Четвъртък, 19 Септември 2019
12
апр
 

Д-р Иван Маджаров:

Правят се опити да се постигне максимата „разделяй и владей”

Ние не сме здравни работници. Това звучи като времето, в което всички получавахме равни заплати

Петък, 12 Април 2019 | 10:50:05
15

„Не сме казали, че не сме съгласни да бъдат добре заплатени медицинските сестри, фелдшерите, акушерите и лаборантите. Ние казваме, че не е редно по този начин да се финансират заплати. Защото живеем вече 20 г. в друго време. Не е законно в момент

„Не сме казали, че не сме съгласни да бъдат добре заплатени медицинските сестри, фелдшерите, акушерите и лаборантите. Ние казваме, че не е редно по този начин да се финансират заплати. Защото живеем вече 20 г. в друго време. Не е законно в момента правителството да финансира заплати в търговски дружества, каквито са лечебните заведения“. Това каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред БНТ снощи.

„В момента сме свидетели на това как се правят опити да се постигне максимата „разделяй и владей”. Категорично заявявам, че българските лекари уважават своите специалисти по здравни грижи, своите рехабилитатори, кинезитерапевти, лаборанти и всички, с които ние екипно правим така, че гражданите в България да се лекуват, когато имат нужда“, каза още д-р Маджаров.

Той подчерта, че разделението идва от начина, по който ситуацията се интерпретира в обществото. „Едва ли не само специалистите по здравни грижи са ниско заплатени и затова видите ли, ето ще дадем 950 лв. Всъщност не е така. Самата методика, която министърът е подготвил, не визира само специалистите по здравни грижи. Визира тези пари да бъдат дадени там, където е необходимо, където имаме наистина проблеми, там където населението има опасност да бъде оставено без адекватна медицинска грижа, за да подпомогнат заплащането на тези, които работят на такива места – и лекари, и специалисти по здрави грижи, и рехабилитатори“, каза д-р Маджаров.

По думите му трябва да се дадат пари не директно за заплати, а там, където е необходимо за преструктуриране на лечебни заведения, които вече са пред закриване поради липса на персонал.

"Не можем да се върнем във времето, в което всички имахме равни заплати. В последните месеци, незнайно как, в медиите и в интернет пространството започна да се прокрадва отново онова име – здравни работници. Българските лекари, българските специалисти по здравни грижи – рехабилитатори, кинезитерапевти не са здравни работници. Те са висококвалифицирани кадри, които са ценни в целия ЕС. Здравни работници започва да звучи много опасно. Започва да звучи като онова време, в което всички ние получавахме равни заплати", категоричен беше д-р Маджаров. 

Д-р Маждаров припомни, че в момента НЗОК дава 90 млн. лв. годишно за заплащане на всички изследвания в България – от рентгенови, през клинична лаборатория, през ЯМР и КАТ. 90 млн. лв. годишно се харчат и за да се осигурят медицинските изделия за българските граждани. „50 млн. лв. са сума, която би трябвало да се използва наистина за реформа, за преструктуриране там, където е нужно на лечебни заведения, а не просто да се твърди, че ще се даде за заплати“, допълни председателят на БЛС.

Методиката пък, каквато и да е тя, можела да функционира, само когато лечебното заведение има приходи. „За да има достатъчно приходи, трябва да имаме повишение на цените на клиничните пътеки и повишение на лимитите на лечебните заведения. Това е изходът“, каза д-р Иван Маджаров.

Той подчерта, че от Лекарския съюз смятат, че не е редно при положение, че се водят преговори за медицински изследвания, прегледи, достъп до медицинска помощ с лимитите и всичко се цеди до лев, въпреки че става въпрос за милион – два, да се изискват пари по този начин. „Радващо е, че държавата има пари и може да ги отдели. Въпросът е тези пари за какво ще отидат, дали ще имат дългосрочен ефект или ще бъдат само временни. Защото трябва да се стремим към устойчиво политики, а не покриване на нужди, конюнктурни в момента и само след шест месеца отново да изпаднем в същата ситуация“, завърши д-р Маджаров.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
A8Nc

запознат 14.05.2019 16:36:07

и Райчина , Грозев и Хинов плюят защото се оакаха с дома на лекаря!!! и им лъсна маймунския алчен задник

лекар 14.05.2019 16:32:32

фармамафията в действие!!! плюят, плюят по надолу

Манджара 08.05.2019 11:18:17

Нали те видяхме в РЗОК-Пловдив бе душа!! Направо се чудя на лекарите как избират некачествени ръководители на съюза си!?

Гост 23.04.2019 20:17:07

Лекарският съюз е изчерпан в този си вид. Напълно!

към председателя - палячо 16.04.2019 12:29:27

Потресаваща позиция! Подай си оставката и без това си безполезен, както и целия БЛС. Да ти даваме от нашите заплати всеки месец по 6 000 лева да ръсиш глупости - айде баста!

Гост 15.04.2019 08:44:10

Всички частни болници без договор с НЗОК!

* 13.04.2019 13:47:54

"Викай и ще те чуят, искай и ще ти дадат!" Да си мрънкаш в кабинетчето, че не ти стигат парите и че нямаш личен живот, на кого му пука, след като продължаваш да си седиш и да вършиш работа? "Отчаяните болести се лекуват с отчаяни лекарства или никак". След като никой не те взима на сериозно и с години те тъпче и се възползва от труда ти, в даден момент ако не си скот и имаш малко останало достойнство, събираш себеподобни в подходящ момент и получаваш това, което искаш, на принципа, че мнозинството е сила, а сам-човек, кой го е грижа? Въпросът тук е, че БЛС трябва да е благодарен на сестрите, че благодарение на мирния им протест, членовете му също ще получат адекватно възнаграждение на труда си, а не да ги обиждат и да правят сравнения със заплатите си и естеството на труда си. Жалко е! И ако бях на мястото на управителния съвет бих се извинил. От позицията ми на лекар се разграничавам от мнението на БЛС, което за мен е проява на комплексарщина!

!!! 13.04.2019 13:15:48

Браво на сестрите, че излязоха да стачкуват и изразиха свободно мнението си, че е безкрайно унизително да се работи и поема отговорност за такива смешни заплати, да се работи на по няколко места, за да може човек да си осигури приличен стандарт, за сметка разбира се на личен живот и здраве. Както е казано количествените натрупвания водят до качествени изменения. А негативните количествени натрупвания в здравеопазването у нас са с такива размери, че вече почнаха да дават първите качествени промени. В тази връзка не разбирам становището на БЛС. Вместо да застанат зад сестрите и да кажат, да недопустимо е един лекар, учил толкова години медицина, подложен на такова напрежение и отговорност да получава такова възнаграждение, да се роптае срещу сестрите и действията им. Ами стиска им на хората. Като искат качествено здравеопазване, осигурете адекватни условия. Какво качество може да очаквате от умрял за сън лекар, който е работил на няколко места и има 300 часа труд месечно, личен живот, свеждащ се до хигиенно-битови потребности? Мислете преди да се изказвате, че ставате смешни.

Другата гледна точка 13.04.2019 18:03:47

"Разделяг и владей!" - явно го умееш това! Само не знам в АОУНСУ ли те научиха или в ДС? Или и на двете места? AМИ ОСИГУРЕТЕ ТЕЗИ АДЕКВАТНИ УСЛОВИЯ ДЕ, ОСИГУРЕТЕ ГИ! ПОСЛЕДНИТЕ 10 ГОДИНИ НИ УПРАВЛЯВАТ ГЕРБАДЖИИТЕ И Т.НАР. "ПАТРИОТИ" (РУСКИ СЛУГИ!) ПРЕДИ ТОВА - ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ, ПРЕДИ НЕЯ - НДСВ !

Elf 12.04.2019 11:30:15

Prav e komunista Madjarov.Ne sa rabotnici-seliani sa.Procti seliani.Ako ne biaha dosega da sa si opravili problemite i da sa prestanali da hraniat oligarsite i komunistite s danacite si.

гост 15.04.2019 00:30:58

Как комунист,той и Тиков не са ли гербари.....

Млад патриотично настроен лекар 12.04.2019 11:30:07

Във времето, когато всички (уж) имахме "равни" заплати, лекарите получаваха 220 лева, а шлосер (VI-ти разряд) - 600 лева! То не че и сега работническата "аристокрация" не е напред с материала, де...

Гост 12.04.2019 17:14:45

Точно!А пролетариите все искат да са" равни" с образования и интелигентен човек,че и да го потискат и командват и за съжаление успяват.Много са!

Гост 12.04.2019 17:10:28

Точно

Гост 12.04.2019 13:46:29

220 лв получаваха зав.отделения,ординаторите-под 200.


Още новини
Ценовата прозрачност би повишила и качеството на медицинската услуга
18.09.2019 17:13:47 Надежда Ненова

Ценовата прозрачност би повишила и качеството на медицинската услуга

Здравният икономист Аркади Шарков изтъкна ролята на недофинансираната здравна система у нас за ри ...

КЗК пусна обществената поръчка за Националната детска болница
18.09.2019 16:34:12

КЗК пусна обществената поръчка за Националната детска болница

КЗК отхвърли искането за „спиране на процедурата” за възлагане на обществена поръчка ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...