!
Вторник, 16 Април 2024
20
авг
7
 

Почина 33-годишна родилка в Сливен, близките й обвиняват лекарите

Жената нямаше външни наранявания, каза д-р Юлия Бянкова

Понеделник, 20 Август 2018 | 11:27:26
7

На 17 август в МБАЛ-Сливен почина 33-годишната родилка Ренета Томова, а бебето й е с увреждания. Това съобщиха нейни близки, според които до фаталния край се е стигнало заради травми, причинени от медицинския екип при раждането. "Тя ми каза,че са я нат

На 17 август в МБАЛ-Сливен почина 33-годишната родилка Ренета Томова, а бебето й е с увреждания. Това съобщиха нейни близки, според които до фаталния край се е стигнало заради травми, причинени от медицинския екип при раждането. "Тя ми каза,че са я натискали и са й скачали отгоре вързана, с този метод форцепс, с клещи, за да извадят детето и цялата родилна е била в кръв”, казва бащата на родилката Петър Томов. Детето пък е със счупена ръчичка. Близките настояват за независима медицинска експертиза и разследване по случая.

Починалана родилка не е имала външни наранявания, когато е постъпила в реанимацията на болницата в Сливен. Това обяви пред bTV началникът на отделението и председател на комисията по професионална етика към БЛС д-р Юлия Бянкова.

Родилката е постъпила в нейното отделение едно денонощие след раждането – в много тежко общо състояние, с белодробен оток. "При прегледа преди раждането е установено, че жената има две придружаващия заболявания, но нямам право да кажа какви", уточни тя.

По думите ѝ от какво точно е починала жената ще установи съдебно-медицинската експертиза след аутопсия.

Крайно време е да се проведе разговор за качеството на родилната помощ и за единни стандарти по акушерство и гинекология, коментира пред bTV пък адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

Тя се е свързала с близки на починалата родилка и е предложила помощ. Ако се докаже, че са прилагани методи, които не са утвърдени от науката и практиката, може да се заключи, че правата ѝ са нарушени, каза Шаркова.

Около 200 души излязоха вчера на протест пред лечебното заведение. Исканията им бяха да се спрат подобни практики, да няма такова отношение към родилките и прокуратурата и полицията да разследват случая. 

Днес екипи на Медицински одит и РЗИ-Сливен влизат на проверка в сливенската болница. Ще се проверява дейността на лечебното заведение и по-специално случая със смъртта на родилката. Очаква се изявление по случая и от МБАЛ-Сливен.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
*WCb

Гост 20.08.2018 16:13:51

Кой носи отговорност за недействащ стандарт по акушерство и гинекология? Кой трябва да синтезира данни, анализира и разрешава проблеми в системата? Кой носи отговорност за липсата на постоянно поддържане квалификацията на медицинския персонал? Фарма-бизнесът ли трябва да плаща за това на "избраници" или работодателят, МЗ?! Кой носи отговорност за липсата на регулация на заплащането в системата според специалност, квалификация, сложност на изпълнение, а не според административната и политкоректна йерархия? ...

Гост 20.08.2018 14:44:00

Години наред боклучаците от Надзора на НЗОК с любезното съдействие на топ-финансистката Начева декапитализираха държавните болници, насочвайки парите към определени частни и държавни болници, предимно в София и Пловдив. Резултатът е ОЧЕВАДЕН. Не останаха лекари извън упоменатите два града + Варна и Плевен.

Потърпевш 20.08.2018 13:56:27

"..... с ужасни правописни, граматически и стилистични грешки...." е написаното и от "Един" от 11.44.52 ! Боже, колко ниско падна нивото на цялото ни образование!!!

ПАЦИЕНТ 20.08.2018 13:47:36

ДО "ГИНЕКОЛОГ" от 20.08.2018 12:56:52 А бе нещастник! Къде си учил българските език и граматика? Написаното от теб е с ужасни правописни, граматически и стилистични грешки! Кое училище ти е дало диплома за средно образование, че и за висше ?! Не се съмнявам, че и в медицината си толкова неграмотен! Боже опази пациентите на този неграмотник опасен за цялото общество!!

Гинеколог 20.08.2018 12:56:52

По думите ви едва ли не излиза ,че всички вие ,тъпи драскачи ,сте акушер -гинеколози с минимум 10-15год стаж по специалността и ств водили хиляди раждания ,всички Бремен ни се водят на учет талон тип 9,за диспансерно наблюдение се води в РЦЗт.е ясен е гинекологът ,както и ОПЛ ,а най вече каква заболеваемост ,придружаваща ,има съответния пациент ,но винаги болниците се крият ,като стане нещо, под маската женската консултация -този номер е по стат и от вас и не е сега измислен !но не винаги наличието на едно придружаващо заболяване е пряка причина за смърт -все пак и в болницата подлежи на преглед и на предснестезиологични консултации ,така че вината трябва да е споделена ,не е тайна касата колко малко финансира доболнична помощ !така ,че за 9лв на месец -женска консултация по здравна каса ,,защо пък тук да са основните упреци!

EK 20.08.2018 12:08:34

Нищо официално не е казано от компетентните хора , а вече журналисти и близки оплюват лекари и акушерки.Сигурна съм , че истината е друга.

Един 20.08.2018 11:44:52

Ясно е ,че като другия случай с починала наскоро родилка ,при който след упойка почина родилка в следствие неоткрит тумор на мозъка ,а бяха оплюти хората в зала и всички доктори ,и сега ще излезнат други причини и за тази смърт !Безпокоят ме две неща ,а именно ,липста на каквато и да е връзка между гинеколозите и ОПЛ и данните ,които джипито съхранява за пац ,липсата на каквато и да е връзка след първото направление за АГ поне до раждането ,да не говорим за пълния хаос и липса на какъвто и да е контрол върху цялата дейност на Аг спец и опита им да приватизират тази дейност без Никаква отговорност в залата за раждане ,без документация и в риск за пациента ,да не говорим за пълното безхаберие на пациентите относно дори елементарна профилактика поради оплюване на дейността на ОПЛ и също всякаква липса на контрол върху задълженията на пациента и отговорностите му в точно тези казуси ,за които разни адвокати никога не пишат ,а обобщават за лекарите и колко са некадърни, ами всеки пише щото никой не го съди,а накрая хората мрат от липса на организация и държава!


Всичко за коронавируса
Още новини
Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология
15.04.2024 17:17:35

Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология

Нова класификация и дефиниция на епилептичните синдроми на Международната лига срещу епилепсията ...

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи
15.04.2024 16:45:14

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи

Шестокурсникът по медицина от МУ - Пловдив Здравко Иванов се класира на второ място на първата на ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...