Четвъртък, 23 Март 2023
20
май
2
 

Димо Гатев, пациент с Болест на Крон:

Правете най-доброто за себе си и лошото ще отмине

Сряда, 20 Май 2020 | 15:02:13 Елена Цветкова
2

Възпалителните чревни заболявания се диагностицират трудно. Симптомите се припокриват с тези при дразнимо или нервно черво, както и с инфекция. Но със съвременните методи на изследване поставянето на точна диагноза е напълно възможно още в

Възпалителните чревни заболявания се диагностицират трудно. Симптомите се припокриват с тези при дразнимо или нервно черво, както и с инфекция. Но със съвременните методи на изследване поставянето на точна диагноза е напълно възможно още в началото. Ако след консултация със специалист – гастроентеролог се потвърди, че стомашното неразположение  е хронично възпалително заболяване на червата, много проверена и полезна информация за двете основни хронични чревни заболявания - Болест на Крон и Улцерозен колит, може да намерите на новата пациентска онлайн платформа www.kron-colit.bg. Сайтът предлага също ценни съвети и лесни за изпълнение рецепти, изготвени от специалисти, които биха  намалили рисковете от обостряне на симптомите на заболяването. Тук може да видите кулинарен урок с Димо за хора с възпалителни чревни заболявания >>> видео.

Г-н Гатев, кога бяхте диагностицирани с Болест на Крон и как се прояви заболяването при вас?

При мен откриването на заболяването протече с доста голямо забавяне. Самата диагноза беше поставена около година след първите прояви. През лятото на 2004 годината бях на студентска бригада в САЩ, когато се появи лек кръвоизлив и болки в продължение на няколко месеца. Когато се прибрах в България, започнах да обикалям различни болници, живеех в Сливен и накрая се наложи да постъпя във ВМА-Сливен.

Какво се случи след това, бяхте ли насочени към други специалисти?

При мен се получи перианален абцес във вид на киста, която се пукна и трябваше да остана в хирургичното отделение на болницата. След това лекарите имаха съмнение за най-различни диагнози като стеснен пилор на стомаха, анемия и други. В рамките на една година обикалях различни лечебни заведения в Сливен, Варна и Бургас без диагноза. На следващата година отново заминах на бригада в САЩ, където пак получих кръвоизлив, този път загубих над литър кръв и постъпих в спешно отделение. След направена колоноскопия на място заболяването ми бе открито. Завърнах се в България, отидох при проф. Захари Кръсев, и от тогава съм под наблюдение в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Бяхте ли чувал дотогава за тази диагноза?

Не, а и като цяло към онзи момент информацията за тази болест беше много оскъдна. В интернет имаше някакви данни за причините, които я отключват, но и не информация за самата болест. Аз самият я възприех като някакво временно състояние и предприех много кратко лечение, което естествено нямаше голям ефект.

Имахте ли и фистули, които също влошават качеството на живот при пациентите с Крон?

При мен имаше подобни проблеми. Започна се с перианални фистули, когато се върнах от бригадата ми в Шатите, от тогава ме мъчиха доста време, Наложиха се няколко операции и  докато се изчистят минаха няколко години. Освен операциите, имаше и период и с пасивно лечение чрез антибиотик. В някакъв момент те просто спряха да се появяват.  През 2013 година бях опериран, защото имах фистули  между тънкото и дебелото черво, както и между тънкото и пикочния мехур, като се наложи част от него да бъде изрязана, защото се образува некрозна тъкан. Следствие на фистулата съдържание от тънкото черво беше попаднало в пикочния мехур и повече от шест месеца бях с тежки болки и възпаление. Наложи се над една година да бъда на стероидни медикаменти, които имат доста странични ефекти като подуване на лицето - т. нар. лунно лице, болки в ставите, обща физическа отпадналост, гадене и т.н..

Как се чувствате днес, какво е състоянието ви?

Бих го определил като задоволително към добро. От 2014 година съм на биологична терапия, след която се чувствам доста по-добре. Тя ми позволи и да разширя диетата си и на практика в момента избягвам съвсем малко храни.

Какъв е вашият съвет към хората, които разбират, че ще трябва да живеят с Болест на Крон?

Това зависи от голяма степен от самия човек и начина му на възприемане на света и от преди самото заболяване. Значение има и към информация ще се насочи, защото сега в интернет има всичко -  има информация за крайно тежки случаи и такива, които са в добро състояние. Това, което аз бих казал на всички е, че – да, това ще промени донякъде начина им на живот, това е неминуемо. След първоначалния шок обаче, нещата могат постепенно да се възвърнат към стария си ритъм. Ако човек се съсредоточи само върху негативното, той ще остане там и ще живее само с него. Ако реши обаче, може да се съсредоточи и върху ползите.

А какви са те, на какво може да ни научи Болестта на Крон?

След тази диагноза човек задължително трябва да започне да живее по-здравословно, за да може да подобри целия си физически тонус и така ще подобри емоционалното и психологическото си състояние, което със сигурност ще повлияе положително на заболяването му. Практикуването на лек, ненатоварващ спорт като например разходки сред природата, йога, плуване, тичане може да е от голяма полза за цялостния тонус на човек.

Скоро предстои Световният ден, в който се отбелязва болестта на Крон. Вие самият сте в основата на „Българска асоциация болест на Крон и улцерозен колит“ (БАБКУК), с която се стремите да помагате на пациенти с тази диагноза. Как ще вдъхнете надежда на хората с този проблем?

Ще споделя моята лична гледна точка, аз го възприех така – в крайна сметка това нещо ми се е случило, тоест имам това заболяване и ще трябва да живея с него. Как ще ми се отрази, как ще се отрази на начина ми на живот, зависи само от мен самия. Със сигурност ще има тежки моменти на обостряне на заболяването, това е неминуемо, както в самия живот има моменти на възход и падения, така е и с тази болест. Приел съм го, знам, че ще ги има и съм се подготвил, като правя най-доброто за себе си. Пак ще повторя, ако всеки прави най-доброто за себе си – поддържа добро психическо и физическо състояние, лошите моменти ще отминат. Ще отмине периодът на кризите и човек ще се върне към обичайния си начин на живот, доказано е.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
yGeA

Цонка Николова Русева 11.05.2022 22:35:06

Как мога да се свържа с вас

Цонка Николова Русева 11.05.2022 22:32:29

Как мога да се свържа с вас


Всичко за коронавируса
Още новини
Прецизират приложението на някои биологични терапии при улцерозен колит
22.03.2023 17:19:25

Прецизират приложението на някои биологични терапии при улцерозен колит

Две допълнения съдържа проектът на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 15 от 2019 г. з ...

Близо 6000 теста за рак на дебелото черво са направени за половин година безплатен скрининг
22.03.2023 16:45:41

Близо 6000 теста за рак на дебелото черво са направени за половин година безплатен скрининг

5679 теста за рак на дебелото черво са направени по време на програмата „Заедно срещу рака ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...