Събота, 17 Април 2021
20
май
 

Димо Гатев, пациент с Болест на Крон:

Правете най-доброто за себе си и лошото ще отмине

Сряда, 20 Май 2020 | 15:02:13 Елена Цветкова


Възпалителните чревни заболявания се диагностицират трудно. Симптомите се припокриват с тези при дразнимо или нервно черво, както и с инфекция. Но със съвременните методи на изследване поставянето на точна диагноза е напълно възможно още в

Възпалителните чревни заболявания се диагностицират трудно. Симптомите се припокриват с тези при дразнимо или нервно черво, както и с инфекция. Но със съвременните методи на изследване поставянето на точна диагноза е напълно възможно още в началото. Ако след консултация със специалист – гастроентеролог се потвърди, че стомашното неразположение  е хронично възпалително заболяване на червата, много проверена и полезна информация за двете основни хронични чревни заболявания - Болест на Крон и Улцерозен колит, може да намерите на новата пациентска онлайн платформа www.kron-colit.bg. Сайтът предлага също ценни съвети и лесни за изпълнение рецепти, изготвени от специалисти, които биха  намалили рисковете от обостряне на симптомите на заболяването. Тук може да видите кулинарен урок с Димо за хора с възпалителни чревни заболявания >>> видео.

Г-н Гатев, кога бяхте диагностицирани с Болест на Крон и как се прояви заболяването при вас?

При мен откриването на заболяването протече с доста голямо забавяне. Самата диагноза беше поставена около година след първите прояви. През лятото на 2004 годината бях на студентска бригада в САЩ, когато се появи лек кръвоизлив и болки в продължение на няколко месеца. Когато се прибрах в България, започнах да обикалям различни болници, живеех в Сливен и накрая се наложи да постъпя във ВМА-Сливен.

Какво се случи след това, бяхте ли насочени към други специалисти?

При мен се получи перианален абцес във вид на киста, която се пукна и трябваше да остана в хирургичното отделение на болницата. След това лекарите имаха съмнение за най-различни диагнози като стеснен пилор на стомаха, анемия и други. В рамките на една година обикалях различни лечебни заведения в Сливен, Варна и Бургас без диагноза. На следващата година отново заминах на бригада в САЩ, където пак получих кръвоизлив, този път загубих над литър кръв и постъпих в спешно отделение. След направена колоноскопия на място заболяването ми бе открито. Завърнах се в България, отидох при проф. Захари Кръсев, и от тогава съм под наблюдение в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Бяхте ли чувал дотогава за тази диагноза?

Не, а и като цяло към онзи момент информацията за тази болест беше много оскъдна. В интернет имаше някакви данни за причините, които я отключват, но и не информация за самата болест. Аз самият я възприех като някакво временно състояние и предприех много кратко лечение, което естествено нямаше голям ефект.

Имахте ли и фистули, които също влошават качеството на живот при пациентите с Крон?

При мен имаше подобни проблеми. Започна се с перианални фистули, когато се върнах от бригадата ми в Шатите, от тогава ме мъчиха доста време, Наложиха се няколко операции и  докато се изчистят минаха няколко години. Освен операциите, имаше и период и с пасивно лечение чрез антибиотик. В някакъв момент те просто спряха да се появяват.  През 2013 година бях опериран, защото имах фистули  между тънкото и дебелото черво, както и между тънкото и пикочния мехур, като се наложи част от него да бъде изрязана, защото се образува некрозна тъкан. Следствие на фистулата съдържание от тънкото черво беше попаднало в пикочния мехур и повече от шест месеца бях с тежки болки и възпаление. Наложи се над една година да бъда на стероидни медикаменти, които имат доста странични ефекти като подуване на лицето - т. нар. лунно лице, болки в ставите, обща физическа отпадналост, гадене и т.н..

Как се чувствате днес, какво е състоянието ви?

Бих го определил като задоволително към добро. От 2014 година съм на биологична терапия, след която се чувствам доста по-добре. Тя ми позволи и да разширя диетата си и на практика в момента избягвам съвсем малко храни.

Какъв е вашият съвет към хората, които разбират, че ще трябва да живеят с Болест на Крон?

Това зависи от голяма степен от самия човек и начина му на възприемане на света и от преди самото заболяване. Значение има и към информация ще се насочи, защото сега в интернет има всичко -  има информация за крайно тежки случаи и такива, които са в добро състояние. Това, което аз бих казал на всички е, че – да, това ще промени донякъде начина им на живот, това е неминуемо. След първоначалния шок обаче, нещата могат постепенно да се възвърнат към стария си ритъм. Ако човек се съсредоточи само върху негативното, той ще остане там и ще живее само с него. Ако реши обаче, може да се съсредоточи и върху ползите.

А какви са те, на какво може да ни научи Болестта на Крон?

След тази диагноза човек задължително трябва да започне да живее по-здравословно, за да може да подобри целия си физически тонус и така ще подобри емоционалното и психологическото си състояние, което със сигурност ще повлияе положително на заболяването му. Практикуването на лек, ненатоварващ спорт като например разходки сред природата, йога, плуване, тичане може да е от голяма полза за цялостния тонус на човек.

Скоро предстои Световният ден, в който се отбелязва болестта на Крон. Вие самият сте в основата на „Българска асоциация болест на Крон и улцерозен колит“ (БАБКУК), с която се стремите да помагате на пациенти с тази диагноза. Как ще вдъхнете надежда на хората с този проблем?

Ще споделя моята лична гледна точка, аз го възприех така – в крайна сметка това нещо ми се е случило, тоест имам това заболяване и ще трябва да живея с него. Как ще ми се отрази, как ще се отрази на начина ми на живот, зависи само от мен самия. Със сигурност ще има тежки моменти на обостряне на заболяването, това е неминуемо, както в самия живот има моменти на възход и падения, така е и с тази болест. Приел съм го, знам, че ще ги има и съм се подготвил, като правя най-доброто за себе си. Пак ще повторя, ако всеки прави най-доброто за себе си – поддържа добро психическо и физическо състояние, лошите моменти ще отминат. Ще отмине периодът на кризите и човек ще се върне към обичайния си начин на живот, доказано е.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
9J3f


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
17 депутати в новата здравна комисия, оглавява я д-р Симидчиев (Обновена)
16.04.2021 18:18:41 Ирина Пекарева

17 депутати в новата здравна комисия, оглавява я д-р Симидчиев (Обновена)

17-членна ще е здравната комисия в 45-ото Народно събрание, решиха депутатите днес. Всяка от парл ...

Променят Устройствения правилник на РЗИ
16.04.2021 17:15:40

Променят Устройствения правилник на РЗИ

По-голям спектър на кандидатите за някои от дирекциите в РЗИ предлага Министерство на здравеопазв ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...