!
Четвъртък, 29 Февруари 2024
07
окт
49
 

Д-р Стойчо Кацаров:

По-добре е всички болници да станат частни, защото така ще се управляват по-добре

Понеделник, 07 Октомври 2019 | 14:08:10
49

„Първата стъпка за решаване на проблемите в здравния сектор е да се променят цените изобщо на медицинските услуги, не само на клиничните пътеки. С това трябва да се заеме НЗОК, и то веднага“. Това каза пред „Bulgaria ON AIR“ д-р

„Първата стъпка за решаване на проблемите в здравния сектор е да се променят цените изобщо на медицинските услуги, не само на клиничните пътеки. С това трябва да се заеме НЗОК, и то веднага“. Това каза пред „Bulgaria ON AIR“ д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

По негово мнение, няма ситуация на масови колективни оставки. Това са по-скоро частни случаи.

„Генерален проблем има със здравните грижи, пациентите също страдат от това. Този проблем не може да се реши с даване на допълнителна субсидия. Решенията са на друго място, тъй като и причините за днешната ситуация не са в размера на публичните средства. Много неправилно според мен са адресирани исканията на протеста на КНСБ и това е, защото БЛС и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари се разграничиха от протеста. Причината е, че КНСБ участва в управлението на Здравната каса и синдикатът по-скоро е част от проблема, а не от решението му“, каза още д-р Кацаров.

Той отново подчерта, че проблемът с ниските заплати в сектора не може да бъде решен със субсидия, а с промяна в организацията на работата и в болниците, и в доболничната помощ, с преостойностяване на цените, които плаща НЗОК, тъй като те са крайно несправедливи.

„Има грешка в ценообразуването и първо тя трябва да бъде поправена. Преди да поискаме допълнителни средства, нека да направим така, че да се харчат правилно тези, които имаме. Второто нещо, което е много важно, е да се регламентира ясно каква е здравната грижа, която трябва да се полага. Тогава тази здравна грижа може да бъде оценена колко ще струва. Третото нещо, което трябва да се направи, е да се премахнат тези административни предпоставки, които водят до намаляване на възнагражденията на лекарите, каквито например са медицинските стандарти“, каза още д-р Кацаров.

Той беше категоричен, че е изключително примитивно разбиране за състоянието на здравната система твърдението, че парите в здравеопазването не достигали заради големия брой частни болници. „От гледна точка на организацията на здравното осигуряване няма никакво значение дали болницата е частна, държавна или общинска. Здравната каса плаща за излекуван пациент. В този смисъл по-добре е всички болници да станат частни, защото така ще се управляват по-добре. Защото държавните болници имат 500 млн. лв. дългове, а частните нямат?“, каза д-р Кацаров.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
QVZm

Т 18.10.2019 21:47:42

Станат ли всички болници частни - спирам да плащам държавните си здравни осигуровки. В такъв случай, кметове, общински съветнизи и други от държавния апарат вече няма да са нужни, защото явно са си свършили работата!!!

Джъд Лоу 12.10.2019 00:56:10

Аз предлагам да останат само болниците които са държавни и общински,,а частните да се отстранят от обществения ресурс на НЗОК.Те ще фалират горките веднага,защото няма да може да плащат като сега тлъстите комисионни и рушвети за да грабят безнаказано.Даже знам случаи на сменени директори на районни каси от собственици на частни болници!

Някой 10.10.2019 23:38:18

Огромни и невероятни са откритията на д-р Кацаров, както се случва при него, при всяко едно движение в политическото пространство или при промяна в законодателната база. Той притежава изключителна проникновеност и неверятно чувство за идентификация на досега незнайни проблеми, които намират винаги решение в неговите предложения.

не много стара медицинска сестра 09.10.2019 08:56:47

Колективният трудов договор (КТД) в здравеопазването трябва да бъде разпрострян и да стане задължителен за всички, включително и за частните болници. За следващата година са необходими поне още до 200 млн. лева“. Това каза пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров. В Световния ден за достоен труд, 7 октомври, КНСБ организира национален протест на здравните специалисти с апел за достойно заплащане. „КТД дава нивата, които трябва да бъдат достигнати за срока му на действие. Неговата цел е да организира и да ориентира всички по места в болниците. Нивата бяха подплатени с не малко пари, които бяхме договорили в бюджета за 2019 година. Парите сме ги договорили на макрониво. Целият проблем, който всички се опитваме да решим вече 10 месеца, но съвсем неуспешно, е как тези пари да стигнат до хората. От това идва и напрежението в съсловието“, допълни Димитров в предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“. По думите му ръстът може да бъде постигнат със средствата, дадени досега – около 86 млн. лева, отпуснати по различни канали, плюс още една финансова инжекция в размер на до 200 млн. лева: „С около 15% трябва да бъде увеличен единният стандарт в училищното и в детското здравеопазване. Второто парче от системата са здравни заведения, финансирани от Министерството на здравеопазването. Там трябва минимум 10-12% увеличение. Голямата група от хора в държавните, в общинските и в частниците болници, които се финансират през бюджета на НЗОК, за там трябват 160-200 млн. лева“. Според Пламен Димитров оставка на министъра, независимо кой е той, не е решение на проблема, „защото този министър е поставен в проблем, забъркван през последните 20 години“. КТ „Подкрепа“ ще търсят директен диалог с властта Медицинската федерация към КТ „Подкрепа“ няма да подкрепи протеста на 7 октомври. Соня Върбанова, председател на медицинската федерация, заяви, че от „Подкрепа“ ще търсят пряк диалог с властта: „Лимитите трябва да отпаднат, защото те са пречка за болниците. Искаме увеличаване на сумата, която е от БВП, както и увеличаване на стойността на 1 час нощен труд, защото в момента за това се плащат стотинки, а ние държим заплащането на час нощен труд да стане 0,5% от минималната работна заплата“. СРЕД ИСКАНИЯТА НА КТ „ПОДКРЕПА“ СА БОЛНИЦИТЕ ДА НЕ СА ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА, А ЧАСТНИТЕ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ ДА НЕ РАБОТЯТ С НЗОК. Интервюто с Пламен Димитров и със Соня Върбанова можете да чуете в звуковия файл. http://bnr.bg/horizont/post/101174839/zdraveopasno-li-e-zdraveopazvaneto

Гост 08.10.2019 18:49:22

Г-н Кацаров, частните болници лекуват пациенти по скъпи кп, малък болничен престой и без особени разходи. Имам честта да работя в УМБАЛ и всеки ден виждам къде идват полиморбидните пациенти, които попадат в лечебно-диагностични план на евтините кп, имат нужда от продължително лечение за да ги компенсираме и обикновено преди това да посетили частна болница, от където ги връщат. Иначе нищо против частните болници.

стар доктор 08.10.2019 16:50:28

Защо не чуваме и другата странаПодмяна на общественото здравеопазване с частно Тече процес на тотална подмяна на общественото здравеопазване с частно, заяви в интервю за предаването „Преди всички“ д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване и бивш здравен министър. „Здравеопазването не е сергия, а е дълбоко социална система“, подчерта тя. Според нея през клиничните пътеки няма да се реши проблемът, затова и протестите отново набъбват и се разрастват, а двете правителствени постановления за увеличаване на средствата са смущаващи: „За да се направи това постановление на Министерския съвет, би трябвало да са извадени едни бюджетни пари – 50 млн. лева. След 1 месец тихо, незабелязано от 50 млн. те стават 6 млн. Как цялото правителство реши, че може да извади тези пари и да ги даде на търговски дружества. Нашата здравна система е единствена в света, която е прост аритметичен сбор от търговски субекти. Такава здравна система в света няма“. По думите на д-р Виткова има цели профили в медицината, в които не е влязъл нито лев от увеличението на клиничните пътеки. Тя смята, че разделянето на протеста няма да е от полза. „Ако целта е наистина да се намалят тежките диспропорции във възнагражденията в здравната система, би трябвало силите да бъдат обединени, а позициите избистрени“, категорична е д-р Виткова. Тя подчерта, че формирането на заплатите сега е в ръцете на търговските дружества. Според нея, докато това е така, няма как да се реши проблемът, защото в момента има 4 и 5-цифрени заплати и те не са единични. Бившият здравен министър изказа мнение, че е необходима методика за формиране на работната заплата, за да има повече справедливост. Според д-р Виткова трябва да се увеличат публичните разходи за здравеопазване и да се намалят разходите от джоба на пациента. Тежка криза „Това, което днес искат протестиращите, са напълно постижими и справедливи неща“, каза д-р Нигяр Джафер от ДСП, зам.-председател на НС и член на парламентарната здравна комисия. Тя посочи причините, довели до кризата в системата: „Незнанието как функционира системата от страна на хората, които упражняват властта и които са в изпълнителната власт, и раболепието, заради които никой не посмя да каже на премиера, че предложението да се дадат така пари няма да доведе до увеличение на заплатите на тези хора“. Липсата на доверие към институциите е важният въпрос, подчерта тя. Според д-р Джафер правилата трябва да са еднакви за всички – и за частни, и за държавни болници. Цялото интервю чуйте в звуковия файл http://bnr.bg/post/101174959/knsb-organizira-mashtaben-protest-v-stolicata-dnes.

Гост 08.10.2019 15:33:39

Не сме чували частна болница да има спешно отделение. Спешните и бедните къде ще се лекуват? Приюти към манастирите.

Нали? 09.10.2019 15:02:27

Имат бутафорни спешни портали, дето да си умреш от смях.. Смях, смях, ама душа да ни е яка на пациентите!!!

Гост 08.10.2019 08:53:59

нека всички болници да са частни, но само ако касите също са частни. Бас ловя, че поголовно българите ще оздравеят, а Начевци с по 100 бона заплата, или Лазов с 57, ще са спомен. И контрол като в Германия и Израел. И да сме честни - най-големите противници на реформиране на системата са управителите на държавните болници, собствениците на частните болници и една шепа чиновляко, която само щъка от 15 г. между НЗОК и МЗ.

Гост 11.10.2019 08:56:57

Защо забравяте чиновляците на мама Злати от одита - сега надзор?

За доктори 07.10.2019 21:23:03

А бе я да закрием болниците. За какво са ни. Дай да си направим клиники . ако има дошъл за рана ще му свалим кожата и вече няма да посмее да дойде. Ей така се прави профилактика. ....казал един български лекар защитаващ правата на пациентите. ....иии

Гост 07.10.2019 23:08:11

Ти сигурно си някой овчар дрънкаш глупости във вашата кръчма. И със сбъркан мозък в икономическите знания какво са клиенти и защо трябва да идват пак при теб. Алооо уйчо дере се оФца ,бе селяндур. Пациентите са клиенти и такива ще ви направим. Скоро.

Гост 08.10.2019 00:58:30

Ганьо селяндурски, върни си дипломата и заминавай да чиракуваш при мутрите на шопара

Д-р Александьр Дренски 07.10.2019 19:10:42

Трагикомично е конструкторьт и режисьорьт на т.нар.здравна реформа да бьде на тая служба...На негово място бих се вьздьржал да критикувам внедрената от него самия система...Да не забравяме,че пьтят за ада е послан с добри намерения...

Гост 07.10.2019 20:29:11

Глупости. Тук НИКОГА не е имало здравна реформа , а само комунистически имитации , като имитиращите продукти на сиренето в магазина. Тези които твърдят че има реформа или е имало реформа са също част от комуниситическата манипулация

Elf 07.10.2019 18:09:15

Vsichki bolnizi v sveta -na Tikov! Ex ,Stoicho kak bih ti popravil prognatiata ..........

Гост 07.10.2019 17:24:23

Кацаров съвсем изтрещя...

Гост 07.10.2019 20:33:04

На ватниците естествено не ви харесва. Ще минем и без вашите лайкове. Иронията е ,че само след 5-6 години ще рухне тотално солидарната здравна система, зашото масово лекарите вече няма да работят с робовладелски организации като НЗОК. И ще се окажете в напълно частен здравен сектор и бръснарски тип цени и ценообразуване. Само почакайте още и се ошумолявайте

Гост 07.10.2019 18:33:40

Всички в здравеопазването отдавна сме извън строя.

Гост 07.10.2019 17:00:55

Вчера научих , 310 болници , от които 130 частни

Гост 07.10.2019 18:31:21

Е, и?

Гост 08.10.2019 01:03:33

Ми нищо, смешно. От тия 130 частни перачници, само около 30 са пълноценни болници. Останалото е имитация, собственост на някой катил от политическата измет, основно управляваща от 2009. Провери! И нека на стойчовци и вся остальная е ясно, че не може да крадеш по 3 пътеки и да ревеш за още пари. Няма такива беззакония и в Субсахарска Африка.

Да да 07.10.2019 16:21:51

Този лъжец е за затвора! Я го питайте колко пари прибра тази година от скрининга с Райфайзенбанк дали гушна 25 хилки за прегледи в малки общини. И как с един лекар преглеждат по 150 жени за ден! На преден план защитава на заден план краде! Този човек е жалък престъпник!

Гост 07.10.2019 16:29:42

Това, което пишеш няма общо с темата и факта, че в конкретния случай е най в час. За другото си има институции. Подай сигнал.

Гост 07.10.2019 21:23:14

да + да не е - да да

Компетентен 07.10.2019 14:53:10

Как е възможно да се лобира така грубо и недодялано ? Може ли да продадеш лекарския си статут и дълг за пари като подлога на частните болници ? Не е проблемът в това,че болниците са частни, а че са над необходимите за страната 180 болници ! Те израснаха като отровни гъби и убиха гръбнака на здравеопазването ! Никъде в Европа не е позволено безконтролно отваряне на болници с достъп до парите на касите. Това доведе свръххоспитализацията и лимитите. Само идиот не би го разбрал

Гост 08.10.2019 07:06:59

Дали има 180 болници с по 100 легла, общо 18 000 легла, или 18 болници с по 1000 легла, общо пак 18 000 легла, все тая! Набийте си в чутурите другото - какво и финансирането на леглоден!!! Ако е с 20 (ДВАДЕСЕТ!) пъти по-малко отколкото в Австрия или Белгия, каквито и финансово-мениджърски хватки и еквилибристики да правите, пак няма да се получи! Качествената медицина струва много пари!

Компетентен 08.10.2019 22:52:20

Драги приятелю ! Обяснявам просто , като на олигофрен . Ако броят на туристите е ограничен , и стигат за 100 хотела , 100 хотела са пълни и тържествуват. Ако същият брой туристи се разпределят между 200 потела , то двеста хотела са полупразни и мизерстват.

Гост 07.10.2019 16:01:15

Кои и колко болници са нужни ще реши единствено и само пазарът. Не Сульо и Пульо, и Нинова ,и Тиквата

Компетентен 07.10.2019 16:28:16

Да, разбира се. И КОГА точно ? Освен това - когато пропаднат напълно общинските и областните болници, до Плевен и Пловдив ли ще се влачат пациентите ? А на училище - в Бургас ? Съзнавате ли,че закривате държавата и държавността, алчни боклуци ?

много компетентен 09.10.2019 13:30:14

В Германия има 6 /шест/ каси а това което е останалото са филиали на същите по райони и по работни места. Ако искаш да се лекуваш някъде където не ти е район или от работното място копеймънът ти скача двойно .

Гост 07.10.2019 21:17:40

В Германия има 270 каси.Които молят болниците да сключат договор с тях.

Компетентен 07.10.2019 19:19:49

В Германия толкова демокрация няма . Стриктен контрол на броя на болниците и видовете легла в тях. Нулев достъп до публичния ресурс на всяка нововъзникнала болница ИЗВЪН планираното. С две думи - пещерен комунизъм.

Гост 07.10.2019 17:55:22

Kaто се приватизират няма да пропаднат. Докато се именуват общински и областни ще продължат да потъват.Защото в тях върлува див,пещерен комунизъм. Трябва незабавно да се приватизира всичко в т.нар. задравеопазване-и спешната,и МЗ,и Киро за 1 лев,ако има кой да го купи.Toгава ще се види много или малко са болниците и кои ще останат.С декрети не става.

Гост 07.10.2019 16:34:04

Като гледам Холандия с частното си здравеопазване не е закрита, а за сега е най- добро. Има добри икономически изгодни и полезни за пациентите решения без да се издържа болница на три села.

Гост 07.10.2019 15:18:11

Слагай будьоновката, излъскай петолъчката и ... знаеш къде.

Гост 07.10.2019 14:36:56

Те сега се управляват като частни - нито МЗ , нито синдикати могат да повлияят на ръководството .

Гост 07.10.2019 14:52:44

Т. е именно в държавните корупцията и далаверите в полза на шепа хора, които не са инвестирали нито лев, а точат наготово са най- големи.

Гост 07.10.2019 15:03:55

да

До тъпака горе 07.10.2019 14:35:44

Абе глупак с глупак като нямат дългове нали имат кредити

Гост 07.10.2019 14:30:57

Уважаеми д-р Кацаров, когато задължат частните болници да имат патоанатомии, съдебни медицини, кръводарителни центрове, ОАРИЛ по стандарт, изискванията в старта да бъдат еднакви за болниците и за диализните центрове, да не говорим за спешните отделения и т.н., тогава ще бъдат равнопоставени болниците.

Гост 07.10.2019 20:40:03

Разбира се , неуважаеми недосетливко с полирана мозъчна кора. Когато ти започнеш да се осигуряваш на германски нива, както и когато започнеш да осигуряваш и твоите деца, тогава болниците ще имат средства да разкриват патоанатомични сектори,спешни отделения и космическа медицина. Дотогава си налягайте парцалите и избягвайте поучения какво трябвало след като вие голтаците нищо не сте осигурили ,нито сте склонни да си плащате.

Гост 07.10.2019 21:34:57

Брей, а ти на кви нива се осигуряваш? А народа на какви нива.? Ми да умрем да останат нивата. Само че тия нива са кафяви. Истинските си отидоха. Изгонихте ги

Абсолютно вярно 07.10.2019 19:59:14

Много точен коментар, който дава отговор защо не могат всички болници да са частни. Редица от частните, изобщо не отговарят на горепосочените изисквания, но...

Гост 07.10.2019 14:48:18

Не си го изкарвайте на частните, че държавните се използват за социална и друга политика. Наместете си добре текезесарските каскети и мислете къде е заровено кучето, а не всички да са еднакво зле и мизерни.

до Гост 09.10.2019 14:59:48

Няма какво да си изкарваме, както и да си вкарваме. По-голямата част от така наречените ЧАСТНИ БОЛНИЦИ, изобщо не отговарят на условията за болница и получават парички от Касата. Хйде Холан - не падаме от Марс. Щи дам аз на теб едно кучи... Кучи влачи, диря няма.. Ама имате лоби, това ви е силата...

Гост 07.10.2019 14:44:10

И когато с държавни пари се купува и субсидира скъпа апаратура за рязане на лентички. Когато при дългове не обявяват фалит, а министъра налива пари от бюджета. Ако цените са реални и не рискуват фалит частните могат да осигурят по- добри патоанатомии, спешни и т. н

лекар 07.10.2019 14:18:14

Стойчо, ставаш досаден с тия приказки! И 100 пъти да го повториш - какво от това!?? - нищо! Глас в пустиня!

Гост 07.10.2019 14:50:07

За съжаление от малкото трезви гласове е глас в пустиня.


Всичко за коронавируса
Още новини
Разработиха биосензор с терахерцови вълни за диагностика на рака на кожата
28.02.2024 17:28:06

Разработиха биосензор с терахерцови вълни за диагностика на рака на кожата

Изследователи от Университета в Глазгоу и Университета Queen Mary в Лондон са разработили нов био ...

Националният алианс за социална отговорност е признат за национално представителна организация за хора с увреждания
28.02.2024 17:07:19

Националният алианс за социална отговорност е признат за национално представителна организация за хора с увреждания

Министерският съвет призна Сдружение с нестопанска цел „Национален алианс за социална отгов ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...