Понеделник, 03 Октомври 2022
29
апр
 

Предлагат да се създаде съсловна организация на лекарските асистенти и фелдшерите

Четвъртък, 29 Април 2021 | 13:19:19


Законопроект за изменение на Закона за съсловните организации на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, на зъботехниците и на помощник-фармацевтите, с който се създава съсловна организация на лекарските асистенти и фелдш

Законопроект за изменение на Закона за съсловните организации на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, на зъботехниците и на помощник-фармацевтите, с който се създава съсловна организация на лекарските асистенти и фелдшерите, са внесли в парламента Мая Манолова и депутатите от ИСМВ.

Припомняме, че през 2013 г. от Сдружението на фелдшерите в България предложиха на МЗ и Министерски съвет проект „Лекарски асистент" (ЛА) , като приемник и продължител на професията „фелдшер" в България, а обучението по новата специалност започна през 2014 г. в медицинските университети в България. Според настоящото законодателство двете професии са идентични, като практикуващите фелдшери се ползват с правата на лекарски асистенти.

В законопроекта е уточнено, че представителите на Конгреса на съсловната организация ще се избират от общите събрания на регионалните колегии при норма на представителство един делегат на 60 членове. В момента в здравната ни система практикуват около 3000 фелдшери и лекарски асистенти.

Общото събрание на регионалната колегия на съответната съсловна организация се формира на делегатски принцип при норма на представителство един делегат на 10 членове за всяка регионална колегия на Българската асоциация на зъботехниците и на Българската асоциация на лекарските асистенти и фелдшерите.

Припомняме още, че правилото да бъдат избирани по един делегат на 10 членове за всяка регионална колегия на Българската асоциация на зъботехниците, беше въведено при създаването на Асоциацията през 2018 г., но от 30 септември 2020 г. беше изменено на един делегат на трима членове - за всяка регионална колегия на БАЗ.

В мотивите към законопроекта е записано, че като асоциирани членове към БАПЗГ професионалните права и законни интереси на лекарските асистенти и фелдшерите нямат необходимото представителство, касаещо както специфичните здравни грижи, така и предлаганата от тях квалифицирана медицинска помощ. „Липсата на равнопоставена и отделна съсловна организация на тези регулирани медицински професии не е в синхрон със Закона за висшето образование. Един от основните белези на медицинската регулирана професия е, че упражняването й предполага членство в професионално-съсловна организация, работеща за поддържане на високо равнище на специалистите от съответната професионална област, за осъществяването на което е получила специално признаване от държавата. Ето защо липсата на отделна съсловна организация за лекарски асистенти и фелдшери води до невъзможност да се осъществява самоуправление и самоконтрол в рамките на специфичната им професия по отношение на професионалната медицинска етика и добрата медицинска практика“, пише в мотивите.

Пълния текст на законопроекта можете да видите тук.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
CN8X


Всичко за коронавируса
Още новини
Проф. Петър Маринов: Най-силно ми въздейства работата със студентите и младите лекари
02.10.2022 09:30:36 Невена Попова

Проф. Петър Маринов: Най-силно ми въздейства работата със студентите и младите лекари

Проф. Петър Маринов е председетел на Националната асоциация на експертите по психично здраве. ...

298 са новодиагностицираните с COVID-19 (Обновена)
02.10.2022 08:37:52

298 са новодиагностицираните с COVID-19 (Обновена)

298 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалото денонощие. 24 от ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...