Понеделник, 18 Март 2019
14
март
 

Предлагат безплатни квартири на педиатри в Перник

Четвъртък, 14 Март 2019 | 10:27:34
15

Област Перник остава без педиатри. Детските лекари масово напускат МБАЛ „Рахила Ангелова“. След близо три месеца от там ще си тръгне и шефката на отделението д-р Сия Евтимова. Тя е подала молба за напускане на 1 март. „Чувства

Област Перник остава без педиатри. Детските лекари масово напускат МБАЛ „Рахила Ангелова“. След близо три месеца от там ще си тръгне и шефката на отделението д-р Сия Евтимова. Тя е подала молба за напускане на 1 март.

„Чувствам се уморена, унизена и обидена. Уморих се от натовареността на отделението, от борбата със системата, с ръководствата, от опитите ни с всички ръководни органи в областта да облекчим натовареността на отделението и на колегите. Тази нощ бях сама дежурна. Работим дневна, нощна смяна. Няма къде да изпратиш хората, няма кой да помогне. Ако имаш пациенти, преглеждаш ги, после се връщаш в амбулатория. Нощем достигат до 15-20 прегледа понякога, отделно са децата в отделението“, обясни в ефира на „Здравей, България“ по Нова телевизия д-р Евтимова.

Тя допълни, че в момента в педиатрията на МБАЛ „Рахила Ангелова“ работят трима титуляри педиатри и един специализант. Изискванията на НЗОК са  за  четирима лекари със специалност и минимум 6 други медици. Област Перник не е малка – болницата обслужва освен града, също така Трън, Радомир, Земен и доста села в региона.

„Проблемът е, че детското здравеопазване не е приоритет на управляващите, това не е от вчера. И най-големият проблем е липсата на кадри. Персоналният проблем за Перник, за който се говори повече от 10 г., е неорганизираната или въобще липсата на спешна и неотложна детска помощ. Няма неотложно детско отделение. Всички идват тук. Когато останахме трима, започнахме да молим този и онзи колега да идва да помага. На нас не ни тежи отделението. Тежи ни амбулаторията, която не ни е приоритет. Ти имаш пациенти на вратата, в същото време отделението ти е пълно, няма как да работим. Започва да изостава основната ни работа в стационара“, коментира още шефката на педиатричното отделение в пернишката болница. 

За разрешаването на проблема от ръководството на болницата  предлагат  безплатна квартира на педиатър, който иска да работи в детското отделение.  „Няма кой да дойде. Няма кадри, няма сестри. Имаме пет сестри, най-младата е на 50 години“, обясни д-р Евтимова.

За последните десет години болницата в Перник са напуснали 7 педиатри. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
FaUL

Ово е стандарт! 17.03.2019 14:49:00

https://topsport.bg/levski/obertan-vzimal-nad-140-000-leva-mesechno-v-levski.html "- Тайна ли е заплатата, която получаваше Обертан? - Не е тайна, просто е много трудна за изчисляване, защото се е формирала от различни фактори и компоненти. В нея са били заложени плащане на твърди суми и различни видове бонуси. Но ако трябва да направя разбивка на това, което Обертан е трябвало да получи за една година, тъй като договорът му е бил подновен при нови условия, които влязоха в сила от началото на 2019 година, е между 95 000 и 100 000 лева на месец. Според мен това е доста солидна сума за българските стандарти."

Гост 17.03.2019 07:39:04

Уважаема колежке,като си дежурна в отделението не си длъжна да правиш амб.прегледи.Сложи една цена 50 лв и за едно дежурство ще изкараш хилядарка. И прегледите от 20 ще спаднат на 2-3 наистина болни деца.Уважавайте и ценете труда си.

pediatrabulgara 15.03.2019 12:18:31

За съжаление, никой не се интересува от проблемите на педиатрите, а уж децата са най-милото?! Да, те са най-милото и са бъдещето на една нация. Но... педиатрията си има специфични проблеми и подходът не би трябвало да е само брой преминали пациенти! Както и безумното изискване, да е минал поне месец, та пациентът да се приеме за лечение по същата диагноза. Клиничните пътеки са крайно недофинансирани, с безумно изискване на много специалисти и то при повечето - с две специалности?! Заплащането е плачевно и поради тази причина, недостигът от педиатри ще е все по-осезаем!Биха могли да се включат много повече заболявания по клинични пътеки, но за този проблем на никой не му пука. Тази сутрин, по НОВА, доц. Калайков говори много разпалено и точно - за проблемите в детското здравеопазване, но едва ли ще има някаква полза?! Би трябвало да има фамилни педиатри, както е в редица развити страни от ЕС, а не децата първо да се преглеждат и насочват от общопрактикуващите лекари, но.... явно няма интерес това да се реализира на практика!

Гост 15.03.2019 09:48:03

Съмнявам се това с "квартирите" да има някакъв ефект.

СУДЖУЦИТЕ 15.03.2019 08:26:12

ЕЙ СЕГА ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ, оставям си семейството, дома си, и тръгвам на квартира да ви слугувам! ЕЙ СЕГА!

един 17.03.2019 03:40:27

ха хах а , точно , аз работя в малка община от над 25 години и през всичките тези години в един малък кабинет на голяма поликлиника ,нищо не се е сменило в работата ни , само дето за тези години от общината избягаха всички доктори ,просто отказаха да обикалят на по 50 км радиус по адреси и по порутени здравни служби ,никой не идва вече ,средния персонал го няма ,спешната е в полуразпад ,щото и там се пенсионират , та сега се сетиха да направят ремонт на здравната служба и смятат ,че са ми направили огромна услуга на мен ,лекаря ,дето досега този ремонт съм си го платил 10 пъти с наемите ,които чинно плащам от 2000 г насам ,е ,вече и аз не ща да работя денонощно и безотказно ,също си търся работа ,на която ще си и почивам ,поне 5 дни в годината ,а и като се разболея , тук остава без никого ,ако ще и 10 квартири и 100000 да ни дадат ,денонощно не може да се работи и пациента да е цар ,а ти роб .

БЛС-Въоръжено Крило 14.03.2019 17:37:34

Къде е сега онази келава креатура на тиквокомунистите наречена Медицински одит или както там я прекръстиха. Къде са мерките срещу претовареността на лекарите и незаконния не нормиран труд който е предпоставка за лекарски грешки ? За какво качество се говори след като не плаща труда на медицинския персонал, а се искат отговорности. Егати идиотската държава и ' управление' на здравеопазването. А иначе лекарите свършват ,но това нито Киро Ментата нито Бочко Тиквето ги интересува. Тепърва ще се затварят отделения не от депозирани оставки , а от това ,че никой няма да дойде вече да им бачка за жълти стотинки. Негрите от Африка също.

до въоръжения 17.03.2019 16:15:04

добре сте ги подредили всички. Пропускате да споменете, че Перник имаше депутат, зъболекар, Валентин Павлов, чбен на здравна комисия, "демократ". Защо не питат него какво е направил за града си? Защото за себе си направи много...е, нищо, че е той и жена му са с единия крак в затвора!

Гост 15.03.2019 09:45:42

Сегашната здравна система в България е наложена през 2001г.Доста управници се изредиха оттогава.Нали?

!!! 15.03.2019 10:30:09

НАЧАЛОТО, ДРУГАРЮ, на сегашната здравна система бе поставено през 2001 г. но после кагебистите докараха професионалния комарджия от Мадрид и нещата тръгнаха надолу и назад!

до БЛС- Въоръжено Крило 14.03.2019 22:25:57

Винаги сте бил точен в коментарите си и това много ме радва. С интерес Ви следя. Да, никой не го интересува, а педиатрите - най-вече болничните педиатри, сме подценявани и не знам защо, не ни приемат на сериозно - нито родители, да не говорим за управляващи и колеги от други специалности?! Не проумявам подобно отношение?! Отговорности - много, благодарности - нито морални, нито материални...

Гост 14.03.2019 10:47:01

С безплатни квартири в Перник няма да привлечете квалифицирани лекари! Това не ви е 1956г.

един 17.03.2019 03:44:16

може и да ги въдворяват или мобилизират бе , в казармата , и канче за храна може да им осигурят и шинел и одеало ,да не им е студено по време на дежурството ,в казармата даже и 1.50 ни даваха заплата на месец бе , колкото сега 1 и половина нощно дежурство ,ехеййй пей сърце , да работиш с кеф денонощно бе ,що не щат тези лоши доктори да дежурят ,не знам ,загуби се хуманността .

Гост 14.03.2019 14:57:48

Kakви безплатни квартири,бе. Те педиатрите са местни и има къде да живеят.Предложете им по няколко хилядарки на дежурство и може и да се навият.

? 14.03.2019 10:39:34

Какви условия на труд предлагате в Перник? И най-важното - какво е заплащането? Под секрет да ви кажа, на 6 уши и очи - ВАТНИЦИ, УМРЯ МАРА ДА ВИ РАБОТЯТ ЛЕКАРИТЕ АНГАРИЯ!!! Сигурно в изтънчените ви уши това звучи не особено деликатно, но...свиквайте!


Още новини
Всякакви допълнителни рестрикции над лимитите водят само до напрежение в системата
18.03.2019 16:54:58 Надежда Ненова

Всякакви допълнителни рестрикции над лимитите водят само до напрежение в системата

Д-р Маджаров, напоследък отново се заговори за прекратяване на статута на болниците като ...

Избраха д-р Георги Георгиев за управител на КОЦ-Благоевград
18.03.2019 16:27:10

Избраха д-р Георги Георгиев за управител на КОЦ-Благоевград

С 31 гласа “за” общинският съвет в Благоевград избра д-р Георги Георгиев за управител ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...