!
Понеделник, 15 Април 2024
16
ян
 

Предлагат Наредба за признаване на пациентските организации

Понеделник, 16 Януари 2023 | 10:15:16


Пациентските организации ще са задължени да доказват представителност на всеки три години след признаването им със справки за дейността на всяка от областните си структури. Това предвижда проект на Наредба за признаване на организациите за защита права

Пациентските организации ще са задължени да доказват представителност на всеки три години след признаването им със справки за дейността на всяка от областните си структури. Това предвижда проект на Наредба за признаване на организациите за защита правата на пациентите за представителни организации, представен от МЗ за обществено обсъждане.  

В справката трябва да фигурира участие в поне една от следните дейности за всяка отчетна година: информиране на компетентните органи за случаи, в които са нарушени правата на пациентите и активно проследяване на резултатите от извършените проверки и предприетите мерки; участие в работата на консултативни органи, комисии и работни групи към органите на Министерството на здравеопазването, НЗОК или други институции в областта на защита правата на пациентите; участие в дейности по реализиране на национални, регионални и общински програми, свързани с правата и интересите на пациентите; участие в различни форуми (конференции, кръгли маси, семинари и други), касаещи правата на пациентите.

Според мотивите към Наредбата досегашната практика в процедурата по установяване на представителността се основава на нормативни разпоредби, които гарантират предимно формалното физическо съществуване (наличен офис, поставена табела с приемно време, представляващо лице) на областните структури към кандидатстващата организация, с което не се доказва степента на постигане на целите. Според Министерството с новия регламент се цели да се увеличи инициативността и активността на областните структури, както и да се ангажират ръководствата на представителните организации да включват своите областни представители в реализирането на повече дейности. Целта е да се постигне по-равномерно разпределение на дейностите на пациентските организации, като се избегне тяхната концентрация само в големите областни центрове, с което да се изпълни със съдържание тяхната национална представителност.

Регионалните здравни инспекции пък се задължават да обявяват на заглавната си интернет страница актуална информация за областните структури на признатите за представителни организации за защита правата на пациентите, от която да се ползват пациентите на съответната територия.  Министерството на здравеопазването пък ще обявява на интернет страницата си актуален списък на признатите за представителни организации за защита правата на пациентите, съдържащ информация за седалището и лицата за контакт.

Проектът не определя съществени различия спрямо сега установения ред по отношение на първоначалното признаване на една организация за защита на правата на пациентите за представителна, тъй като на този първоначален етап може да се установява единствено изпълнението на формалните изисквания, каквито са определени със Закона за юридическите лица с нестопанска цел, наличие на актуален устав, декларации, доказващи липсата на конфликт на интереси, списък на учредителите, списък на членовете, списък на областните структури и др.

Пълния текст на проекта може да видите тук, а на мотивите – тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ZTVY


Всичко за коронавируса
Още новини
Ехограф с изкуствен интелект вече работи в ДКЦ
15.04.2024 12:40:37

Ехограф с изкуствен интелект вече работи в ДКЦ "Софиямед"

В ДКЦ „Софиямед“ функционира ехографска система от най-висок клас и последен модел на ...

Откриват хеликоптерната площадка на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“
15.04.2024 11:51:44

Откриват хеликоптерната площадка на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“

В областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново днес ще бъде открита хе ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...