!
Събота, 27 Юли 2024
28
февр
5
 

Политическа дискусия търси обща визия за детското здравеопазване

Вторник, 28 Февруари 2023 | 15:16:06 Невена Попова
5

Ако през 2020 г. по договор с НЗОК са работили 872 педиатри, през 2021 г. техният брой е намалял на 755. Същото се отнася и за детските психиатри – през 2020 г. по договор с касата са работили 13 такива специалисти, а през 2021 г. те са вече 11.

Ако през 2020 г. по договор с НЗОК са работили 872 педиатри, през 2021 г. техният брой е намалял на 755. Същото се отнася и за детските психиатри – през 2020 г. по договор с касата са работили 13 такива специалисти, а през 2021 г. те са вече 11. Детската смъртност също е много висока, което говори за сериозни проблеми в грижата за децата. Тези данни бяха представени по време на политическа дискусия „Какво означава детското здравеопазване да бъде национален приоритет“, организирана от Националната мрежа за децата и Българската педиатрична асоциация.

В нея взеха участие бившите народни представители от ПП „Продължаваме промяната“ доц. Васил Пандов, от „Демократична България“ д-р Александър Симидчиев, проф. Костадин Ангелов от Деница Сачева от ГЕРБ – СДС и проф. Георги Михайлов от БСП.

Да има приемственост в усилията и да се върви към обща визия за детското здравеопазване призова в началото на дискусията председателят на Българската педиатрична асоциация проф. Иван Литвиненко.

По думите на проф. Костадин Ангелов е необходимо да се върви в нова посока, като се отдаде приоритет на превенцията на заболяванията в детска възраст и здравно образование като фундамент в изграждането на бъдещо отговорно отношение към собственото здраве.

Той подчерта, че от ГЕРБ са предложили въвеждането на допълнителни 60 часа здравно образование, като основната цел е идните поколения да са много по-добре подготвени.

„Целта е да има здрави деца, мотивирани да мислят за здравословен начин на живот, те да бъдат отговорни и мотивирани родители, които ще възпитават децата си в здравословен начин на живот“, каза проф. Ангелов.

Той се спря и на необходимостта от ранен скрининг и ранна диагностика на най-разпространените заболявания – артериална хипертония, захарен диабет, зависимости като наркотици, алкохол и електронни устройства.

Деница Сачева посочи, че основната цел в детското здравеопазване трябва да бъде намаляване на детската смъртност, тъй като тя е индикатор за цялостното развитие на държавата. Тя призова за по-сериозна и по-широка интеграция между отделните системи – здравеопазване, образование, социална политика, като в центъра на този процес да бъде детето.

Тя бе категорична, че във фокуса на работата на Министерството на здравеопазването трябва да бъде общественото здраве, а не лечебното здравеопазване.

Според д-р Александър Симидчиев в стратегията за детското здравеопазване трябва за бъдат заложени ясни индикатори, ясни източници на финансиране и ясни механизми за контрол.

„Важен въпрос е какъв е ресурсът, който отделяме за детско здравеопазване, както и как се използва той. Важно е да бъдат изграждани устойчиви колективи, които да съдържат различните гледни точки в обществото, за да може, когато се вземат решения в здравеопазването, да не се пропуска гледната точка на важна група в обществото. Не трябва да се делим на институции и гражданско общество, а да работим в партньорство", допълни той.

Според проф. Георги Михайлов финансирането на детското здравеопазване трябва да бъде изведено от Здравната каса и преместено в МЗ.

По думите му, има начален консенсус във всички политически сили, че финансирането на системата на здравеопазването не може да бъде на принципа на клиничните пътеки. Той бе категоричен, че критериите на НЗОК не покриват критериите за качество за комплексност, а лечението на децата налага точно това, тъй като детският организъм е уникално интегративен. Той се спря и на драматичния дефицит на педиатрични сестри и на липсата на механизми за стимулиране на техния труд. Особено притеснение според него буди фактът, че продължава изтичането на млади кадри – лекари и сестри, към други страни.

Доц. Васил Пандов се спря на темата за дарителските кампании и подчерта, че този феномен съществува, защото държавата и органите, които отговарят за здравеопазване в държавата дълго време не са си свършили работата. По думите му, липсата на политическа воля и на приемственост пречи при намирането на решения за лечението на тези деца.

Той призова за въвеждането на конкретни измерители за качеството на дейността и изрази притеснение от факта, че у нас липсва истински диалог между различни институции – МЗ, МОН, МТСП, които интегрират стратегиите си в работни групи, но всеки тегли към себе си и накрая няма добър резултат.

По време на дискусията педиатърът доц. Йорданка Узунова постави въпроса за квалификацията на общопрактикуващите лекари в областта на педиатрията и призова за повече внимание към този проблем.

Почетният председател на БПА проф. Владимир Пилософ се спря на големия брой болници у нас и обясни, че за детско здравеопазване НЗОК отделя 11% - 13% от бюджета си, което означава, че пари има, но проблемът е в тяхното оползотворяване. Той също постави проблема за продължаващото обучение на педиатрите и обърна внимание на недостига на медицински сестри в детските клиники и отделения. 



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
4zn$

Гост 01.03.2023 09:24:16

герберасти

Гост 01.03.2023 08:53:00

Лицемерни чички и лелки. Ако ви интересуваше наистина детското здраве нямаше да плащате мизерно за труда на лекарите в това число още по-малко на педиатрите. Очевидно ви интересуват само едни бюлетинопускачи за вас подлъгани от благородните слова. Събирането на капачки за кувьози ви разобличава и показва ,че ни управляват пе раси

Гост 28.02.2023 15:48:32

Коце ботокса пак ли ще е депутат?

Гост 28.02.2023 15:57:38

За друго не става!

Гост 28.02.2023 15:45:23

Предизборни крамоли.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...