!
Сряда, 24 Юли 2024
29
апр
 

Предлагат да се създаде съсловна организация на лекарските асистенти и фелдшерите

Четвъртък, 29 Април 2021 | 13:19:19


Законопроект за изменение на Закона за съсловните организации на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, на зъботехниците и на помощник-фармацевтите, с който се създава съсловна организация на лекарските асистенти и фелдш

Законопроект за изменение на Закона за съсловните организации на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, на зъботехниците и на помощник-фармацевтите, с който се създава съсловна организация на лекарските асистенти и фелдшерите, са внесли в парламента Мая Манолова и депутатите от ИСМВ.

Припомняме, че през 2013 г. от Сдружението на фелдшерите в България предложиха на МЗ и Министерски съвет проект „Лекарски асистент" (ЛА) , като приемник и продължител на професията „фелдшер" в България, а обучението по новата специалност започна през 2014 г. в медицинските университети в България. Според настоящото законодателство двете професии са идентични, като практикуващите фелдшери се ползват с правата на лекарски асистенти.

В законопроекта е уточнено, че представителите на Конгреса на съсловната организация ще се избират от общите събрания на регионалните колегии при норма на представителство един делегат на 60 членове. В момента в здравната ни система практикуват около 3000 фелдшери и лекарски асистенти.

Общото събрание на регионалната колегия на съответната съсловна организация се формира на делегатски принцип при норма на представителство един делегат на 10 членове за всяка регионална колегия на Българската асоциация на зъботехниците и на Българската асоциация на лекарските асистенти и фелдшерите.

Припомняме още, че правилото да бъдат избирани по един делегат на 10 членове за всяка регионална колегия на Българската асоциация на зъботехниците, беше въведено при създаването на Асоциацията през 2018 г., но от 30 септември 2020 г. беше изменено на един делегат на трима членове - за всяка регионална колегия на БАЗ.

В мотивите към законопроекта е записано, че като асоциирани членове към БАПЗГ професионалните права и законни интереси на лекарските асистенти и фелдшерите нямат необходимото представителство, касаещо както специфичните здравни грижи, така и предлаганата от тях квалифицирана медицинска помощ. „Липсата на равнопоставена и отделна съсловна организация на тези регулирани медицински професии не е в синхрон със Закона за висшето образование. Един от основните белези на медицинската регулирана професия е, че упражняването й предполага членство в професионално-съсловна организация, работеща за поддържане на високо равнище на специалистите от съответната професионална област, за осъществяването на което е получила специално признаване от държавата. Ето защо липсата на отделна съсловна организация за лекарски асистенти и фелдшери води до невъзможност да се осъществява самоуправление и самоконтрол в рамките на специфичната им професия по отношение на професионалната медицинска етика и добрата медицинска практика“, пише в мотивите.

Пълния текст на законопроекта можете да видите тук.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
fHbm


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Аргир Аргиров е новият директор на РЗИ-Пловдив
24.07.2024 17:40:34

Д-р Аргир Аргиров е новият директор на РЗИ-Пловдив

Д-р Аргир Аргиров е новият директор на РЗИ – Пловдив, съобщи Plovdiv24.bg. Той е назначен с ...

Проф. Кантарджиев:
24.07.2024 17:32:41

Проф. Кантарджиев: "Флирт" прилича на коронавирусите от преди пандемията

Сега на Балканите върлува подвариант на "Омикрон", наречен „Флирт”, който е доста по- ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...