъж и жена нападнаха и душиха младата лекарка Айлин Ахмед в Центъра за спешна помощ в Шумен. След намесата на БЛС и благодарение на бързата реакция на Прокуратурата нападателите получиха максималната присъда, която предвижда законодателството. Майката е осъдена на 1 година лишаване от свобода с тригодишен срок на изпитание, а бащата - на 6 месеца също с тригодишен срок на изпитание.  Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Nd5R

Гост 20.09.2022 13:59:06

Агересия и наглост е и всяка година да подписваш унизителни НРД в явна вреда на своите членове с клаузи като 24 часово разположение и калкулации от рода на 4 лева на имунизация , но това явно не тревожи гнилото ръководство на БЛС. Отношението на обществото към лекаря е толкова и на такова ниво какъвто е икономическия статут на лекаря днес ,а той е под този на средната класа. Всяка агресия на разни нискочели същества е заради липсата на уважение към лекарите смятани от плебса за слуги на този плебс. А всичко това е модерирано от такива отвратителни организации като БЛС гледащи с влажен поглед как да сервират безплатни услуги на политическата класа


Всичко за коронавируса
Още новини
Касата ще предложи договори за споделяне на риска с фармакомпаниите
29.09.2022 17:21:38 Невена Попова

Касата ще предложи договори за споделяне на риска с фармакомпаниите

„Експертите на НЗОК правят разчети, на базата на които може да се подготви предложение в бю ...

Безплатни прегледи за рак на гърдата в УМБАЛ „Света Марина“ - Варна през октомври
29.09.2022 17:13:20

Безплатни прегледи за рак на гърдата в УМБАЛ „Света Марина“ - Варна през октомври

За поредна година УМБАЛ „Света Марина“ - Варна се присъединява към инициативата за пр ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...