!
Вторник, 25 Юни 2024
23
ноем
6
 

Повече от 1/3 от делата срещу лекари се завеждат заради "лоша комуникация"

Петък, 23 Ноември 2018 | 14:17:28
6

Налице е тенденция по драстично увеличаване на съдебните и извънсъдебните претенции за наличие на нарушаване правото на информираност на пациента. Това съобщиха адв. Калина Михaйлова и съдия Сава Шишенков в презентацията си по време на VІІ национален к

Налице е тенденция по драстично увеличаване на съдебните и извънсъдебните претенции за наличие на нарушаване правото на информираност на пациента. Това съобщиха адв. Калина Михaйлова и съдия Сава Шишенков в презентацията си по време на VІІ национален конгрес по алергология.

Жалбите до медицински одит са между 500-700 на година, съгласно публично изнесени данни от изследване на адв. Мария Шаркова. Констатира се, че в хода на извършените проверки, едно от най-често констатираните нарушения е правото на информация по чл. 88 и представянето на информираното съгласие в писмена форма. Санкциите за това нарушение са от 300 до 1500 лв. в различните хипотези, а при повторно – от 2000 до 6000 лв.

„От близо 300 дела срещу болници и лекари повече от половината от исковете се отхвърлят в съда като неоснователни, т.е. грешка не е открита или няма достатъчно доказателства за такава. Повече от 1/3 от делата се завеждат заради лоша комуникация" съобщиха юристите, позовавайки се на наличните данни от изследването.

От проведени статистически проучвания се констатира, че най-наказвани са лекарите, следвани от болниците, началниците на звена, лечебни заведения за извънболнична помощ и ръководителите на лечебни заведения. „Затова и напълно адекватно и съответно на съществуващите тенденции МЗ публикува наредба за реда за сключване на застраховки "Професионална отговорност", като въведе диференциация на застрахователните лимити според медицинската специалност и местоработата на лекарите и специалистите по здравни грижи“, заявиха юристите, цитирайки данни от изследванието на адв. Шаркова.

Все по-често пациентите ангажират отговорността на лечебните заведения опосредено – чрез сигнал до контролните органи, както и пряко – чрез искови претенции.

По думите на адв. Михайлова изразяването на информирано съгласие или несъгласие прехвърля риска върху пациента, защото той получава и ползите от лечението. „Важно е да се подчертае обаче, че информираното съгласие не освобождава лекарите или специалистите по здравни грижи от отговорност, когато са извършили правонарушение“, каза тя.

Адв. Михайлова подчерта, че Закон за здравето позволява на лекарите да предприемат действия в полза на здравето на пациента и без писменото му съгласие. В този случай действията на лекарите няма да са противоправни, щом са предприели мерки за спасяване на живота на пациента. Често обаче след конкретна интервенция пациентът има своите претенции и все по-често ги облича в съдебни такива.

Доколкото законодателят предвижда възможност пациентът да откаже лечение, е заложена още една възможност - когато животът на пациента е застрашен и той изрично отказва лечение, ръководителят на болницата може да разпореди оказването на медицинска помощ въпреки неговата воля.

Адвокат Михайлова заяви, че необходимостта от писмено предоставяне на информираното съгласие има двояко значение. „Действително приемът на пациента става бюрократично тромав. От друга страна обаче документът, който се подписва, отразява волята на пациента за предоставената му информация. Така биват спазени законовите изисквания и се превентират санкции от страна на контролните органи – НЗОК /РЗОК/, ИАМО, РЗИ."

Съдия Шишенков обърна внимание, че "Наличието на подписан документ представлява и писмено доказателство за зачитане правото на пациента и за спазване задължението на лекаря, а това има осезаема роля при една бъдеща претенция от страна на пациента. Така информираното съгласие обезпечава и интереса на лекаря“, каза той.
По думите на юристите, освен поредната декларация, информираното съгласие само по себе си е процес, който се развива между лекаря и пациента, в който за първи път пациентът се сблъсква с информация за своя здравен статус, за диагнозата, рисковете и възможностите за лечение. Ролята на този диалог е фундаментална за пациента и неговия осъзнат избор за предстоящото му лечение."

„Диалогът между лекаря и пациента трябва да се осъществява своевременно, така че да осигури достатъчно време на пациента да се запознае с информацията, да я възприеме и да вземе решение. Нормативната уредба допуска изключения при спешни състояния, когато на практика горното е невъзможно, но изискването за своевременност следва да се спазва и преценява според ситуацията“, казаха те.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
gbKy

Пловдив е тъп 02.12.2018 01:42:24

Тези конгреси се свикват, за да не може пловдивски тъпанари да присъстват на тях!

чабурашка 23.11.2018 21:31:02

Какво са правили тези двамата, адвокат и съдя, освен да изнасят данни от проучване на някаква адвокат Шаркова. От кога хората ходят по конгреси, за да разпространяват чужди проучвания?

Шибана пловдивска чабурашка 02.12.2018 01:35:52

Лекцията беше много хубава. Полезна за всички, които присъствахме там. Пловдив е доста малоумен град изпълнен с комплексирани връзкарки, които си слагат “адв.” Пред името си, а дори не знаят какво означава. Не съм чувал тази Шарколиева, а тя била и адвокат...хахаххаа

Потърпевш 23.11.2018 20:01:44

"АДВОКАТИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ ПО МЕДИЦИНСКО ПРАВО" - алчни, хищни, мръсни хиени душещи за плячка във връзката лекар-пациент насъсквайки ги един срещу друг!!! Адвокатите винаги са със сигурни тлъсти хонорари независимо от спечелилия делото! За лекаря и пациента остават вгорчените взаимоотношения и загубеното и омърсено доверие помежду им !

Скапаняк 02.12.2018 01:39:03

Научете се да пишете правилно!

ПАЦИЕНТ 25.11.2018 22:24:09

ВСИЧКИ АДВОКАТИ - алчни, хищни, мръсни хиени душещи за плячка........." "Адвокатите винаги са със сигурни тлъсти хонорари независимо от спечелилия делото!" Тази вечер Валя Ахчиева смъкна на адвокатурата маската, зад която се показа отвратителна, гадна, хищна муцуна нямаща нищо общо с интереса на доверилия и се наивник! Прокурори, съдии, адвокати са една пасмина нямаща нищо общо с правосъдието - за това непрекъснато сигнализира и Европа и настоява за съдебна реформа! Тотална корупция на всички етажи на "демократичното" ни общество! За това на народа му писна и иска смяна на системата, "която ни убива"! За 30 години ни управляваха всякакви - и сини, и червени, и жълти, и реформатори и патриоти и ГЕРБ- аджии..... ! И все повече затъвахме....! Изгонването на ГЕРБ не значи идването на власт на БСП, ДПС или някоя друга от сегашните партии, които се изредиха и провалиха във властта. Смяна на системата ще рече: Парламентарната република се провали тотално, време е за Президентска република!!!! Президентската република е своеобразна диктатура за определен период от време! Такива са всички проспериращи държави - САЩ, Русия, Франция, Турция..... СВИКВАНЕ НА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ПРОМЯНА НА КОНСТИТУЦИЯТА, ЗАБРАНА НА СЕГАШНИТЕ ПАРТИИ ОБВЪРЗАНИ С МАФИЯТА И ИКОНОМИЧЕСКАТА ПРЕСТЪПНОСТ, ПРЕХОД КЪМ ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА - ТОВА Е СПАСЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ! А ДАНО, АМА НАДАЛИ! МАФИЯТА НАБРАЛА ИКОНОМИЧЕСКА И ПОЛИТИЧЕСКА МОЩ, И ИМАЩА ИНТЕРЕС ОТ СТАТУКВОТО, ЕДВА ЛИ ЩЕ ДОПУСНЕ ТОВА!


Всичко за коронавируса
Още новини
Датска компания разработва лекарство за отслабване - дългодействащ амилинов аналог
24.06.2024 17:21:31

Датска компания разработва лекарство за отслабване - дългодействащ амилинов аналог

Датската фармакомпания Zealand Pharma обяви, че клинично проучване на ранен етап показва много до ...

Да има или да няма филиали на Столичния ЦСМП в 4 големи квартала?
24.06.2024 16:59:25 Невена Попова

Да има или да няма филиали на Столичния ЦСМП в 4 големи квартала?

Да има или да няма филиали в София столичният ЦСМП – това бе темата, която предизвика оживе ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...