Петък, 07 Октомври 2022
23
септ
 

Ръководството на болницата предвижда

Пребазиране на отделения, нов паркинг и хеликоптерна площадка в УМБАЛ „Св. Георги“

Петък, 23 Септември 2022 | 12:12:42


Нова седеметажна сграда се предвижда да бъде изградена в базата на УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив. В нея ще се обособи нов диагностично-лечебен корпус, в който ще бъдат пребазирани медицински специалности от областта на педиатрията и онкологи

Нова седеметажна сграда се предвижда да бъде изградена в базата на УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив. В нея ще се обособи нов диагностично-лечебен корпус, в който ще бъдат пребазирани медицински специалности от областта на педиатрията и онкологията, които към момента се намират в незадоволителен сграден фонд на разстояние от основната база на болницата. Това става ясно от думите на директора на лечебното заведение проф. Карен Джамбазов за „Фокус“.

Средствата за строителството на новата сграда бяха отпуснати преди дни от правителството, като за целта са предвидени 25 млн. лв.

Понастоящем Клиниката по педиатрия и генетични заболявания на УМБАЛ „Свети Георги“ се помещава в две свързани сгради с обща стълбищна клетка, намиращи се в База 1, на бул. Васил Априлов №15а. По-старата сграда е строена през 1936 г., а другата – през 1981 г. Общата площ на сградния фонд на клиниката възлиза на 5500 кв.м. Така описаният сграден фонд на клиниката не може да осигури нормални условия за работа на персонала и не отговаря на съвременните санитарно-хигиенни норми, на медицинските стандарти и изискванията за безопасни и здравословни условия на труд, обяснява проф. Джамбазов.

„Като материална база състоянието на клиниката е крайно незадоволително. Най-големи проблеми създават старите инсталации (някои от които са правени през 50-60-те години на миналия век), общите санитарни възли са за цели отделения. Стаите не разполагат със самостоятелни санитарни възли. Същото се отнася за приемните и диагностични кабинети и други, които като размери и разположение не са съобразени с действащите нормативи“, описва ситуацията директорът на болницата.

Той допълва, че сегашното местоположение на клиниката създава логистични и организационни затруднения за диагностично-лечебните процеси, тъй като се налага често транспортиране на пациентите от едната до другата база за определени изследвания и други медицински дейности.

Пребазирането на Клиниката по педиатрия и осигуряването на подходящи условия за нейната работа и за болничния престой на нейния пациентски поток е от изключително значение за населението от Южна Централна България. Тя е единствена по рода си за този регион на страната.

„В нея се лекуват всички остри състояния и всички по-тежки и по-сложни за диагностика и лечение случаи в областта на педиатрията. През спешно детско приемно отделение месечно преминават около 2300 деца, за година - около 28 000 деца. В клиниката годишно се хоспитализират над 5500 деца с остри състояния при заболявания на вътрешните органи, в т.ч. с кардиологични, неврологични, онкохематологични и други“, разказва още проф. Джамбазов.

От думите му става ясно, че договор за строителството на клиниката се очаква да бъде сключен в срок между пет и осем месеца. Заложеният срок за строителство след тази дата пък е 24 месеца.

Ръководството на лечебното заведение планира също така пребазиране на Отделението по диализно лечение и Отделението по нефрология от по-старата база на лечебното заведение, където липсват условия за оптимизация на строително-инженерната инфраструктура, за осигуряване на енергийна ефективност и осъвременяване на болничната инфраструктура.

Необходимо е и разширяване на паркинга на болницата, като ръководството на болницата предвижда изграждането на многоетажен паркинг на територията на База II на лечебното заведение, като проектът предвижда паркингът да включва 603 паркоместа, от които 61 броя да бъдат предназначени за хора с увреждания.

Освен това проектът включва към паркинга да бъде изградена хеликоптерна площадка с коридор към спешно отделение. Хеликоптерната площадка ще се използва за въздушен транспорт на спешни пациенти.

„Работим също така и върху изграждането на фотоволтаични централи върху четири сгради на болницата“, казва още проф. Джамбазов. По думите му, предвижданата мощност на фотоволтаичните централи ще е достатъчна за обезпечаването на голяма част от енергийните нужди на болницата.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
wmVA


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Станева: Удовлетворени сме, че все повече родители ни търсят за съвет и помощ
06.10.2022 17:22:39 Невена Попова

Д-р Станева: Удовлетворени сме, че все повече родители ни търсят за съвет и помощ

„Все повече родители водят децата си на профилактичен преглед без да имат някакви симптоми ...

САЩ: Вече има обвинени за злоупотреби със средства по COVID програми
06.10.2022 16:59:25

САЩ: Вече има обвинени за злоупотреби със средства по COVID програми

Петима настоящи и бивши служители на Службата за вътрешни приходи (IRS) на САЩ са обвинени в изма ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...