!
Сряда, 17 Април 2024
02
февр
 

Почина проф. Иван Мерджанов

Четвъртък, 02 Февруари 2023 | 17:09:21


Почина проф. Иван Мерджанов, дългогодишен преподавател в Департамента по чуждоезиково обучение, комуникации и спорт в Медицински университет – Варна, съобщиха от учебното заведение. „Филолог, професор по педагогика, обичан колега, п

Почина проф. Иван Мерджанов, дългогодишен преподавател в Департамента по чуждоезиково обучение, комуникации и спорт в Медицински университет – Варна, съобщиха от учебното заведение.

„Филолог, професор по педагогика, обичан колега, приятел и личност, която беше сред авторитетите, помогнали на хиляди млади хора да следват мечтите си за успешна реализация в медицинската професия, член на Съюза на германистите в България и на Съюза на преподавателите по немски език в България.

Академичното ръководство на МУ-Варна и всички колеги на проф. Мерджанов в университета изказват своите най-искрени съболезнования за загубата към семейството, близките и приятелите му. Напусна ни един изключително ерудиран и сърдечен човек, голям професионалист и уважавана личност, чиято доброта и всеотдайност бяха респектиращи и достойни за уважение“, написаха от университета.

Българският лекарски съюз също изказа съболезнования на семейството, близките и колегите на проф. Мерджанов. „Напусна ни един изключително ерудиран и сърдечен човек, голям професионалист и авторитет“, заявиха от съсловната организация.

Проф. Иван Мерджанов е роден през 1962 г. в гр. Варна. Завършва Първа езикова гимназия с профил „Немски език", а след това и специалност "Немска филология" във Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий". Част от следването си осъществява в Университет Росток, Германия. Специализира съвременна немска литература във Велико Търново. Гимназиален учител в Провадия (1987-1990) г. и преподавател и ръководител на Катедрата по чужди езици на Стопанска академия "Д. А. Ценов" – Свищов (1990-1992).

Проф. Иван Мерджанов е посветил повече от 30 години на работата си в Медицински университет „Проф. д-р П. Стоянов" - Варна. От 1992 г. работи като преподавател и старши преподавател по специализиран немски език за медицински цели към Катедрата по чужди езици, а по-късно - Департамент по чуждоезиково обучение, комуникация и спорт към МУ-Варна.

Докторската си дисертация на тема "Дидактико-методически аспекти на разработването и приложението на Интернет-базирана учебна среда за обучение по специализиран (немски) език на студенти по медицина" защитава през март 2013 г., с което придобива образователната и научна степен „Доктор". Има над 30 публикации и участия в научни конференции, специализирал е в Залцбург, Дюселдорф и Мюнхен, Германия. Основните научни разработки на проф. Мерджанов са в областта на методиката на чуждоезиковото обучение и приложението на дигиталните медии в преподаването на специализиран чужд език.

Опелото на проф. Мерджанов ще се състои на 8 февруари от 13:45 ч. в параклиса на Централните варненски гробища.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
uPsx


Всичко за коронавируса
Още новини
С кръгла маса в София отбелязваме Световния ден на хемофилията
17.04.2024 11:19:46

С кръгла маса в София отбелязваме Световния ден на хемофилията

Днес отбелязваме Световния ден на хемофилията. Датата е включена в календара на събитията ...

Скандал в парламента заради оставката на управителя на НЗОК
17.04.2024 10:42:26 Надежда Ненова

Скандал в парламента заради оставката на управителя на НЗОК

Скандал се разгоря в парламента заради оставката на управителя на НЗОК Станимир Михайлов. ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...