Вторник, 26 Октомври 2021
14
окт
2
 

По-високи бюджети за болниците до края на годината

Четвъртък, 14 Октомври 2021 | 17:05:19
2

Лечебните заведения за болнична помощ ще имат по-високи месечни стойности за октомври, ноември и декември. Това става възможно заради неусвоените до края на септември средства, предвидени в перото за болниците. Средствата ще бъдат увеличени общ

Лечебните заведения за болнична помощ ще имат по-високи месечни стойности за октомври, ноември и декември. Това става възможно заради неусвоените до края на септември средства, предвидени в перото за болниците.

Средствата ще бъдат увеличени общо с 58 666 780 лв., информира управителят на НЗОК проф. Петко Салчев на заседанието на Надзорния съвет на фонда на 7 октомври.

По време на обсъждането зам.-здравният министър и председател на Надзора д-р Александър Златанов дава друго предложение – вместо увеличаване на обемите, да се увеличат цените на клиничните пътеки. Той обосновава предложението си с ниската вероятност болниците да успеят да изпълнят обемите си предвид тежката COVID ситуация, както и с увеличаването на инфлацията и цените на някои ресурси.

„На фона на това, че не са успели лечебни заведения да усвоят обема дейност, от там и парите, при по-добри условия – защото миналите шест месеца имаше спокойствие, нямаше пандемия и хората можеха да си извършват дейност – сега, при утежнена обстановка до края на годината, коя е логиката да им увеличим обемите, като обстановката е два пъти по-сложна и по-трудна? И защо мислим, че можем да очакваме да усвоят тези обеми дейности?“, пита д-р Златанов. „От няколко дни гледам, вчера по-скоро, че инфлацията в страната по някакъв начин върви. Енергоносителите скачат, което е част от разходите на всяко лечебно заведение. Скача водата и един куп други услуги. Не е ли по-добре ние да обмислим, ако имаме тази възможност, разбира се след разчет, тези пари вместо да ги даваме за допълнителен обем дейности, който не сме сигурни, че може да се изпълни, да повишим точно заради инфлацията цената на пътеките и да могат лечебните заведения да не са наистина недофинансирани по пътеките?“, предлага той.

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев обаче изразява несъгласие, като го аргументира така: „Не съм съгласен, защото не знаем бюджета за следващата година. Ако повишим цената на пътеките сега, следващата година не можем да ги намалим, ако ни оставят същия бюджет. Ние не можем сега да повишим в края на годината цената на клиничните пътеки преди да влезем в преговори. Това е първата ми обосновка. Втората обосновка е, че влизането в преговори за увеличаване на цената на клиничните пътеки в момента с Лекарския съюз ще позволи да сключваме договор евентуално декември месец, което не е ефективно – за един месец ще увеличим цената на пътеките. И третото, което искам да Ви кажа, е, че ако сега не приемем това разпределение, те ще работят по старите стойности, които са им разпределени още в началото на годината“.

Несъгласие изразява и представителят на синдикатите в Надзора д-р Иван Кокалов. По думите му, няма яснота каква ще е инфлацията през януари, дали цената на енергоносителите няма също да падне заради регулация от ЕК и т.н. „Така че, без да сме сигурни, да прибегнем към една не толкова гъвкава форма – вдигане цената на пътеката – не е оправдано сега. Нека да изчакаме и бюджета, за да видим какви ще са парите и как ще се движат нещата“, казва той. По думите му там, където организацията на работа е добра, „никой не е спрял да преглежда извън COVID болните и другите болни“.

На това обаче възразява зам.-министърът: „Нямат капацитет лечебните заведения да изпълняват дейността си, точно защото се преструктурират в COVID отделения и много от хората вече отиват и работят COVID, и действително обемите трудно се изпълняват, защото персоналът е ограничен“, посочва той и допълва: „И затова си мислех, че лечебни заведения, които успяват да съхранят персонала си, не лекуват толкова COVID, ще се възползват от увеличения обем, други – не. Някак си се получава един дисонанс. А пък увеличавайки пътеките, ако е възможно, даваме една перспектива и разпределяме едни налични пари там, където биха могли да свършат работа. И като Надзор си мисля действително да помислим по това, независимо кой какво ще реши, но нека да бъдем по-ефективни като решения“.

Идеята обаче не се коментира повече от надзорниците. В крайна сметка те приемат увеличаването на средствата за болниците с пет гласа „за“ и три „въздържал се“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
g12C

Един 15.10.2021 18:20:44

Прав е Златанов, как да си върша другата работа, като съм две седмици по 12 часа в ковид отделението. А с предложението на Салчев ще се стимулират пишещите фалшиви пътеки.

Гост 14.10.2021 20:48:14

Много разумно предложение на д-р Златанов, но лакеите на олигархията Салчев и червендалестият Коки отново блокираха прогреса.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Маджаров: Няма да позволим повече някой да се гаври с лекарите
25.10.2021 18:06:05 Надежда Ненова

Д-р Маджаров: Няма да позволим повече някой да се гаври с лекарите

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред Zdrave.net Д-р Маджаров ...

БЛС: Парите на НЗОК не са собственост на Надзорния съвет или на управителя на Касата, за да бъдат разпределяни еднолично и под натиск
25.10.2021 17:39:35

БЛС: Парите на НЗОК не са собственост на Надзорния съвет или на управителя на Касата, за да бъдат разпределяни еднолично и под натиск

От Българския лекарски съюз (БЛС) настояват незабавно да им бъдат предоставени разчети за разпред ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...