Четвъртък, 09 Декември 2021
20
май
 

Димо Гатев, пациент с Болест на Крон:

Правете най-доброто за себе си и лошото ще отмине

Сряда, 20 Май 2020 | 15:02:13 Елена Цветкова


Възпалителните чревни заболявания се диагностицират трудно. Симптомите се припокриват с тези при дразнимо или нервно черво, както и с инфекция. Но със съвременните методи на изследване поставянето на точна диагноза е напълно възможно още в

Възпалителните чревни заболявания се диагностицират трудно. Симптомите се припокриват с тези при дразнимо или нервно черво, както и с инфекция. Но със съвременните методи на изследване поставянето на точна диагноза е напълно възможно още в началото. Ако след консултация със специалист – гастроентеролог се потвърди, че стомашното неразположение  е хронично възпалително заболяване на червата, много проверена и полезна информация за двете основни хронични чревни заболявания - Болест на Крон и Улцерозен колит, може да намерите на новата пациентска онлайн платформа www.kron-colit.bg. Сайтът предлага също ценни съвети и лесни за изпълнение рецепти, изготвени от специалисти, които биха  намалили рисковете от обостряне на симптомите на заболяването. Тук може да видите кулинарен урок с Димо за хора с възпалителни чревни заболявания >>> видео.

Г-н Гатев, кога бяхте диагностицирани с Болест на Крон и как се прояви заболяването при вас?

При мен откриването на заболяването протече с доста голямо забавяне. Самата диагноза беше поставена около година след първите прояви. През лятото на 2004 годината бях на студентска бригада в САЩ, когато се появи лек кръвоизлив и болки в продължение на няколко месеца. Когато се прибрах в България, започнах да обикалям различни болници, живеех в Сливен и накрая се наложи да постъпя във ВМА-Сливен.

Какво се случи след това, бяхте ли насочени към други специалисти?

При мен се получи перианален абцес във вид на киста, която се пукна и трябваше да остана в хирургичното отделение на болницата. След това лекарите имаха съмнение за най-различни диагнози като стеснен пилор на стомаха, анемия и други. В рамките на една година обикалях различни лечебни заведения в Сливен, Варна и Бургас без диагноза. На следващата година отново заминах на бригада в САЩ, където пак получих кръвоизлив, този път загубих над литър кръв и постъпих в спешно отделение. След направена колоноскопия на място заболяването ми бе открито. Завърнах се в България, отидох при проф. Захари Кръсев, и от тогава съм под наблюдение в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Бяхте ли чувал дотогава за тази диагноза?

Не, а и като цяло към онзи момент информацията за тази болест беше много оскъдна. В интернет имаше някакви данни за причините, които я отключват, но и не информация за самата болест. Аз самият я възприех като някакво временно състояние и предприех много кратко лечение, което естествено нямаше голям ефект.

Имахте ли и фистули, които също влошават качеството на живот при пациентите с Крон?

При мен имаше подобни проблеми. Започна се с перианални фистули, когато се върнах от бригадата ми в Шатите, от тогава ме мъчиха доста време, Наложиха се няколко операции и  докато се изчистят минаха няколко години. Освен операциите, имаше и период и с пасивно лечение чрез антибиотик. В някакъв момент те просто спряха да се появяват.  През 2013 година бях опериран, защото имах фистули  между тънкото и дебелото черво, както и между тънкото и пикочния мехур, като се наложи част от него да бъде изрязана, защото се образува некрозна тъкан. Следствие на фистулата съдържание от тънкото черво беше попаднало в пикочния мехур и повече от шест месеца бях с тежки болки и възпаление. Наложи се над една година да бъда на стероидни медикаменти, които имат доста странични ефекти като подуване на лицето - т. нар. лунно лице, болки в ставите, обща физическа отпадналост, гадене и т.н..

Как се чувствате днес, какво е състоянието ви?

Бих го определил като задоволително към добро. От 2014 година съм на биологична терапия, след която се чувствам доста по-добре. Тя ми позволи и да разширя диетата си и на практика в момента избягвам съвсем малко храни.

Какъв е вашият съвет към хората, които разбират, че ще трябва да живеят с Болест на Крон?

Това зависи от голяма степен от самия човек и начина му на възприемане на света и от преди самото заболяване. Значение има и към информация ще се насочи, защото сега в интернет има всичко -  има информация за крайно тежки случаи и такива, които са в добро състояние. Това, което аз бих казал на всички е, че – да, това ще промени донякъде начина им на живот, това е неминуемо. След първоначалния шок обаче, нещата могат постепенно да се възвърнат към стария си ритъм. Ако човек се съсредоточи само върху негативното, той ще остане там и ще живее само с него. Ако реши обаче, може да се съсредоточи и върху ползите.

А какви са те, на какво може да ни научи Болестта на Крон?

След тази диагноза човек задължително трябва да започне да живее по-здравословно, за да може да подобри целия си физически тонус и така ще подобри емоционалното и психологическото си състояние, което със сигурност ще повлияе положително на заболяването му. Практикуването на лек, ненатоварващ спорт като например разходки сред природата, йога, плуване, тичане може да е от голяма полза за цялостния тонус на човек.

Скоро предстои Световният ден, в който се отбелязва болестта на Крон. Вие самият сте в основата на „Българска асоциация болест на Крон и улцерозен колит“ (БАБКУК), с която се стремите да помагате на пациенти с тази диагноза. Как ще вдъхнете надежда на хората с този проблем?

Ще споделя моята лична гледна точка, аз го възприех така – в крайна сметка това нещо ми се е случило, тоест имам това заболяване и ще трябва да живея с него. Как ще ми се отрази, как ще се отрази на начина ми на живот, зависи само от мен самия. Със сигурност ще има тежки моменти на обостряне на заболяването, това е неминуемо, както в самия живот има моменти на възход и падения, така е и с тази болест. Приел съм го, знам, че ще ги има и съм се подготвил, като правя най-доброто за себе си. Пак ще повторя, ако всеки прави най-доброто за себе си – поддържа добро психическо и физическо състояние, лошите моменти ще отминат. Ще отмине периодът на кризите и човек ще се върне към обичайния си начин на живот, доказано е.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
U4f5


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Отложено с три години изследване едва не коства живота на пловдивчанка
09.12.2021 15:16:31

Отложено с три години изследване едва не коства живота на пловдивчанка

Изследване, отложено с три години, едва не коства живота на пловдивчанката Анастасия Кичева. Още ...

Маринкова: Пандемията от COVID задълбочи вече съществуващия недостиг на лекарства
09.12.2021 14:31:57 Надежда Ненова

Маринкова: Пандемията от COVID задълбочи вече съществуващия недостиг на лекарства

„Всеки трети сигнал за липса на лекарства е заради липса на разтвори и суспензии за инхалат ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...