Петък, 23 Август 2019
28
септ
 

Почти половината от ражданията у нас са с цезарово сечение

Петък, 28 Септември 2018 | 17:02:26
11

„Не съществуват утвърдени в практиката стандарти в родилната помощ на ниво ЕС. Всяка държава-членка на ЕС има собствена практика в областта на медицинската специалност Акушерство и гинекология.“ Това заяви здравният министър Кирил Ананиев в

„Не съществуват утвърдени в практиката стандарти в родилната помощ на ниво ЕС. Всяка държава-членка на ЕС има собствена практика в областта на медицинската специалност Акушерство и гинекология.“ Това заяви здравният министър Кирил Ананиев във времето за парламентарен контрол днес във връзка с въпрос от депутата от БСП проф. Георги Михайлов какви са вижданията на МЗ за привеждане на вътрешната структура на родилната помощ у нас към европейските стандарти.

Въпросът на проф. Михайлов бе свързан със случаите на починалите родилки в Сливен и Плевен, които бяха подробно обсъдени вчера на заседанието на здравната комисия в парламента.

„Важно е да отбележа, че медицинският стандарт по акушерство и гинекология, който предстои да бъде обнародван с наредба на министъра на здравеопазването, принципно не регламентира медицинското поведение при отделните заболявания. Той определя изискванията към персонала, медицинското оборудване и апаратура, обем и обхват на медицинската дейност, както и здравните изисквания към акушеро-гинекологичните структури. Следователно медицинският стандарт регламентира административната рамка на минималните изисквания, на които трябва да отговарят лечебните заведения и структурите по специалността, но не и професионалното поведение на медицинския персонал“, отбеляза министърът.

Както проф. Михайлов, така и Кирил Ананиев отбелязаха като проблем големия брой раждания с цезарово сечение у нас. "За разлика от огромната част от страните в Европа, броят на цезаровите сечения в България надхвърля 30-35%, отива към 40%, а в някои лечебни заведения, не искам да споменавам конкретния тип лечебни заведения, той отива към 60%“, заяви проф. Михайлов.

Министър Ананиев на свой ред заяви: „Пред мен е информацията, че ако през 2007 г. те са били 28,4% от всички раждания, сега през 2017 г. те са 45,9%. Нашите, моите колеги са ми дали, че средно около 45% от тях се извършват в условия на спешност. Дали е така или не, чувам и други неща. Но това са официално, това са ми представили като информация“.

В заключение както питащият, така и отговарящият се съгласиха, че по темата за родилната грижа у нас е нужна широка дискусия, защото проблемът е сериозен.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ecyr

само за протокола 01.10.2018 09:33:40

Добре е да се знае къде са по-чести оперативните приоми за родоразрешение в държавните болници или в частните такива. също колко родилката доплаща освен 700.00 лв. от Касата за да се случи това в частната болница.

Dr_Doolittle 30.09.2018 19:55:17

След като НЗОК плаща една и съща сума за раждане независимо от родоразрешението клинична пътека 5 оценена на 700лв не знам за какво Киро Тефтера се тюхка. Тоест някакъв си икономист от ВИИ Карл Маркс пак не се е подготвил и коментира медицински проблеми от компетенцията ан лекари. Между другото процентът на секцио в Германия е 32.1 % ,а в България 33.1% за 2010 г = 1(един) % разлика https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4555060/ Така ,че н езнам за какво е този шум вместо да се коментира ,че след 10 години всички жени (ако има останали в гетото) ще раждат съвсем без медицинска помощ където сварят, щото гинеколози и анестезиолози няма да им дойдат и негри от Африка.

Dr 29.09.2018 15:06:05

Per vias naturales.

Гинеколог 29.09.2018 10:01:55

"...Както проф. Михайлов, така и Кирил Ананиев отбелязаха като проблем големия брой раждания с цезарово сечение у нас....." И двамата са чиновници, които хал-хабер си нямат какво представлява едно раждане! Цезаровото сечение може да е проблем за НЗОК, че дава повече пари, но е голямо добро за: 1.Родилката - безболезнено и безпроблемно раждане. 2.За бебето - няма да бъде принудено да се промъкне/ с евентуални проблеми и усложнения/ през най-тясната дупка в живота си. 3.За персонала водещ раждането, което се планира в нормалното работно време при наличие на всички капацитети на отделението - кадрови, екипни..

Гост 29.09.2018 11:11:42

Ако касата плащаше нормално раждане поне 1800 лв. едва ли щеше да напишеш тая глупост!

Гинеколог 29.09.2018 12:25:32

"Гост", колко раждания си водил? 1 800 лв. е смешна сума за квалификацията, рисковете и отговорностите ни! Раждането в нормалното работно време е предимство и за родилката, защото целият персонал на отделението и болницата е налице и може да посрещне бързо всякакви усложнения, от които никой не е застрахован. Треперил ли си по нощите да осигуряваш по спешност екип, рентгенолог,анестезиолог, кръв...... В цивилизованите страни вече никой не ражда per vias ndturalis/ ако ти е ясно какво означава това/. А ние се агитираме да раждаме в къщи, че така раждали бабите ни/ и щастливо мрели по нивите/ и щяло да е най-евтино на НЗОК! Гост, много си нещастен!!!

МЗ 30.09.2018 09:51:24

До "ЗОЛ": 1. Когато ти или дъщеря ти започнете да раждате едва ли ще идете в родилния дом на някоя селска баба! 2.Квалификацията на водещ раждане се придобива след години учене и труд, за които нямаш представа. 3.За отговорностите става ясно, когато всички медии и обществото настръхнат срещу гинеколозите при свързани с дейността им неблагополучия, срещу които никой не е застрахован. 4.Бременността и раждането не са болести, а нормални физиологични състояния, за които не виждам защо НЗОК или МЗ трябва да плащат на доктор да ги обгрижва? 5. По логиката на нареклият се "ЗОЛ" ходенето например по голяма нужда, което също е физиологично състояние, би трябвало да се обгрижва БЕЗПЛАТНО от лекар, а МЗ да поема САМО консуматива - тоалетната хартия!

МЗ 30.09.2018 09:45:32

До "ЗОЛ": 1. Когато ти или дъщеря ти започнете да раждате едва ли ще идете в родилния дом на някоя селска баба! 2.Квалификацията на водещ раждане се придобива след години учене и труд, за които нямаш представа. 3.За отговорностите става ясно, когато всички медии и обществото настръхнат срещу гинеколозите при свързани с дейността им неблагополучия, срещу които никой не е застрахован. 4.Бременността и раждането не са болести, а нормални физиологични състояния, за които не виждам защо НЗОК или МЗ трябва да плащат на доктор да ги обгрижва? По тази логика ходенето например по голяма нужда, което също е физиологично състояние, би трябвало да се обгрижва от лекар, а МЗ да поема консуматива - тоалетната хартия!

ЗОЛ 29.09.2018 22:06:53

Каква квалификация, какви отговорности, к'ви 1800 лв. бе амиго ?! Една баба от село ще се справи по-добре от някой прехвалени гинеколози. За мен това трябва да е напълно безплатна процедура, която да се поема от МЗ единствено като разходи за консумативи.

Гост 29.09.2018 21:06:19

Радвам се за теб, че си ЩАСТЛИВ!

Гинеколог 29.09.2018 12:28:53

PER VIAS NATURALIS !!!


Още новини
Пробите за легионерска болест в
22.08.2019 17:17:47

Пробите за легионерска болест в "Слънчев бряг" са отрицателни

Пробите, взети от конкретния хотел в Курортен комплекс & ...

МУ-Варна купи високоенергиен лазер М6 на УМБАЛ „Св. Марина“
22.08.2019 16:41:44

МУ-Варна купи високоенергиен лазер М6 на УМБАЛ „Св. Марина“

Клиниката по физикална и рехабилитационна медицина  на УМБАЛ „Св. Марина" вече разпола ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...