!
Събота, 20 Април 2024
30
юли
31
 

По-малко РЗОК и повече контролна дейност в Касата планира д-р Дечев

Понеделник, 30 Юли 2018 | 09:58:01
31

„Краткосрочните ми намерения са свързани с промени в нормативната уредба, касаеща дейността на здравната каса”. Това казва пред „24 часа” новият управител на НЗОК д-р Дечо Дечев. От думите му става ясно още, че той планира проме

„Краткосрочните ми намерения са свързани с промени в нормативната уредба, касаеща дейността на здравната каса”. Това казва пред „24 часа” новият управител на НЗОК д-р Дечо Дечев. От думите му става ясно още, че той планира промени и по отношение на кадровия състав на фонда, а именно – редуциране на служителите, които са над 2000 в цялата система. „Част от тях да бъдат пренасочени в контролната дейност, като в рамките на сега съществуващия бюджет да има възможност да се повишат възнагражденията им, за да бъдат мотивирани и да работят по-ефективно”, пояснява д-р Дечев.

Генерални промени в структурата на фонда също влизат в плановете на новия управител. „Организацията на работата на здравната каса в сегашния й вид не е променяна от създаването й през 2000 г. Тогава е преценено, че трябва да има 28 регионални и една централна здравна каса. Това е било оправдано, тъй като технологиите са били на много по-ниско ниво. Ролята им е била да събират отчетите на болниците, личните лекари и всички други изпълнители на медицинска помощ. Сега, когато технологиите са напреднали и е възможно тези отчети, а и плащанията да са в електронен вариант, много голяма част от дейността на районните каси се обезсмисля. А и с годините се губи ефективността на контрол, защото се създават контакти между контролиращите и тези, които са обект на контрол”, казва той.

Според него концентрацията в по-малък брой регионални здравни каси, но със засилване на експертността на хората, които извършват контрол, биха дали много добър резултат. „Още 2005 г. се обсъждаше вариант за 7 каси - по три в Северна и Южна България и една в Централна. Около 2010 г. също се заговори за това. Може би честите смени в ръководството на касата и на министерството са били причината да не се случи, но мисля, че сега това е абсолютно актуално и моето предложение е такова”, уточнява д-р Дечев.

По отношение на дългосрочните си намерения той припомня идеите си за лекарствата и допълва нови щрихи към предложенията: „В областта на лекарствата ще заложа на въвеждане на принципа ефективност и ефикасност. (...) Същият принцип трябва да бъде приложен и при медицинските изделия. Там основно ще се заложи на това, когато НЗОК обявява договаряне за тях, да се залага на критерия качество. Да не бъде приоритет цената. Кандидатите ще трябва да приложат доказателства, че тези медицински изделия се използват на територията на Европейския съюз.

Ще се борим да постигнем и съпоставимост в цените им - да са същите като в ЕС. Това е трудно като реализация, но не е невъзможно. Ще има съпротива от страна на фирмите, които ще дават обяснения, че сме малък пазар и като такъв цената трябва да е по-висока, но ще направим всичко възможно българските пациенти и касата като платец да не заплащат цени, по-високи от тези в други европейски държави”, казва новият управител на НЗОК.

По отношение на онкологичните медикаменти д-р Дечев коментира: „Ако разделим лекарствата на генерични и оригинални, е публично известно, че разходите в това перо се увеличават основно в групата на оригиналните. В другите държави 80% от разходите са за генерици и 20% за оригинални, а в България обратното. При самите оригинални лекарства според отчета, който гледах за 2017 г., огромният ръст е в онкологията, а не за заболявания като множествена склероза, хепатит и др.” Той посочва, че има международно утвърдени ръководства за лечение в онкологията, които дават ясни насоки за терапията на пациента според стадия на заболяването му, и отбелязва, че това е утвърденото за лечение и би трябвало да се спазва от всички онколози, които прилагат тази терапия.

„Не отиваме до крайности да ги задължим да лекуват според написаното, даваме им свобода, но когато остойностяваме терапията, ще се базираме на молекулите, посочени в стандарта. Ще остойностим това лечение, което, пак повтарям, е по международно утвърдени стандарти и така всеки пациент с конкретната диагноза ще получава едно и също финансиране на лечението му. Здравната каса не е лечебно, а финансиращо заведение и задачата му е да финансира еднакво всички осигурени лица. В рамките на сумата, която е остойностена, лекарят има право да избира лекарства, които, ако превишават сумата, пациентът или дори болницата ще има право да доплати”, допълва д-р Дечев.

Управителят на НЗОК заявява и друго свое намерение – да спре прехвърлянето на средства в бюджета на фонда от перо в перо. „С планирането на новия бюджет ще предложа да има процентно разпределение на разходите по пера - за болнична, извънболнична помощ и лекарства, и да не може да се прехвърлят суми от едно перо в друго. Тогава ще има финансова дисциплина и ще се знае, че бюджетът за лекарства към 1 януари трябва да стигне до 31 декември. Задължение на екипите ще е да направят такива правила за работа в даденото перо, че парите да стигнат. Ако това не се случи, значи този екип не си е на мястото. В това ще бъдат включени и директорите на РЗОК с конкретни ангажименти. Ако параметрите се спазват на ниво региони, няма как да не се получи правилният резултат и на централно ниво”, убеден е д-р Дечев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
sCQ$

Питащ 08.08.2018 13:08:48

" .......по-малък брой регионални здравни каси, но със засилване на експертността на хората, които извършват контрол"!!!! Това единствено може да го каже някой, който си няма предства как и кога се осъществявя контрол от контрольорите от РЗОК! Как д-р Дечев кнтрольор от Софийска каса би направил контрол на ДП в с. Д.У. на 250 км. В колко часа трябва да тръгнат контрольорите от 7-те каси та да проконтролират ДП в селца на майната си от ГОЛЯМАТА КАСА /обхващаща няколко области/, в обявеното им работно време?

Гост 04.08.2018 23:03:37

Така наречената "Касата" няма и никога не е имала кадрови капацитет, за да упражнява реален контрол. Това, което се разбира под контрол е в болшинството случаи елементарна административна репресия срещу "неудобни" договорни партньори, за да бъдат държани в страх и подчинение и в същото време спуснат "чадър" над "наши хора" и такива отблагодаряващи се с "такса спокойствие", на които се осигурява комфорт и безпроблемен бизнес. Образно казано "вълците пазят стадото" и така е от началото на "реформата". Ако наистина е имало желание за контрол, електронната информационна система т.нар. "електронно здравеопазване", за което през годините се изхарчиха милиони и още го няма - отдавна да е факт. Това щеше неимоверно да ограничи възможностите за корупция и злоупотреби в системата. Ама как щяха да работят схемичките за източване тогава ? Апропо какво стана с "началниците" от пловдивската каса дето бяха гепнали милионче само за 1 година ? Върнаха ли го в "Касата" ?...Та, Дечо нека си приказва...

джипи на село 04.08.2018 14:42:11

питам контрольорите защо глобявате едни и същи-те ни отговориха имаме списък от директора да глобяваме лекарите от провинцията,а тези от града и то само определели да не ги пипаме.списъка беше разпространен в зк на благоевград.нека да вие честито на джипитата на село

Отговор от един бабуняк и един дедовец от СЗОК 01.08.2018 16:51:42

Ела да ни смениш бе нещастник за нашата мижава заплата.

Гост 01.08.2018 13:22:01

Така си е. Искаме да правим капитализъмА с комунистически принципи. ;) Първо са необходими генерални промени в законодателството. Законът в тоя му вариант трябваше да бъде преход, а той стана удобен за властимащите. При тези обстоятелства, каквито и промени да се правят в системата на РЗОК, нещата са от ден до пладне.

лекар 30.07.2018 21:53:59

Всеки да си гледа гьола и да не дава акъл на другите, щото и личните лекари са диспечери и една медицинска сестра върши същото.

Гост 31.07.2018 19:52:22

Ти си някой лекар от РЗИ или някой трол с основно образование ? Нали ? И си противоречиш с призива да си гледаш гьола и да не даваш акъл на другите понеже си зле и с логиката ....M6

Гост 30.07.2018 21:25:47

Бравос!!!!!!!!!!!!!!!! Вън бабунняците! Ходят на работа да се занимават с клюки, сплетни и да ядат по цял ден по бюрата си.

Gost 30.07.2018 21:36:00

Защо нищо не казваш за дедовците? То няма един младеж там. Те са по-зле и от бабуняците.

гост 30.07.2018 17:46:13

Цялата система на НЗОК трябва да се закрие.Да се създаде нова дирекция към МЗ с тази функция с двадесетина чиновници и толкоз!

лекар 30.07.2018 17:14:27

Нито този, нито политиците, никой не се интересува от провинцията и в часност от РЗОК-тата. Интересите са насочени само към София, Варна, Пловдив и Бургас. Това са и четирите сигурни каси. Вероятно другите три са Стара Загова, Велико Търново и Плевен. В случая се интересуват само как да насочат парите изцяло към частните структури. И за това е избран вашият Дечо. Мафиот от класа. Доказан! Без скрупули! Ще закрива, ще открива и ще работи само за корпоративните интереси и за СОБСТВЕНИЯ си ДЖОБ! Никой не го интересува!

гост 01.08.2018 14:40:13

Не и Пловдив,махайте касата от там и добро ще направите на цялото здравеоопазване.

Гост 30.07.2018 15:13:38

Поредния Великан, който си мисли, че с него започва светското здравеопразване !!! Аман от Меринджеи ! Не очакваме смислени деиствия и от Него , които да са в полза на пациента !!!

М,Р 30.07.2018 13:25:53

Ако искате реален и безотказен контрол , превърнете РЗОК в здравнозастрахователни каси с минимален застрахователен пакет, досие на всеки пациент и лимити, включени в пакета на пациента без възможност държавата да бърка, когато и скимне в парите на ЗОЛ! Дайте на пациентите свободен достъп до ОПЛ без капитация и създайте бързо конкурентна среда със заплащане на преглед. Когато пациентът е лимитиран в пакета си, който сам избира, може да посещава в рамките на позволените му брой прегледи всеки ОПЛ и специалист, може да избира болница , в която да се хоспитализира, контролът от първа ръка ви е доказан. Вместо административни врътки и всякакви безумия, дайте здравнозастрахователна карта на българина, дайте му повече самоотговорност, превърнете служителите на НЗОК в експерти-застрахователи! Това е Реформа, другото е шменти капели и червената баба-милионерка Витковица на входа и изхода!

Гост 30.07.2018 13:47:40

Аааа, това не уйдисва на далаверите на крадливите мърши-политици. Затова ще си кютаме с коптора НЗОК, а д-р Дечев ще е поредният преминал на поста управител за няколко месеца.

Гост 30.07.2018 11:52:04

НЗОК съществува единствено да прикрива кражби и да се получават огромни бонуси на всеки три месеца. Изхвърлете ги на борсата, та да видим дали и десет процента от тях ще бъдат назначени в реалния сектор. Повечето бабиери-телкаджийки са подходящи за продавачки на билетчета за градския транспорт.

Гост 30.07.2018 13:31:26

Ето от къде ще дойдат реално големите икономии на средства, а не от закриване на РЗОК. Ама Дечев като всички останали върви срещу най слабото съпротивление. Да закриеш РЗОК е лесна работа, кой му пука за дълбоката провинция, даже онези от горе ще му пляскат. Друго е обаче НЗОК, където са назначени най-големите партийни търтеи и хрантутници. Там решиш ли да махаш-бият през ръцете, а и едно инфарктче може да си докараш.

Гост 30.07.2018 11:31:06

Дечев, какво стана с екипа? Разрешиха ли ти да си го доведеш! Май ще си работиш със старите кадри. Ха-хахахахаха

Гост 30.07.2018 11:09:01

Не РЗОК, а НЗОК Е ИЗЛИШНА структура!

kolega 30.07.2018 10:53:32

То РЗОК контрол направо си е срастнал с нас.Наистина РЗОК са излишна система.Смяна като в НАП на всички проверяващи.Взе да ни писва и на лекарите вече.

контрольор 31.07.2018 15:33:20

Ако проверяващите от РЗОК глобявахме реално лекарите за всички нередности, на които се натъкваме при проверките, трябваше да са фалирали до сега. Господа лекари, бъдете доволни, че сме толерантни към вас повече, отколкото заслужавате! Системата ви даде възможност да натрупате такива доходи, които не сте и сънували, че можете да притежавате! Въвеждането на електронната здравна карта е единственото решение и всичко останало са празни приказки!

Гост 31.07.2018 20:05:20

А за какво са глобите не казваш, бе мухльо. За това че една ампула адреналин е с изтекъл срок или за това ,че едно ЕКГ не е направено при условие ,че по 30 души минават на ден и нямаш време да го извършиш от тълпата чакаш отвън. За несложен подпис или печат на рецептата. Как не те е срам бе нещастник подобни неша да намиращ за нарушение. Теб глобяват ли те за пропуснат печат в документ, който винаги може да сложиш и не е нарушение, а технически пропуск, който по никакъв начин не е нито злоупотреба. А за реалната медицинска дейност на лекаря няма как да налагате санкции ЗАЩОТО СТЕ НАПЪЛНО НЕКОМПЕТЕНТНИ да прецените един преглед, като анализ, изследвания, терапия и дали тези неща са адекватни за данните от анамнезата и дали към пациента е подходено адекватно от гледище на съвременната медицина. НАПЪЛНО НЕКОМПЕТЕНТНИ-набий си го в деградиралата кратуна на контрольор тотално деквалифициран с години. Зашото за да проверяваш някого муньо, трябва да имаш знания поне колкото на проверявания. А това днес е смешно- изявявате се като тъпи катаджии с комплексите и претенциите за важни наказващи .Я се скрий в дупката си зад бюрото, нещастник.

академик 02.08.2018 14:38:27

Точно така, т.нар. "контрольори" са нещо много смешно. Зъболекарите окрадоха и продължават да крадат ЗК с писане на книжки, а те един не могат да изловят. А ако го хванат - нищо, връща някакви смешни суми и продължава да краде. Никой не си задава въпроса как се изхранват хиляди зъболекари в големите градове. Отговорът е : пишат и срам нямат.

контрольор 01.08.2018 10:28:33

Като цяло системата за контрол е сбъркана. Глобите са смешни и на вас не ви пука! И на нас ни е обидно, че трябва да проверяваме дали има подписи, печати и т.н. Методиките ни за контрол са такива и за съжаление е трудно да бъде контролирано качеството на вашата дейност. Но бъдете благодарни, че има каса, защото забравихте когато вземахте по 200 лв. заплати и работехте без да мрънкате. А сега колкото повече получавате по- мрънкащи ставате!

гост 30.07.2018 10:49:59

При този хаос в НЗОК, ако ги няма РЗОК системата ще се срине.

Гост 07.08.2018 22:05:01

хаосът в нзок го прави една от рзок,

pзок 30.07.2018 10:55:31

То има ли система.........

Гост 30.07.2018 12:17:19

Има. Система на упражнение в комунизъм. "От всекиго според възможностите, всекиму според потребностите".

Гост 01.08.2018 13:23:36

Така си е. Искаме да правим капитализъмА с комунистически принципи. ;) Първо са необходими генерални промени в законодателството. Законът в тоя му вариант трябваше да бъде преход, а той стана удобен за властимащите. При тези обстоятелства, каквито и промени да се правят в системата на РЗОК, нещата са от ден до пладне

Гост 30.07.2018 10:33:17

РОЗК е излишна при ел. здравеопазване .

Гост 30.07.2018 10:42:51

Както и РЗИ!


Всичко за коронавируса
Още новини
Бойко Пенков и Добромира Карева са назначени за зам.-министри на здравеопазването
19.04.2024 19:21:00

Бойко Пенков и Добромира Карева са назначени за зам.-министри на здравеопазването

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев за заместник-министри на здравеопазването са ...

Медицинските кадри, лекарствата и профилактиката във фокуса на съвет на ЕС
19.04.2024 17:21:24

Медицинските кадри, лекарствата и профилактиката във фокуса на съвет на ЕС

„Здравна работна сила“, „Гарантиране на доставките на лекарствени продукти&ldqu ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...