Петък, 24 Май 2024
08
окт
15
 

Д-р Мирослав Ненков:

Правилният ход е да се изтръгнат кърлежите от системата, но това не може да стане

Понеделник, 08 Октомври 2018 | 13:49:08
15

Ако ние, медиците, се научим да не възприемаме пациента като диагноза, а като някой, който има семейство, има деца и го е страх, ще променим изцяло възприятието за качество у хората. Това заяви бившият здравен министър д-р Мирослав Ненков пред bTV.

Ако ние, медиците, се научим да не възприемаме пациента като диагноза, а като някой, който има семейство, има деца и го е страх, ще променим изцяло възприятието за качество у хората. Това заяви бившият здравен министър д-р Мирослав Ненков пред bTV.

„Това не е въпрос на пари. Това е въпрос на култура и на образование. Никъде в нашите университети децата не учат комуникация. Не учат как да кажат на пациента, че има рак. Ние не учим как да се отнасяме с колегите, как да се отнасяме с медицинските сестри, не учим как да се отнасяме помежду си“, посочи той.

В коментар на предложените от МЗ модели на здравно осигуряване д-р Ненков заяви, че това, с което се е заело ведомството, е „нещо наистина смело“. „Това е почти толкова смело и различно, както да поискаш да се движим от другата страна на улицата, както е в Англия“, даде пример той.

Като проблем д-р Ненков посочи „кърлежите, които са се впили на различни места в системата“. По думите му, тези „кърлежи“ си имат свои инструменти и организации и ще вдигнат шум с желанието да наложат едно или друго, а политиците ще се огънат пред тях, защото иначе няма да бъдат избрани.

„Казах, че това, което прави министерството, е смел ход, но не е това ходът. Ходът е да се изтръгнат кърлежите“, заяви бившият министър, но призна, че това всъщност не може да стане, тъй като „тези кърлежи са много мощни“. „Т.е. сега трябва да намерим начин да вкараме още пари в здравната система, част от които пак ще бъдат откраднати, но част от тях ще отидат за нещо добро“, смята д-р Ненков.

Той изрази предпочитание към предложението за модел, в който пациентът съучаства финансово. „Това не е нещо лошо. Защото мрънкането от страна на нашите приятели пациентите е, че чакат и че плащат. Обаче – записваме си час за фризьор и чакаме. Нищо не казваме. Като отидем при общопрактикуващия лекар и изчакаме един час, това е драма на драмите. Като платим 12 лв., което са две кутии цигари, пак е драма“, коментира той.

Според него плащането на допълнителна здравна застраховка е добър вариант, защото ще изсветли парите в сектора. „Някак си ни научиха комунистическите хора, че докторът е длъжен и че здравеопазването е безплатно. Няма безплатно нещо“, категоричен беше той.

Д-р Ненков отбеляза още, че няма по-ценно нещо от здравето и запита защо пациентите не са активни по отношение на собственото си здраве. „Защото всяка една болест, хваната в началото, се лекува и по-лесно, и докрай. Когато болестта е хваната късно, става много по-сложно. Това е идеята на профилактиката“, посочи бившият министър.

В обобщение на темата за здравеопазването у нас д-р Ненков заяви: „Нашето здравеопазване не е чак толкова зле, при условие, че почти всеки човек в страната може да стигне до голям специалист в рамките на седмица. Това не е лошо здравеопазване“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
#D6s

Катя 15.10.2018 10:25:06

Несериозен като медик, неподготвен по темите които се изказва така цветисто и страхлив като бивш управленец...Защо изобщо трябва да слушаме/четем мнинието му и да ни губи времето Лаладжия...Има хора експерти - макар извън системата - тях поканете! Eдин външен експерт от чужбина поканете...Паканете и застрахователи от чужбина - да ви отворят очите, за глупостите, които си мислите, че могат да станат - все едно застраховането е панацея..

ПОТЕНЦИАЛЕН ПАЦИЕНТ 10.10.2018 23:44:58

"Д-р Мирослав Ненков: Правилният ход е да се изтръгнат кърлежите от системата, но това не може да стане....". ".....тези „кърлежи“ си имат свои инструменти и организации и ще вдигнат шум с желанието да наложат едно или друго, а политиците ще се огънат пред тях, защото иначе няма да бъдат избрани.......". Д-Р НЕНКОВ Е ПРАВ, НО НЕ СЪБИРА КУРАЖ ДА КАЖЕ КОИ СА КЪРЛЕЖИТЕ, А ТЕ СА: 1.СИЛНО РАЗДУТИТЕ АДМИНИСТРАЦИИ НА МЗ, НЗОК, РЗИ, ХЕИ... 2. СИЛНО РАЗДУТИТЕ АДМИНИСТРАЦИИ НА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ- бордове на директори, управителни съвети, контрольори... 3.ВСИЧКИ ЗЗОЛ/ЗДРАВНО ОСИГУРЕНИ/- ползващи здравни услуги на европейско ниво срещу мизерни здравни вноски. 4.НЕ ОСИГУРЯВАЩИТЕ СЕ ТАРИКАТИ И ЗДРАВНИТЕ ТУРИСТИ- които срещу мизерни встъпителни вноски влизат в системата, правят разходи за десетки хиляди и пак излизат от системата. 5.САРТИФИЦИРАЩИ И ЛИЦЕНЗИРАЩИ МЕДИЦИНСКАТА ДЕЙНОСТ СТРУКТУРИ - хищни хиени, които ежемесечно смучат луди пари за някакво хартиено свидетелство. 6.ФИРМИТЕ ЗА АБОНАМЕНТНО ОБСЛУЖВАНЕ НА АПАРАТУРАТА- немъчени пари за няма нищо. 7.ФИРМИТЕ ЗА КОНСУМАТИВИТЕ- пробутващи същите на невиждани и в Европа цени. 8.ФАРМА МАФИЯТА. 9.КОНСУЛТАНТИТЕ- на МЗ, НЗОК, БЛС. 10. СЪСЛОВНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ- смучещи задължителния членски внос, преливащи от пусто в празно, и обслужващи управляващите в момента. 11. ЗДРАВНИ ЗАСТРАХОВАТЕЛИ И СПЕЦИАЛИСТИ ПО МЕДИЦИНСКО ПРАВО- нови кърлежи надушили плячка в незаета ниша. 12.ОСИГУРЯВАНИТЕ ОТ ДЪРЖАВАТА- държавни служители, армия, полиция , които не се самоосигуряват върху големите си заплати, а чакат държавата да ги осигури с мизерни вноски много по-ниски от внасяните от самоосигуряващите се. 13. ЖУРНАЛИСТИ И МЕДИИ-вадещи пари от раздухването случаите на здравно неблагополучие, каквито не може да не се случват, тъй като никой не е безсмъртен. 14.ПАЦИЕНТСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ- безбройни, нахъскани, напористи 15.АЛТЕРНАТИВНАТА МЕДИЦИНА-ектра сенси, леещите куршум и восък, докторуващи фармацевти, поповете с техните молитви за здраве и лечебни икони злоупотребяващи с хорското доверие и страдание.Те дълго време обират и будалкат страдащите, до като изпуснат момента, когато наистина може да им се помогне. 16.БЕЗБРОЙНИТЕ РЕКЛАМОДАТЕЛИ НА ЛЕКАРСТВА- взимащи си не мъчени парички без да ги е еня, това което излъчват дали е в полза или вреда на зомбираните зрители и читатели. ДОКТОРЪТ ДО ЛЕГЛОТО НА БОЛНИЯ ИЗХРАНВА ПРЯКО ИЛИ КОСВЕНО ЦЯЛАТА ТАЗИ ПАРАЗИТНА МАСА СРЕЩУ МИЗЕРНО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ! МИЗЕРНО ЗА УЧЕНЕТО И ОТГОВОРНОСТИТЕ МУ! ЗА ТОВА НЕ СПИРА ПОТОКЪТ НА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ ПРЕЗ ТЕРМИНАЛ-2 КЪМ ПО ДОСТОЕН ЖИВОТ! ЗА ТЕЗИ ПАРИ И ПРИ ТЕЗИ УСЛОВИЯ НЯМА ДА ГИ ЗАМЕСТЯТ НИТО УКРАИНЦИ, НИТО ФИЛИПИНЦИ, НИТО...МАРСИАНЦИ!

Гост 10.10.2018 16:01:41

Д-р Ненков, кой кърлеж те притисна да назначиш за Председател н КЕМИ агент Тодор Попов! Как беше “Крадецът вика дръжте крадеца”, а!

Гост 09.10.2018 23:07:24

Защо назначи агент Симов(Тодор Попов) за председател на КЕМИ?

Гост 09.10.2018 12:46:42

И с 12 леваще запълниш празнината от НАД 20 ПЪТИ ПО-НИСКО НИВО НА ОСИГУРЯВАНЕ от останалите европйци, а? Кърлежът Киро Тефтера явно ти е взел мозъка и на теб с глупостите си A Иначе единствените кърлежи са пролетарската тълпа ползваща медицински услуги , които реално не е заплатила по никакъв начин.

Компетентен 08.10.2018 20:23:22

Щом знаеш правилния ход, защо не го подшушнеш на дружките си от ГЕРБ, ми си ги оставил завалиите да са путаят като куци патета ?

? 09.10.2018 10:49:23

Така е. Друго си беше при Костов, тройната коалиция,станишев,Орешарски. Здравнаа система цъфтеше и хубавееше,нали льольо?

Гост 08.10.2018 20:22:40

Moeto mnenie e,che Miroslav Nenkov e edin golqm bokluk, koito edin den shte e klient na Prokuraturata

Гост 08.10.2018 18:38:11

И този хубавец от снимката помага винаги, когато е в МЗ на едни кърлежи с пластична насоченост.

Гост 08.10.2018 17:09:08

Кои са "кърлежите, които са се впили на различни места в системата“. По думите му, тези „кърлежи“ си имат своите определения и това са на първо място частните болници. Те си имат организация и най-много вдигат шум с желанието да наложат едно или друго, а политиците се огъват пред техния корупционен натиск, защото иначе няма да бъдат избрани.

Гост 08.10.2018 19:27:29

Глупости. Цункайте се с Курнелия и прогонете частниците кулаци. Вива Семашко!

Гост 08.10.2018 15:47:48

Боже , тоя докога ще го разнасяте като маймуна по студията ? Няма смелостта да стане министър , и за зам. министър не става , що не си седи в шоуто на Дарик ,такъв сладур е като разказва вицове.Подходящ е и за етикета на бутилки вино , които се продават с образа му !

Лекар 08.10.2018 14:46:33

Странно ми е това , че д-р Ненков е канен често като експерт , без да е такъв . Това , че два пъти си влизал в ръководството на МЗ не те прави компетентен . Показването на чувство за хумор и разказването на вицове , когато се говори за човешки живот едва ли е уместно . Същото е поведението му и в зала . Пациентът е притеснен от предстоящото изследване , а д-р Ненков се опитва да го развесели с дебелашки шеги .

Гост 09.10.2018 12:48:27

Този работи само дебелашки хуморист по телевизите.

Гост 08.10.2018 15:49:11

А бе , пука му на тоя хуморист за пациента или за съсловието .Всичко обръща на майтап , щото иначе страх го хваща от последиците .Смешник!


Всичко за коронавируса
Още новини
Депутати засипаха с въпроси министър Кондева
24.05.2024 11:17:25

Депутати засипаха с въпроси министър Кондева

Само за ден народни представили внесоха пет въпроса към служебния министър на здравеопазването д- ...

0,44% положителни проби, няма починали
24.05.2024 09:23:54

0,44% положителни проби, няма починали

2 са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 453 теста, което прави 0,44% поло ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...