Четвъртък, 26 Май 2022
29
апр
18
 

Подписаха НРД с увеличените заплати на медиците (Обновена)

Ще разработим методиката за дофинансиране за общинските болници, каза зам.-министър Грибнев

Петък, 29 Април 2022 | 14:35:56 Надежда Ненова
18

Надзорният съвет на НЗОК, Управителният съвет на БЛС и ръководството на МЗ подписаха днес анекса към НРД 2020-2022, с който бяха увеличени както цените на клиничните пътеки средно

Надзорният съвет на НЗОК, Управителният съвет на БЛС и ръководството на МЗ подписаха днес анекса към НРД 2020-2022, с който бяха увеличени както цените на клиничните пътеки средно с 25% от 1 май, така и цените на дейностите в ПИМП и СИМП средно с 30%, които пък влизат в сила със задна дата от 1 януари 2022.

„За първи път извънболничната помощ беше изведена като приоритет и беше договорен толкова сериозен ръст на цените. В ПИМП и СИМП ръстът на цените е средно 30%. Съществено е увеличението, както на профилактични прегледи, така и за диспансерно наблюдение на хронично болни пациенти.

Повишени са и цените за капитационни плащания при ОПЛ

Отпаднаха заложените санкции (300 и 500 лв.) за несъответствие между електронен и хартиен документ“, каза по време на подписването зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов.

В Анекса е решен и въпросът за увеличението на заплатите на медиците, които бяха договорени със синдикалните организации и заложени в подписания с Министерството на здравеопазването КТД.

От 1 май до 31 юли лечебните заведения са длъжни да начисляват брутно трудово възнаграждение за положения труд, което включва основни месечни трудови възнаграждения по категории персонал и допълнителни трудови възнаграждения, в размер не по-малко от размерите на основните трудови възнаграждения, определени в КТД  в размер на 2000 лв. за лекар, 1500 за сестра, 910 за санитар. По този начин те ще могат да се възползват от договорените средно 25% по-високи цени. Ако след 1 август лечебните заведения не успеят да изпълнят изискванията за основните заплати по КТД, то тогава те отново ще работят с увеличени цени средно с 15 на сто.

Съотношението между минималното и максималното брутно трудово възнаграждение на медицинските специалисти (без санитари) в лечебните заведения за болнична помощ пък трябва да не е повече от 1 към 20. Като в случая под „брутно трудово възнаграждение" се разбира

„сумата от основното трудово възнаграждение и всички допълнителни възнаграждения

на изпълнителите на болнична медицинска помощ, за работата по дейности, финансирани с публични средства“. Ако мениджърите на болниците не изпълнят тези ангажименти, болниците им ще получават по-малко приходи от НЗОК. Така например, ако съотношението 1:20 не се спази, НЗОК ще плаща на лечебното заведение по цени на КП от началото на годината до края на април, които са по-ниски от тези от 1 май.

Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова отбеляза, че в Рамковия договор е реализирано решението на управляващите да се обърне пирамидата и акцентът да пада върху профилактиката и превенцията. „Рекордно увеличение на финансирането на извънболничната помощ с 31%, броят на изследванията се увеличава със 77%, разширяват се дейностите за профилактика. Създава се нова клинична пътека за рехабилитация след COVID. Увеличава се заплащането за лечение и проследяване на хронично болни пациенти“, каза тя.

„Друг приоритет е детското и майчино здравеопазване, който е реализиран чрез повишени цени в извънболничната и болничната помощ. Цената на естественото раждане се увеличава от 1100 на 1450 лв., а пътеката за новородени с тегло под 1499 грама от 4774 лв. става 6062 лв. С 55% се увеличават цените за профилактични прегледи при децата, а с 45% - за майчино здравеопазване“, каза тя.  

Д-р Брънзалов допълни, че е предвидено при извършени профилактични прегледи на над 60% от пациентската листа на общопрактикуващ лекар ще се заплащат 26 лв., между 46% и 60%, цената ще е 25 лв., а ако е до 46% - 20 лв.

Капитацията ще стане 2.90 лв. за деца, 2.70 лв. за пенсионерите и 1.75 лв. за хората до 65 години,

а прегледът за пациент с едно заболяване ще е 18 лв., с две – 20 лв., а с повече – 24 лв. и т.н. В СИМП 31% средно е повишението на цените на дейностите, включващи първични и вторични прегледи, медицинска експертиза, профилактични прегледи, диспансерно наблюдение на хронично болни пациенти, прегледи по майчино и детско здравеопазване.  Първичният преглед става 34 лв. от 24,50 лв. /24 лв. в момента. За прегледи на деца при педиатър – 36,50 лв. от 24,50 в момента. Цената на вторичните прегледи се повишава от 12 на 13 лв., за деца – на 15 лв. За медицинска експертиза –  от 10 лв. на 13,60 лв. Профилактичните прегледи при педиатър се увеличават от 14 лв. 20 лв.

По отношение на контрола на СИМП и ПИМП в НРД е записано, че ако при анализа на бюджета към 31 август обаче се констатира превишение на средствата за здравноосигурителни плащания за ПИМП и СИМП, спрямо утвърдените за съответния период, от 1 септември автоматично се намаляват цените на дейностите. Редукцията ще е с процента на превишението, но до цените за 2021 г.

„В МДД е налице чувствителен ръст на броя на изследванията (обемите). Целта е да се покрият нуждите на пациентите и да им се даде възможност да се възползват от по-голям брой изследвания. Увеличени са цените на хистологични и цитологични изследвания. В болнична помощ Българският лекарски съюз постигна поставената цел от средно увеличение на цените за дейности в размер на 25%. Новите цени влизат в сила от 01.05.2022 г. За оставащите месеци до края на годината болниците ще получат и увеличени бюджети - приблизително с 25%“, каза д-р Брънзалов.

„Това е 13-ият договор на НРД, който подписвам за две години, и първият, за който не ми се иска оставка.

Много тежки бяха разговорите в Надзорния съвет. Надявам е, че след няколко месеца като започнем работа по следващото НРД, малко по-бързо ще стават нещата, след като вече имаме разписани основните неща“, каза от своя страна управителят на НЗОК проф. Петко Салчев.

„За първи път видях един истински преговорен процес. Качеството на създадения продукт отговаря на нуждите на системата. Вече е ясно, че предстоят промени“, каза и председателят на парламентарната комисия по здравеопазване доц. Антон Тонев.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Петър Грибнев съобщи, че се подготвя методика за общинските лечебни заведения, които ще имат затруднение с увеличаването на заплатите. „Трябва да постигнем адекватно заплащане. Ще разработим методиката за дофинансиране за общинските болници. По отношение на профилактиката работим и за въвеждането на Националния раков план“, каза той. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
vL35

Да, ама Не! 11.05.2022 12:27:30

Искам да запитам господата от снимката - след като болниците имат определени нива на дейност -първо,второ,трето, Защо трябва да се изравняват заплатите на медицинските специалисти за всички нива?Може ли да се сравни и изравни труда на медицинските специалисти работещи в болници второ и трето ниво с тези, работещи първо ниво?Това не е ли обидно за тях?Нека да има увеличение за всички съобразно нивото на болниците.

ПОЗИЦИЯ 10.05.2022 22:45:50

СТО ТОЯГИ НА ГОЛО ЗА ВСИЧКИ НАДУПЕНИ КЪМ ПРАВИТЕЛСТВОТО ТЮМБЕЛИ ОТ БЛС И РАЗТУРВАНЕ НА СЪЩИЯ!!!! ЛИКВИДИРАНЕ НА НЗОК И УЖ ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ ОСИГУРИЛО 3 000 000 НЕ ЖЕЛАЕЩИ ДА СЕ ОСИГУРЯВАТ, НО ТАРИКАТСКИ ПОЛЗВАЩИ ПЪЛНОЦЕННО ЗДРАВНАТА СИСТЕМА! ВЪВЕЖДАНЕ НА ЗДРАВНОТО ЗАСТРАХОВАНЕ, КАТО ЕДИНСТВЕНА ФОРМА ФИНАНСИРАЩА ЗДРАВНОТО ОБСЛУЖВАНЕ!!!

6666 10.05.2022 22:57:40

Широко въвеждане на КЕШ-овите плащания ще реши финансирането на здравеопазването! Медицинското заведение си издава касовия бон, а пациентът-клиент да осребрява бончето където си иска - при осигурител, застраховател, при мама.......!

123 10.05.2022 16:35:13

Заплата на специализанти в Исул остана 998 лева нето. Нищо не се променя. Мизерия.

med2 04.05.2022 08:06:59

и така , вижте ги тия на снимката - най големите лъжци и гьон сурати......никакво увеличение няма да има: 1. анекса предполага заплати минимум 2000 ( бруто) лева за лекари, в поне 100 големите държавни болници това е факт от години, някъде впъти, т.е. НЯМА да има промени, това важи и за сестринските заплати там поне в повечето случаи....2. за по малките болници с малки бюджети и фонд раб. заплата бруто до 80%, също не е възможно да има промени , именно поради бюджета им........толкоз...

Гост 03.05.2022 12:37:03

Рекордно увеличение на финансирането на извънболничната помощ с 31%' . Aма лелко, инфлацията е 21 % , за какво рекордно говориш след като заплащането на лекар в България е 15 пъти по-ниско тоест 1500% надолу спрямо германската , а караме автомобили с бензин на 81 % от германските цени .Къде отиваш ти и за коя се мислиш ?

Surg 03.05.2022 08:46:51

"В Анекса е решен и въпросът за увеличението на заплатите на медиците, които бяха договорени със синдикалните организации и заложени в подписания с Министерството на здравеопазването КТД. От 1 май до 31 юли лечебните заведения са длъжни да начисляват брутно трудово възнаграждение за положения труд, което включва основни месечни трудови възнаграждения по категории персонал и допълнителни трудови възнаграждения, в размер не по-малко от размерите на основните трудови възнаграждения, определени в КТД в размер на 2000 лв. за лекар, 1500 за сестра, 910 за санитар. По този начин те ще могат да се възползват от договорените средно 25% по-високи цени. " ОТНОВО ИЗЛЪГАНИ - ЗА ГОЛЕМИТЕ БОЛНИЦИ ТЕЗИ 2000 ЛВ И СЕГА ГИ ИМА, АМА ИМА И ЩАТ 768 ЛВ ЗА ЛЕКАР С 38 Г СТАЖ, А ДРУГОТО Е НАДБАВКИ, И ЧЕСТО НАД 2000 ЛВ - Т.Е НЯМА ДА ИМА УВЕЛИНИЕ ОСВЕН ЗА НЯКОИ СПЕЦИАЛИЗАНТИ И ТО В НЯКОИ БОЛНИЦИ

Уж 29.04.2022 23:40:58

Само едно не разбрах за заплатите на мед.сестри?Кой ги дава и как се определят на работещите специално в сектора на ПИМП?!

Да да 29.04.2022 23:02:29

Монополът на касата трябва да се премахне. На равни начала с други фондове. Стига вече с тези клинични пътеки, има по-модерни методи на финансиране. Много се краде в здравеопазването, това е голям проблем, а другия проблем са кадрите - мислят си, че с трици ще правят хляб.

аз 29.04.2022 21:51:13

Никой не ни кара да включваме договор с касата, ама един мастит професор по- долу реве, че нямало педиатри по каса. Да ви гледа глезените сополанковци безплатно!!!!

Гост 01.05.2022 11:07:00

Не е страшно да разкараш касата. От опит!

Гост 29.04.2022 16:24:05

Ако не беше Семерджиев да ви създаде НЗОК, която всяка година да ви гарантира по 6 млрд. лв. и през създаденото от него НРД да ви даде достъп до договарянето им, още щяхте да подсмърчате на прага на медицината и свободата.

Гост 03.05.2022 12:40:43

ГЛупости бе галфон. Това твоето е е като при путинистите -ако не е Путин руснаците ще мрат. Та и ти така. Къде си видял германски лекар да е благодарен на някое чучело в политиката и държавното управление. Мръсен подлизурко крепостен русороб, ти трябва да си благодарен ако още намираш лекари да те прегледат и лекуват.. Никой не ни е подарил дипломите бе скапан серсемеджиев бот.

Гост 29.04.2022 17:35:26

Ако не е НЗОК ще плащате, че ушите ви ще плющят. Гиди плебеи путинофилски!!!

ЗОЛ 29.04.2022 20:00:30

Ами излизай на кешовия пазар бе шмульо, те в Търново само тебе те чакат пациентите да им надуваш главите с празните си приказки и реване за пари !

Гост 03.05.2022 12:43:31

Питай тези в Ахтопол да ли не си плащат вече кеш, като няма кой да ги прегледа с договор с НЗОК. Скоро и в твоя катун ще дойде частната лекарска практика, а може и вече и с пари да не дойде ,а ти да ходиш на 50 км да намериш частен лекар.

Гост 29.04.2022 19:04:50

Госте, тебе кой те задължава да сключваш договор с НЗОК? Договор насила няма, работи си частно и не гледай в чуждото канче.

Гост 29.04.2022 21:46:11

Ами теб кой те задължава да се преглеждаш по каса,бе гащник. Върви на частно,ама си бедняк, защото си неук!


Всичко за коронавируса
Още новини
Между 10 и 12% от хората, боледували от коронавирус, имат пост-COVID
26.05.2022 10:59:21

Между 10 и 12% от хората, боледували от коронавирус, имат пост-COVID

Все още продължаваме да виждаме съобщения за новооткрити лица с COVID, както и съобщения за смърт ...

Германски съд осъди на доживотен затвор мнима лекарка, работила като анестезиолог
26.05.2022 10:14:32

Германски съд осъди на доживотен затвор мнима лекарка, работила като анестезиолог

Германски съд осъди 51-годишна жена, представяла се за лекар, на доживотен затвор за причиняване ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...