Сряда, 30 Септември 2020
10
дек
7
 

Министър Ананиев:

Правим всичко възможно, за да окомплектоваме Педиатричната болница

Нови хора трябва да влязат в "Медицински надзор", каза министърът

Вторник, 10 Декември 2019 | 15:01:06 Надежда Ненова
7

Правим всичко възможно, за да окомплектоваме Педиатричната болница, но работим и за добри условия в Кардиологичната болница и „Пирогов“, където капацитета е много по-голям. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журнали

Правим всичко възможно, за да окомплектоваме Педиатричната болница, но работим и за добри условия в Кардиологичната болница и „Пирогов“, където капацитета е много по-голям. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти днес по повод временното преустановяване на работата на Интензивното отделение в Детската болница „Проф. Иван Митев“. Припомняме, че отделението спря да работи до 5 януари заради напускането на двама анестезиолози, а пациентите му са разпределени между три болници – УМБАЛСМ „Пирогов“, НКБ и „Александровска“ болница.

По повод твърденията на д-р Мими Виткова от днес, че работата на контролиращите институции – НЗОК и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ е неефективна и белязана от субективизъм в много отношения, министърът заяви, че трябва да се повиши капацитета на ИАМН. „В нея трябва да влязат нови хора, които със своя опит, знания и съвест да проверяват нещата по-реалистично, по-честно и по-истински“, каза министър Ананиев.

Д-р Виткова заяви на пресконференция, че ИАМН е отказала да извърши проверка по сигнал на Асоциацията на доброволните здравни застрахователи докато пациентът не даде писмено съгласие да се използват личните му данни. В друг случай от „Медицински  надзор“ са изискали застрахователен договор, справки за сумите, изплатени на застрахованото лице и договор с лечебното заведение, без това да е необходимо. Здравната каса пък е отговорила, че може да извърши проверка единствено за средства, които е заплатила за лечение. Ситуацията не се е променила и след като доброволните застрахователи са приели да заплащат на лечебните заведения за болнична помощ процент върху цената на клиничните пътеки.

„Поел съм ангажимент да засиля контрола, да се подобри протокола за контролните функции и да се повишат изискванията към ИАМН. В проекта за изменение на Закона за лечебните заведения сме предвидили мерки, с които да регламентираме кои дейности могат да бъдат заплащани от пациентите. Това ще намери отражение и в Наредбата за достъпа. Работим много плътно с прокуратурата по отношение на всички недопустими практики. Това сме органите, които трябва да се обединим и да не допускаме нерегламентирани плащания на дейности от българските граждани“, каза още министърът.

Министър Ананиев допълни, че в отделните болници подхождат по различен начин по отношение на плащане на дейностите извън задължителното здравно осигуряване и проявяват голяма фантазия. „Дори аз съм се учудвал на кешови плащания като това на гражданин за ползване на операционно легло. Как може да стане операцията без операционно легло и как е възможно това да е допълнителен разход за пациента?“, каза той.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
fUk7

Гост 10.12.2019 20:38:51

Кире, Кире, всички в одита , които ти завеща Злати, няма да допуснат да припари нов човек. Клоаката е много по-дълбока, отколкото си представяш. Така че, не обещавай много, много. Само гледат как да ти скроят шапката и да си кротуват на държавната ясла.

Гост 10.12.2019 19:41:27

Ананиев да си окомплектова багажа и да ни освободи от дементното си присъствие !

Гост 10.12.2019 18:54:50

Оплакванията идващи от шеф на частен фонд за доброволни здравно застраховане е малко странно, тъй като никой не задължава фонда да плаща за нещо, което не е включено в застрахователния пакет. При това фондът не плаща на болниците, а на застрахованите при него лица. Искането на различни видове доплащания не е пречка, а стимул да се разработят нови пакети. За съжаление нито фонд Доверие, чиито управител е д-р Виткова, нито останалите застрахователни дружества, опериращи на този пазар, са разработили кой знае колко различни пакети за доброволно здравно застраховане. Всички те предлагат единствено пакети за фирмено застраховане с почти идентично съдържание, но никой не предлага пакети за индивидуално здравно застраховане. Разбираемо е, че д-р Виткова и нейният фонд искат да плащат колкото се може по-малко на застрахованите, защото така по-голяма част от събраните пари на осигурените ще останат за тях. Не е разбираемо защо министърът на здравеопазването се ангажира да бъде страна в един търговски спор. Ако иска да помогне на потребителите на здравни услуги, каквато би трябвало да е неговата роля, Министър Ананиев трябва да се ангажира с две неща: 1. Да намали доплащането, като увеличи публичните разходи за здравеопазване. 2. Да промени цените на медицинските дейости, заплащани от НЗОК така, че доплащането да е равномерно за всички осигурени лица. Ако застрахователи и болници спорят, за това има съд.

Гост 10.12.2019 19:36:10

Нема нужда да цитираш Стойча ти Кацарян.

Гост 10.12.2019 20:38:36

Има. Има. Точно така си е.

Патриот-майтапчия 10.12.2019 18:40:43

Това да не ти е войнишка мешка, та да я окомплектоваш бе?

Гост 10.12.2019 16:35:45

Какво окомплектоваш, Ананиев? Това да не е ремарке?


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Шест столични ДКЦ с нова ехографска система от тази година
30.09.2020 12:58:39

Шест столични ДКЦ с нова ехографска система от тази година

Нова ехографска система е доставена тази година в шест общински диагностично-консултативни център ...

Предлагат проф. Владов за орден „Стара планина” I степен
30.09.2020 12:16:27

Предлагат проф. Владов за орден „Стара планина” I степен

Министерският съвет прие Решение за предложение до Президента на Република България за издаване н ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...