!
Събота, 27 Юли 2024
30
март
9
 

Последно: Маските няма да са задължителни от 1 април (Обновена)

Сряда, 30 Март 2022 | 14:29:41 Ирина Пекарева
9

От 1 април отпадат временните противоепидемични мерки, свързани със задължителното носене на маски в градския транспорт и на закрити обществени места, спазването на дистанция, ограниченията в брой на лицата, които могат да посещават обекти на закрито е

От 1 април отпадат временните противоепидемични мерки, свързани със задължителното носене на маски в градския транспорт и на закрити обществени места, спазването на дистанция, ограниченията в брой на лицата, които могат да посещават обекти на закрито едновременно, ограничението за посещаване на занятия във висшите учебни заведения. Това стана ясно от думите на здравния министър проф. Асена Сербезова на пресконференция, посветена отпадането на извънредната епидемична обстановка.

Също така отпада забраната за свиждания в болниците и социалните заведения, както и изискването към работодателите там, където е възможно, на работното място да присъства до 50% от персонала.

Някои от приетите мерки остават до 3 месеца след отпадането на извънредната епидемична обстановка. Сред тях е това, че НЗОК продължава да плаща на изпълнителите на медицинска помощ средства за работа при неблагоприятни условия. Продължава и действието на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, при които срокът на инвалидност е изтекъл по време на извънредната епидемична обстановка.

„След поредицата от разхлабване на мерките сега е време да направим следващата крачка към живота такъв, какъвто го познавахме преди 13 март 2020 г., когато у нас бе обявено извънредно положение във връзка с COVID-19“, анонсира промените проф. Сербезова. Тя увери, че решението за отмяната на извънредната епидемична обстановка е формирано в резултат на едномесечни дискусии, като е взето предвид и мнението на гражданите.

Министърът обаче предупреди, че ситуацията е динамична и в случай, че се налага, могат да бъдат наложени нови мерки. Връщането на мерките ще е само на база епидемиологични критерии, капацитет на здравната система и възможности за тестване, стана ясно от думите ѝ. „Скъпи хора, няма нищо завинаги“, заяви тя, припомни, че COVID все още е с нас и посочи, че по-нататъшното развитие на ситуацията зависи от поведението на всеки един от нас. „Заболяването е тук и всеки трябва да съдейства с поведението си да го ограничим, за да не посрещнем Коледа и Нова година с нови ограничения“, каза още проф. Сербезова и призова за спазване на ставащите препоръчителни от 1 април мерки.

Препоръчителни мерки

Кои са те пък стана ясно от думите на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. „Връщането към нормалното е нещо, което всички желаем, въпросът е да не крие високи рискове. Начинът за това е да оставим някои от най-елементарните, но ефективни мерки“, коментира той и продължи: „Преди всичко това е физическата дистанция. По отношение на носенето на защитни маски – нямаме никакво съмнение в тяхната ефективност. Силно препоръчително ще остане носенето на маски в градския транспорт, в лечебните заведения, в помещения без възможност за вентилация, при струпване на много хора на открито и при хора с високи възрасти и хронични заболявания“. Като прости, но ефективни мерки доц. Кунчев посочи също така личната хигиена и използването на дезинфектанти.

От думите му стана ясно и защо действието на извънредната епидемична обстановка приключва тъкмо сега: България е сред четирите страни, които имат най-ниски стойности на заболеваемост в ЕС в момента. Освен нас в тази четворка влизат още Румъния, Унгария и Полша.

Доц. Кунчев предупреди, че ако искаме да няма нова COVID вълна, трябва да се имунизират колкото се може повече хора, както и да не спадат темповете на тестване.

Също така ще се наблюдава поведението на хората в България и как то се отразява върху разпространението на инфекцията.

Какво следва

Междувременно пък с приемането на промените в Закона за здравето (ЗЗ), минали на първо четене в здравната комисия в парламента вчера, нови мерки ще могат да се налагат както на национално ниво от страна на здравния министър, така и на регионално – от директорите на РЗИ.

Две забрани няма да могат да бъдат налагани от тях – забрана за придвижване в страната (локдаун) и спиране на работа на обекти с обществено предназначение. Това обясни началникът на кабинета на здравния министър доц. Васил Пандов.

Той посочи още, че идеята на промените в ЗЗ е да има баланс между отпадането на извънредната епидемична обстановка и запазването на живота и здравето на гражданите в България. „Изключени са най-драстичните мерки. Може да се въвеждат мерки от общ характер – дезинфекция, редовно проветряване, физическа дистанция, задължително носене на маски на определени места“, изреди доц. Пандов.

От думите му стана ясно още, че с прекратяването на извънредната епидемична обстановка спират работа и COVID зоните в страната. „. Те изиграха своята роля, но в последните месеци има COVID зони, които са отчели по трима пациенти“, отбеляза той и увери, че в този смисъл затварянето им няма да застраши достъпа на пациентите до медицинска помощ.

Отпада също и възможността общопрактикуващите лекари да издават направления за безплатни PCR тестове на пациентите си. Те обаче ще могат да насочат болния към специалист, който от своя страна може да издаде направление за безплатен PCR тест, обясни доц. Пандов.

Заплащането на медиците

На пресконференцията присъства и председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, който разясни каква е идеята за компенсация на работещите в здравната система след отмяната на извънредната епидемична обстановка. Както вече стана ясно, допълнителните средства за работещите на първа линия ще се изплащат до три месеца след изтичането на ограниченията. В момента текат преговори между съсловната организация на лекарите и НЗОК за анекс към рамковия договор, които включват именно въпроса как да се запазят средствата на медиците и след този период. „Обединихме се, че наистина задачата, която стои пред нас в момента, е да подсигурим доходите на българските лекари и специалисти по здравни грижи, така че максимално безболезнено да преминем този етап от извънредно положение към заплащане за дейност и гарантиране на доходите на колегите и на специалистите по здравни грижи“, каза д-р Маджаров и поясни: „Това, което трябва да се компенсира, са тези 1000 лв. Те се компенсират през повишаване на цените на всички останали дейности, които те извършват“.

„Смятам, че поставяме началото на дългосрочна стратегия, в която България трябва да се справи с кадровата криза, пред която сме изправени в здравеопазването от специалисти по здравни грижи и лекари“, увери председателят на БЛС.

В обобщение на всичко, казано на пресконференцията, министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова заяви: „Засега COVID-19 е тук, не е такъв проблем за здравната система, какъвто беше в началото, но трябва да го лекуваме адекватно и да бъдем с много отговорно поведение. Спазването на ограниченията е в името на живота. Съдействайте ни за осигуряването на правилния баланс между нормалност и опазване на здравето, основано на наука“. 



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
EL%7

Гост 03.04.2022 16:48:42

Предишните бяха чудни министри! До един гледат само как да договорят разширяването на частните болници и гарантираното им плащане на каквото подадат като отчет лечебните заведения към НЗОК. Без контрол и изисквания за качество. Просто написано отчетче ненадвишаващо обещаните от партийте обеми. Иначе лошо. Великолепни министри, само дето за пациента без парички никой, ама никой не мисли.

Гост 01.04.2022 21:43:45

Тази е много проста. Не сме имали толкова тъп и селски министър.

alest 01.04.2022 09:32:43

"Отпада също и възможността общопрактикуващите лекари да издават направления за безплатни PCR тестове на пациентите си. Те обаче ще могат да насочат болния към специалист, който от своя страна може да издаде направление за безплатен PCR тест, обясни доц. Пандов." Да, но специалиста трябва да пусне молба до РЗОК-то, за да му го утвърди и разреши, и тогава чак може да издаде направление на пациента. Пак не се обяснява напълно как става.

Гост 30.03.2022 16:44:10

Маските трябваше да останат задължителни в здравните заведения за пациентите и мед персонал .Сега това тъпо правителство просто замита инфекцията под килима ,а случаите почват да нарастват обратно .Естествено целта е да не плащат на лекарите за риска и въобще за нищо. Комуняги сър, поредните комуняги....

Гост 30.03.2022 16:47:06

Ей, филмиран чукундур, носи ако искаш скафандър!

Гост 31.03.2022 08:33:45

Утре ще си интубиран бе, галфон. Носи си новите дрехи. Идва следващата вълна умрели тъпаци

Идват, но 31.03.2022 12:31:35

за такива като теб.

Накрая разумът 30.03.2022 15:20:11

и науката, основана на доказателства победиха!

Гост 30.03.2022 14:35:10

Тъпанари!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...