Неделя, 17 Януари 2021
20
авг
7
 

Почина 33-годишна родилка в Сливен, близките й обвиняват лекарите

Жената нямаше външни наранявания, каза д-р Юлия Бянкова

Понеделник, 20 Август 2018 | 11:27:26
7

На 17 август в МБАЛ-Сливен почина 33-годишната родилка Ренета Томова, а бебето й е с увреждания. Това съобщиха нейни близки, според които до фаталния край се е стигнало заради травми, причинени от медицинския екип при раждането. "Тя ми каза,че са я нат

На 17 август в МБАЛ-Сливен почина 33-годишната родилка Ренета Томова, а бебето й е с увреждания. Това съобщиха нейни близки, според които до фаталния край се е стигнало заради травми, причинени от медицинския екип при раждането. "Тя ми каза,че са я натискали и са й скачали отгоре вързана, с този метод форцепс, с клещи, за да извадят детето и цялата родилна е била в кръв”, казва бащата на родилката Петър Томов. Детето пък е със счупена ръчичка. Близките настояват за независима медицинска експертиза и разследване по случая.

Починалана родилка не е имала външни наранявания, когато е постъпила в реанимацията на болницата в Сливен. Това обяви пред bTV началникът на отделението и председател на комисията по професионална етика към БЛС д-р Юлия Бянкова.

Родилката е постъпила в нейното отделение едно денонощие след раждането – в много тежко общо състояние, с белодробен оток. "При прегледа преди раждането е установено, че жената има две придружаващия заболявания, но нямам право да кажа какви", уточни тя.

По думите ѝ от какво точно е починала жената ще установи съдебно-медицинската експертиза след аутопсия.

Крайно време е да се проведе разговор за качеството на родилната помощ и за единни стандарти по акушерство и гинекология, коментира пред bTV пък адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

Тя се е свързала с близки на починалата родилка и е предложила помощ. Ако се докаже, че са прилагани методи, които не са утвърдени от науката и практиката, може да се заключи, че правата ѝ са нарушени, каза Шаркова.

Около 200 души излязоха вчера на протест пред лечебното заведение. Исканията им бяха да се спрат подобни практики, да няма такова отношение към родилките и прокуратурата и полицията да разследват случая. 

Днес екипи на Медицински одит и РЗИ-Сливен влизат на проверка в сливенската болница. Ще се проверява дейността на лечебното заведение и по-специално случая със смъртта на родилката. Очаква се изявление по случая и от МБАЛ-Сливен.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Rqn*

Гост 20.08.2018 16:13:51

Кой носи отговорност за недействащ стандарт по акушерство и гинекология? Кой трябва да синтезира данни, анализира и разрешава проблеми в системата? Кой носи отговорност за липсата на постоянно поддържане квалификацията на медицинския персонал? Фарма-бизнесът ли трябва да плаща за това на "избраници" или работодателят, МЗ?! Кой носи отговорност за липсата на регулация на заплащането в системата според специалност, квалификация, сложност на изпълнение, а не според административната и политкоректна йерархия? ...

Гост 20.08.2018 14:44:00

Години наред боклучаците от Надзора на НЗОК с любезното съдействие на топ-финансистката Начева декапитализираха държавните болници, насочвайки парите към определени частни и държавни болници, предимно в София и Пловдив. Резултатът е ОЧЕВАДЕН. Не останаха лекари извън упоменатите два града + Варна и Плевен.

Потърпевш 20.08.2018 13:56:27

"..... с ужасни правописни, граматически и стилистични грешки...." е написаното и от "Един" от 11.44.52 ! Боже, колко ниско падна нивото на цялото ни образование!!!

ПАЦИЕНТ 20.08.2018 13:47:36

ДО "ГИНЕКОЛОГ" от 20.08.2018 12:56:52 А бе нещастник! Къде си учил българските език и граматика? Написаното от теб е с ужасни правописни, граматически и стилистични грешки! Кое училище ти е дало диплома за средно образование, че и за висше ?! Не се съмнявам, че и в медицината си толкова неграмотен! Боже опази пациентите на този неграмотник опасен за цялото общество!!

Гинеколог 20.08.2018 12:56:52

По думите ви едва ли не излиза ,че всички вие ,тъпи драскачи ,сте акушер -гинеколози с минимум 10-15год стаж по специалността и ств водили хиляди раждания ,всички Бремен ни се водят на учет талон тип 9,за диспансерно наблюдение се води в РЦЗт.е ясен е гинекологът ,както и ОПЛ ,а най вече каква заболеваемост ,придружаваща ,има съответния пациент ,но винаги болниците се крият ,като стане нещо, под маската женската консултация -този номер е по стат и от вас и не е сега измислен !но не винаги наличието на едно придружаващо заболяване е пряка причина за смърт -все пак и в болницата подлежи на преглед и на предснестезиологични консултации ,така че вината трябва да е споделена ,не е тайна касата колко малко финансира доболнична помощ !така ,че за 9лв на месец -женска консултация по здравна каса ,,защо пък тук да са основните упреци!

EK 20.08.2018 12:08:34

Нищо официално не е казано от компетентните хора , а вече журналисти и близки оплюват лекари и акушерки.Сигурна съм , че истината е друга.

Един 20.08.2018 11:44:52

Ясно е ,че като другия случай с починала наскоро родилка ,при който след упойка почина родилка в следствие неоткрит тумор на мозъка ,а бяха оплюти хората в зала и всички доктори ,и сега ще излезнат други причини и за тази смърт !Безпокоят ме две неща ,а именно ,липста на каквато и да е връзка между гинеколозите и ОПЛ и данните ,които джипито съхранява за пац ,липсата на каквато и да е връзка след първото направление за АГ поне до раждането ,да не говорим за пълния хаос и липса на какъвто и да е контрол върху цялата дейност на Аг спец и опита им да приватизират тази дейност без Никаква отговорност в залата за раждане ,без документация и в риск за пациента ,да не говорим за пълното безхаберие на пациентите относно дори елементарна профилактика поради оплюване на дейността на ОПЛ и също всякаква липса на контрол върху задълженията на пациента и отговорностите му в точно тези казуси ,за които разни адвокати никога не пишат ,а обобщават за лекарите и колко са некадърни, ами всеки пише щото никой не го съди,а накрая хората мрат от липса на организация и държава!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Министър Ангелов към СОЛИ: Парадокс е, че аз воювам с вас за вашето здраве
16.01.2021 14:38:47

Министър Ангелов към СОЛИ: Парадокс е, че аз воювам с вас за вашето здраве

„Парадокс е, че аз воювам с вас за вашето здраве. Парадокс е, че трябва да убеждавам всеки, ...

Д-р Петрова: Необосновано е хората да се притесняват за страничните ефекти от ваксините
16.01.2021 12:18:01

Д-р Петрова: Необосновано е хората да се притесняват за страничните ефекти от ваксините

Колективният имунитет се използва при ваксиниране, за да могат хората, които не могат да се имуни ...
Актуална тема
Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...