!
Четвъртък, 29 Февруари 2024
10
дек
7
 

Министър Ананиев:

Правим всичко възможно, за да окомплектоваме Педиатричната болница

Нови хора трябва да влязат в "Медицински надзор", каза министърът

Вторник, 10 Декември 2019 | 15:01:06 Надежда Ненова
7

Правим всичко възможно, за да окомплектоваме Педиатричната болница, но работим и за добри условия в Кардиологичната болница и „Пирогов“, където капацитета е много по-голям. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журнали

Правим всичко възможно, за да окомплектоваме Педиатричната болница, но работим и за добри условия в Кардиологичната болница и „Пирогов“, където капацитета е много по-голям. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти днес по повод временното преустановяване на работата на Интензивното отделение в Детската болница „Проф. Иван Митев“. Припомняме, че отделението спря да работи до 5 януари заради напускането на двама анестезиолози, а пациентите му са разпределени между три болници – УМБАЛСМ „Пирогов“, НКБ и „Александровска“ болница.

По повод твърденията на д-р Мими Виткова от днес, че работата на контролиращите институции – НЗОК и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ е неефективна и белязана от субективизъм в много отношения, министърът заяви, че трябва да се повиши капацитета на ИАМН. „В нея трябва да влязат нови хора, които със своя опит, знания и съвест да проверяват нещата по-реалистично, по-честно и по-истински“, каза министър Ананиев.

Д-р Виткова заяви на пресконференция, че ИАМН е отказала да извърши проверка по сигнал на Асоциацията на доброволните здравни застрахователи докато пациентът не даде писмено съгласие да се използват личните му данни. В друг случай от „Медицински  надзор“ са изискали застрахователен договор, справки за сумите, изплатени на застрахованото лице и договор с лечебното заведение, без това да е необходимо. Здравната каса пък е отговорила, че може да извърши проверка единствено за средства, които е заплатила за лечение. Ситуацията не се е променила и след като доброволните застрахователи са приели да заплащат на лечебните заведения за болнична помощ процент върху цената на клиничните пътеки.

„Поел съм ангажимент да засиля контрола, да се подобри протокола за контролните функции и да се повишат изискванията към ИАМН. В проекта за изменение на Закона за лечебните заведения сме предвидили мерки, с които да регламентираме кои дейности могат да бъдат заплащани от пациентите. Това ще намери отражение и в Наредбата за достъпа. Работим много плътно с прокуратурата по отношение на всички недопустими практики. Това сме органите, които трябва да се обединим и да не допускаме нерегламентирани плащания на дейности от българските граждани“, каза още министърът.

Министър Ананиев допълни, че в отделните болници подхождат по различен начин по отношение на плащане на дейностите извън задължителното здравно осигуряване и проявяват голяма фантазия. „Дори аз съм се учудвал на кешови плащания като това на гражданин за ползване на операционно легло. Как може да стане операцията без операционно легло и как е възможно това да е допълнителен разход за пациента?“, каза той.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
2kUn

Гост 10.12.2019 20:38:51

Кире, Кире, всички в одита , които ти завеща Злати, няма да допуснат да припари нов човек. Клоаката е много по-дълбока, отколкото си представяш. Така че, не обещавай много, много. Само гледат как да ти скроят шапката и да си кротуват на държавната ясла.

Гост 10.12.2019 19:41:27

Ананиев да си окомплектова багажа и да ни освободи от дементното си присъствие !

Гост 10.12.2019 18:54:50

Оплакванията идващи от шеф на частен фонд за доброволни здравно застраховане е малко странно, тъй като никой не задължава фонда да плаща за нещо, което не е включено в застрахователния пакет. При това фондът не плаща на болниците, а на застрахованите при него лица. Искането на различни видове доплащания не е пречка, а стимул да се разработят нови пакети. За съжаление нито фонд Доверие, чиито управител е д-р Виткова, нито останалите застрахователни дружества, опериращи на този пазар, са разработили кой знае колко различни пакети за доброволно здравно застраховане. Всички те предлагат единствено пакети за фирмено застраховане с почти идентично съдържание, но никой не предлага пакети за индивидуално здравно застраховане. Разбираемо е, че д-р Виткова и нейният фонд искат да плащат колкото се може по-малко на застрахованите, защото така по-голяма част от събраните пари на осигурените ще останат за тях. Не е разбираемо защо министърът на здравеопазването се ангажира да бъде страна в един търговски спор. Ако иска да помогне на потребителите на здравни услуги, каквато би трябвало да е неговата роля, Министър Ананиев трябва да се ангажира с две неща: 1. Да намали доплащането, като увеличи публичните разходи за здравеопазване. 2. Да промени цените на медицинските дейости, заплащани от НЗОК така, че доплащането да е равномерно за всички осигурени лица. Ако застрахователи и болници спорят, за това има съд.

Гост 10.12.2019 19:36:10

Нема нужда да цитираш Стойча ти Кацарян.

Гост 10.12.2019 20:38:36

Има. Има. Точно така си е.

Патриот-майтапчия 10.12.2019 18:40:43

Това да не ти е войнишка мешка, та да я окомплектоваш бе?

Гост 10.12.2019 16:35:45

Какво окомплектоваш, Ананиев? Това да не е ремарке?


Всичко за коронавируса
Още новини
Разработиха биосензор с терахерцови вълни за диагностика на рака на кожата
28.02.2024 17:28:06

Разработиха биосензор с терахерцови вълни за диагностика на рака на кожата

Изследователи от Университета в Глазгоу и Университета Queen Mary в Лондон са разработили нов био ...

Националният алианс за социална отговорност е признат за национално представителна организация за хора с увреждания
28.02.2024 17:07:19

Националният алианс за социална отговорност е признат за национално представителна организация за хора с увреждания

Министерският съвет призна Сдружение с нестопанска цел „Национален алианс за социална отгов ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...