!
Неделя, 16 Юни 2024
30
март
3
 

Познати лица в комисията, проверяваща определените бюджети за болниците

Сряда, 30 Март 2022 | 12:43:59 Ирина Пекарева
3

Имената на хората, които ще проверяват определените от РЗОК месечни стойности за болниците преди утвърждаването им от Надзора на Касата, са вече ясни. Ден след заседанието си на 21 март, на което е утвърдено създаването на комисия с такава дейност, над

Имената на хората, които ще проверяват определените от РЗОК месечни стойности за болниците преди утвърждаването им от Надзора на Касата, са вече ясни. Ден след заседанието си на 21 март, на което е утвърдено създаването на комисия с такава дейност, надзорниците се събират отново с готови предложения за членовете на комисията.

Представител на Министерството на здравеопазването в нея ще бъде директорът на дирекция „Бюджет и финанси“ в МЗ и бивш член на Надзора Мария Беломорова.

От страна на Министерството на финансите в комисията влиза Естел Василева-Тодорова, която е и член на Надзорния съвет на Касата в момента.

Представителите на НЗОК в нея пък ще са Таня Кирилова и Николай Велинов от дирекция „Бюджет и финансови параметри“ на НЗОК, както и подуправителят на фонда д-р Йорданка Пенкова. Първоначалното предложение на управителя на Касата проф. Петко Салчев е в състава на комисията да влезе юристът Павлина Петкова, която се занимава с НРД, но след предложение на Теодор Василев проф. Салчев поставя на нейно място д-р Пенкова.

Припомняме, идеята за създаването на комисия, която да проверява предложените от РЗОК месечни стойности на всяка болница, преди те да бъдат утвърдени от Надзорния съвет на НЗОК, бе на председателя на Надзора Васил Пандов.

Текстът, одобрен от членовете на НС, гласи: „Преди приемането на стойностите същите се проверят от комисия, определена от Надзорния съвет на НЗОК, в която са включени трима представители на НЗОК, по един представител на Министерството на здравеопазването и на Министерството на финансите. Отчетът на комисията е неразделна част от материалите за Надзорния съвет на НЗОК и има препоръчителен характер. Членовете на комисията не получават възнаграждение за дейността си и подписват декларация за неразгласяване на служебна информация“.

В допълнение надзорниците ще имат възможност да присъстват на заседанията на комисията, като информация за тях ще получават предварително. Предложението за това е отново на доц. Пандов, който се аргументира така: „Целта на тази комисия е не да създадем един нов орган, който да прави някакви нерегламентирани контроли и разпределения, а именно да бъдем максимално прозрачни“.

С пълния текст на стенограмата от заседанието на НС на НЗОК на 22 март можете да се запознаете тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
rUGe

Гост 19.05.2022 22:30:49

Дана старата мома е жалка с този Макрончо!!!Тя се нагуши яко и как не я срам още да се натиска да бъде в НЗОК!! Да се маха!!

Гост 31.03.2022 08:04:29

А защо не се публикуват тези бюджети и също така как са мотивирани от директорите на касите? Обществеността ще бъде най-добрата комисия, защото тя дава парите за вноски и за огромните заплати на определените пет човека.

Демиров 30.03.2022 13:35:58

Каката от Шумен се налапа от Делиормана и сега ще се прави на ревизор в НЗОК. Йорданка Пенкова е в конфликт на интереси и е осъдена преди 10 години заради частната си психиатрична клиника. Вече е пенсионерка и да си ходи. Или стои още заради конкурса на жиголого, което ще става шеф на РЗОК-Шумен. Това ли е промяната, г-н ПРЕМИЕР? Нещо да каже по въпроса Лена Бориславова? Така ли ще борите корупцията в здравеопазването? Или да излизаме на площада?


Всичко за коронавируса
Още новини
ЕMA започва преоценка на риска, свързан с употребата на метамизол
15.06.2024 11:15:06

ЕMA започва преоценка на риска, свързан с употребата на метамизол

EMA започна преглед на лекарствата, съдържащи метамизол поради опасения, че въведените мерки за м ...

3 са новите случая на COVID-19
15.06.2024 09:52:49

3 са новите случая на COVID-19

3 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас през последното денонощие, показват данните на Един ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...