Сряда, 04 Август 2021
08
юли
5
 

Подготвят страната за нова вълна на епидемията (Обновена)

МЗ представи Плана за действие при нов пик на COVID

Четвъртък, 08 Юли 2021 | 10:43:25 Полина Тодорова
5

Служебното ръководство на Министерството на здравеопазването представи План за справяне при евентуална нова вълна на епидемията от COVID. Нова вълна „Експертите не могат да изключат последваща вълна от заразяване

Служебното ръководство на Министерството на здравеопазването представи План за справяне при евентуална нова вълна на епидемията от COVID.

Нова вълна

„Експертите не могат да изключат последваща вълна от заразяване и затова считаме, че е изключително важно да сме подготвени“, заяви на брифинг здравният министър д-р Стойчо Кацаров. Повечето мнения са, че ще има такава вълна, ако процесът на ваксинация не бъде завършен до края на лятото, посочи той.

Министър Кацаров се въздържа от прогнози за времето на настъпването на новата вълна, но посочи, че ако следваме хода на епидемията от миналата година, то тя би могла да се случи през октомври-ноември. Предвид ръста на заболели и в момента в редица държави и малкото ваксинирани у нас, той не изключи тя да е факт дори през лятото.

Нива и мерки при епидемията
Планът съдържа оценка на ситуацията, на рисковете, както и оценка на наличните ресурси на здравната система за справяне с нова вълна, а също така и стъпки как възможно най-много да се намалят пораженията от гледна точка на смъртните случаи и от гледна точка на затваряне на икономиката, разясни той.

Той се основава на степента на заразяване на населението. Степените са разпределени в четири групи спрямо нивото на заболеваемост на база 14 дни, както и заетост на болничните легла от пациенти с COVID. При под 100 заболели на 100 000 души и до 2500 заети легла страната ще е в зелена зона, при между 100-200 болни и заети до 600 легла – влизаме в оранжева зона. Ако болните са до 500 на 100 000 души население, а тези в болници – между 6000 и 9000, зоната вече е червена. Най-тежката – тъмночервена зона, ще се обявява при над 500 заболели на 100 000 души население и над 9000 хоспитализирани с COVID лица.

Този план създава предвидимост, заяви министър Кацаров, като поясни, че той ще внесе предварителна яснота какви мерки ще се взимат в различните сектори при промяна в праговете на заболеваемост.

От думите му стана ясно, че дори при сериозен ръст на болните, максимално дълго ще се запази присъственият учебен процес, като едва при много голямо увеличение на случаите учениците ще преминават в график на обучение. Яслите и градините остават отворени и при пик на епидемията, но с условие за 100% ваксиниран персонал и допускане само на деца на ваксинирани родители.

Болниците и личните лекари

В плана е заложена координация между структурите за медицинска помощ. Смятаме, че е много важно диагностиката и лечението да започне още от общопрактикуващия лекар в начален етап и в момента, в който има нужда от болнично лечение, пациентът да бъде насочван към лечебно заведение, каза на свой ред здравният зам.-министър д-р Александър Златанов. Това по думите му ще създаде по-плавно натоварване на лечебната система.

Засилва се и участието на извънболничната помощ, стана още ясно от думите на д-р Кацаров, като той поясни, че за целта ще търси съдействието на БЛС подобен ангажимент да залегне в Националния рамков договор.

В плана са определени и нужните легла в лечебните заведения при различните нива на разпространение на епидемията. Разписали сме кои болници в съответните 28 области ще поемат пациенти с COVID, уточни и заместник-министър Тома Томов. Целта на това разпределение е поетапното „разпъване“ на болничната система, а не да се блокира основната дейност, да не се блокира профилактиката, диагностиката, наблюдението на хронично и онкологично болни, разясни той. Ако страната е в зелена зона, болни с COVID ще се приемат в структури с инфекциозни и вътрешни отделения. В другия край, когато сме в тъмночервената зона, ще се използват 20% от леглата във всички болници, поясни Кацаров. „Приемът се регулира между отделните лечебни заведения“, каза той.

Финансиране

Екипът на МЗ е подготвил и финансова сметка при най-лошия сценарий, който би повторил пика на епидемията от есента и зимата на миналата година. При нова тежка вълна нужните разходи за подготовка на страната биха възлизали на между 500 и 600 милиона лева. Министър Кацаров подчерта, че единственият шанс да се избегне вълната и тези разходи е хората да се ваксинират.

Планът включва и 126 млн. лв., осигурени от ОП „Региони в растеж“, с които лечебните заведения ще могат да осигурят различна апаратура и да се подготвят за нова вълна. В момента болниците подават заявките си, а до края на септември средствата ще започнат да се използват. Те ще могат да изградят т. нар. „чисти стаи“, които могат да се използват за пациенти с различни заболявания.

Основната част от средствата в плана са по линия на бюджета на НЗОК и на държавния бюджет.

Съществена и важна част в плана е граничният и здравен контрол, който трябва да е ефективен и с цел намаляване на риска от влизане и разпространение на заразата, заяви още заместник-здравният министър д-р Александър Златанов.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
cdkF

ДР ХАУС 15.07.2021 15:45:58

СТОЙЧО, МАХНИ ГИНЕКОЛОГА КОНСТАНТИНОВ ОТ ОНКОЛОГИЯТА! ТОВА НЕ ВИ Е ЕКСПЕРИМЕНТАЛНО УЧИЛИЩЕ ЗА СЕЛСКИ ДОКТОРИ ДЕТО ИСКАТ ДА СА ДИРЕКТОРИ - СВЪРШИХА ЛИ АГ БОЛНИЦИТЕ?

3333 08.07.2021 11:18:37

Защо никой не споменава,че здравната система вече има опит -повече от 1 година.Спомнете си как беше в началото никой нищо не знаеше.Така,че с днешна дата не е трудно да се направи подобър план.Защо сегашното ръководство забрави какво беше началото на пандемия и то не само в България.Много е лесно да се критикува.Смятате ли,че вас няма за какво да ви критикуват.Безгрешни хора няма,така че не се взимате толкова несериозно.

Гост 08.07.2021 11:00:46

Като дойде новата вълна ставам исландец.

Гост 08.07.2021 10:50:20

Много е важно не министър председателя да управлява епидемията от телевизора и джипката.

Гост 08.07.2021 12:50:38

Кризата не е само здравна. И няма нищо лошо в джипката, защото това е един вид мобилен офис за по-оперативна дейност. Медиите са също комуникационен канал, който упражнява четвъртата власт. Проблемът е в липсата на обективност, безпристрастност и достоверност на поднасяната информация от медиите и зависимостта им от неизвестните кукловоди, които им дърпат конците. Решенията винаги трябва да се взимат от политиците, които знаят как и могат да носят отговорност за цялата нация, а не само за отделно съсловие, отделен обществен сектор и неговите проблеми. Основната причина за негативните резултати е използването на кризата за политически цели от различните опоненти, непочиващи на научни данни и оттук разделението на нацията и нарастващото недоверие към оторизираните институции, което го изпитват вече на свой гръб и сегашните радеви назначенци.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Доц. Силви Кирилов е предложението за здравен министър на ИТН
03.08.2021 18:00:28

Доц. Силви Кирилов е предложението за здравен министър на ИТН

Доц. Силви Кирилов е изборът на мандатоносителя за съставяне на правителство - партията на Слави ...

382,5% е увеличението на пациентите по КП 104 през 2020 г.
03.08.2021 17:02:18 Надежда Ненова

382,5% е увеличението на пациентите по КП 104 през 2020 г.

3 286 431 са отчетените и заплатени дейности за 2020 г. на обща стойност 2 237 730 774 лв., става ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...