Петък, 22 Ноември 2019
18
март
9
 

БАПЗГ:

Поради липса на медицински специалисти ще бъдат затваряни болници

Ако и този път не бъдем чути, вълна от организирани протести ще залее цялата страна, заявяват от БАПЗГ

Понеделник, 18 Март 2019 | 13:20:42
9

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) изцяло подкрепя справедливите искания и законните протестни действия на колегите от всички региони на страната, където проблемите в лечебните заведения не са решени. Това казва председ

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) изцяло подкрепя справедливите искания и законните протестни действия на колегите от всички региони на страната, където проблемите в лечебните заведения не са решени. Това казва председателя на асоциацията Милка Василева в отворено писмо, изпратено до председателя на парламента Цвета Караянчева, президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, омбудсмана Мая Манолова, председателя на Националното сдружение на общините инж. Даниел Панов, д-р Иван Кокалов, председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ, д-р Камен Данов, председател на Медицинска федерация към КТ "Подкрепа".

„Поради усложнената политическа обстановка, многобройната членска маса на БАПЗГ се оказа привлекателен електорат. Нашите справедливи искания не бива да се използват от различни политически формации за тясно партийни цели. Подобни действия няма да доведат до подобряване на социалния и професионалния статус на медицинските специалисти. Ние, професионалистите по здравни грижи отказваме да бъдем изкупителните жертви и да носим тежестта за нерешените проблеми! Настояваме за ясни ангажименти от страна на властимащите, за да имат българите безпрепятствен достъп до качествени здравни грижи“, се казва още в писмото.

БАПЗГ отново предупреждава, че професионалистите по здравни грижи са на изчезване и че българското здравеопазване е в дълбока системна криза!

„Лечебните заведения не могат да функционират без професионалисти по здравни грижи; поради липса на медицински специалисти ще бъдат затваряни болници; много специалисти работят на две и повече места и спасяват здравната система от колапс; прекомерната умора се отразява негативно на здравето на медицинските специалисти и качеството на работа; в лечебните заведения се пренебрегват дори и най-минималните стандарти за съотношение между медицински специалисти и брой обгрижвани пациенти“, пише Милка Василева.

От асоциацията изброяват и спешните мерки, които трябва да бъдат предприети. „Политическо съгласие за достойни възнаграждения, добри условия на труд, професионална квалификация и кариерно израстване; задължително спазване на заложените в КТД договорености с активното участие на синдикатите; дългосрочна визия за здравните грижи до 2030 година с план за действие, с точно определени срокове, финансиране и отговорни институции“, пише в писмото.

„Ако и този път не бъдем чути, вълна от организирани протести ще залее цялата страна!“, завършват заявлението си от асоциацията.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ayLV

стар доктор 18.03.2019 14:42:17

Непонятен е големият брой болници в страната, да не говорим за тази аномалия 130 болници да са "университетски". Това е пародия за 6 - милионна България с наличните общо 6 медицински факултета и също 4 медицински университета.

Гост 18.03.2019 15:04:15

На червените тролове трябва да ви е ясно ,че не броя на болниците ви е виновен ,а унизителното заплащане от вашата партийна касичка НЗОК. Вече семе го преживявали това -само държавни болници с още по-ниски заплати -през 1994 година заплатата ми на лекар беше 90 долара , Тгава кой беше виновен а комунета прости ? Сега си продъллжавате с тунингования Семашко пак с ниското за страната заплащане и 20 пъти под средноевропейското и пак частния сектор ви бил виновен - на този здравен сектор с договори с НЗОК при унизителните условия. Но тиквите не могат да ви уврат -класовият подход са ви го внушили партийните секретари и до гроба ше си го повтаряте

СУДЖУЦИТЕ 18.03.2019 15:14:13

Много точно и навреме му го казахте! Браво. Но не се притеснявайте, вижте как дежурните кадесарски старшинки нацвъкаха няколко бързи коментара с цел РАЗДЕЛЕНИЕ на съсловието по критерий частни/държавни болници! Не напразно дълго са ги обучавали в манипулиране на общественото мнение тия ийероди..

само за протокола 18.03.2019 14:28:22

На 10 ноември 1989 година бяха 160 болници

Гост 25.03.2019 16:02:09

А пък на 9 септември 1944 бяха 25. Е, и?

Гост 18.03.2019 14:23:28

Държавните лечебни заведения за болнична помощ не могат да функционират както без лекари, така и без професионалисти по здравни грижи; поради липсата на медицински специалисти ще бъдат затваряни първо отделенията по педиатрия и АГ отделенията в общинските болници. Причината за това е че от 382 болници в страната повече от половината са частни;

Гост 18.03.2019 14:56:23

Глупости, червените киртаци пак намерихте виновен частния сектор , а медицински персонал няма и за тях . Значи Семапшко ще ви избоде очите с ниското заплащне и простотиите си заради които не остават млади лекари и медсестри в тази коина, но виж частните болници са били виновни. Нещастни комунистически тролове .

СУДЖУЦИТЕ 18.03.2019 15:02:22

Много точно и навреме му го казахте! Браво. Но не се притеснявай, виж как дежурните кадесарски старшинки нацвъкаха няколко бързи коментара с цел РАЗДЕЛЕНИЕ на съсловието по критерий частни/държавни болници! Не напразно ги дълго са ги обучавали в манипулиране на общественото мнение тия ийероди....

Ово е стандарт! 18.03.2019 13:30:39

https://topsport.bg/levski/obertan-vzimal-nad-140-000-leva-mesechno-v-levski.html "- Тайна ли е заплатата, която получаваше Обертан? - Не е тайна, просто е много трудна за изчисляване, защото се е формирала от различни фактори и компоненти. В нея са били заложени плащане на твърди суми и различни видове бонуси. Но ако трябва да направя разбивка на това, което Обертан е трябвало да получи за една година, тъй като договорът му е бил подновен при нови условия, които влязоха в сила от началото на 2019 година, е МЕЖДУ 95 000 и 100 000 ЛЕВА на МЕСЕЦ. Според мен това е доста солидна сума за българските стандарти."


Още новини
Здравната комисия отхвърли и двата законопроекта за разделяне на БАПЗГ
21.11.2019 19:06:49 Надежда Ненова

Здравната комисия отхвърли и двата законопроекта за разделяне на БАПЗГ

Парламентарната здравна комисия отхвърли и двата законопроекта за разделяне на Българс ...

Д-р Георгиева: Не системата уби 3-годишният Александър, а заболяването
21.11.2019 18:53:31

Д-р Георгиева: Не системата уби 3-годишният Александър, а заболяването

Не системата уби 3-годишният Александър, а заболяването. Това каза в предаването „Лице в ли ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...