!
Сряда, 29 Ноември 2023
17
ян
22
 

Предлагат диференцирано заплащане на личните лекари

Създават работна група, която да работи и когато няма парламент

Вторник, 17 Януари 2023 | 17:31:26 Надежда Ненова
22

Диференцирано заплащане на личните лекари в зависимост от пътя на пациента предложи председателят на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев по време на кръглата маса „Проблемите, предизвикателствата и възможните решения в работата на ли

Диференцирано заплащане на личните лекари в зависимост от пътя на пациента предложи председателят на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев по време на кръглата маса „Проблемите, предизвикателствата и възможните решения в работата на личните лекари“, организирана днес от парламентарната Комисия по здравеопазване, заедно с Българския лекарски съюз и НСОПЛБ.

„Институцията личен лекар трябва да остане такава, каквато е. Трябва да остане задължително и пациентската листа. Трябва да остане и начинът на финансиране чрез капитация и потребителска такса. Време е да помислим обаче дали не е дошло време да изнесем част от прегледите от капитацията и да започнем диференцираното доплащане с острите състояния. Става въпрос за генерална промяна, свързана с разширяване на диагностичните и терапевтичните възможности. В зависимост от пътя на пациента, можем да диференцираме заплащането и тази сума да е с най-ниска стойност, ако пациентът е насочен към болнична помощ“, категоричен беше доц. Тонев.

Председателят на парламентарната здравна комисия беше категоричен, че трябва да се търсят по-добри начини за разпределяне на наличните средства в системата на здравеопазване. „Колкото и да не ми се иска да го призная, ние разполагаме с една обърната пирамида по отношение на финансите. Основните задачи се вършат в болнична помощ. Там е най-скъпата апаратура, най-добрите специалисти, цялото академично съсловие, но това струва и най-много пари, а

не всяка дейност трябва да бъде извършена по най-скъпия възможен начин“,

каза доц. Тонев. Според него това е следствие от здравен и фармацевтичен лобизъм. Той уточни, че не обвинява фармацевтичните компании, но смята, че за всички разходи трябва да може да се говори публично и не трябва да има теми табу.

Доц. Тонев допълни, че от „Продължаваме промяната“ искат да поставят на дискусия създаването на нов тип неотложна помощ на регионален принцип, която да освободи личните лекари от задължението да бъдат на разположение 24 часа в денонощието, тъй като това ще им даде възможност за адекватна почивка и професионално развитие.

„Трябва да се стартира с промяна на нормативната уредба, която не изисква промяна във финансирането, защото нормативната уредба се ползва за оправдание за провала на редица преговори“, коментира председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари (НСОПЛБ) доц. Любомир Киров. Доц. Киров даде за пример наредбата, която забранява да се правят профилактични прегледи по време на грипна епидемия.

Той беше категоричен и че проблемът с недофинансирането на системата и диференцираното заплащане на семейните лекари може да бъде решен, ако средната стойност на извършения преглед стане поне 20 лв. „Това би означавало към 360-те милиона, които системата губи сега от близо един милион здравнонеосигурени граждани, да бъдат добавени още 240 млн. лв.

Звучи много хубаво, но е почти невъзможно“,

каза доц. Киров и припомни, че таксата за посещение при личния лекар, която е 2.90 лв., не се е променяла от 2012 г.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров припомни, че най-големият проблем е високата възраст на личните лекари. „Сред лекарите в страната не повече от 13-14 процента са до 50-годишна възраст, каза той. Най-много работещи общопрактикуващи лекари има в областите София, Пловдив и Варна, а най-малко – в Разград, Търговище, Смолян и Кърджали.

Подуправителят на НЗОК Йорданка Пенкова съобщи, че към 31 декември 2022 практиките за първична помощ са 3477, като в тях работят 4010 общопрактикуващи лекари. Тя посочи, че през 2022 г., когато бяха увеличени цените на прегледите, се наблюдава увеличение на профилактичните с 6% или 144 000 прегледа повече. По думите й най-много профилактични прегледи се правят в Разград, Кърджали и Търговище, сочат данните от последните три години.

Съвсем скоро

системата вероятно няма да може да се самоиздържа,

каза още д-р Маджаров. По думите му макар в страната да работят 3990 общопрактикуващи лекари, предстои криза с невиждани в близкото минало размери, изразяваща се в силно ограничен достъп до медицинска помощ.

„Изправени сме пред сериозна ситуация, основно заради това, че всички работим в сравнително инертна система и всяка промяна дава резултат след години и ако сега вземем някакви мерки, ще видим резултатите след минимум осем години“, допълни доц. Антон Тонев. Той каза още, че подкрепям предложението на НЗОК за електронна идентификация - пластика, която ще се издава от личния лекар и пациентът ще доказва присъствието си не с подпис върху хартия, а с магнитно отчитане на информацията чрез четец. „Това е стъпка към пълното премахване на хартията“, каза председателят на здравната комисия.

Депутатът от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов пък заяви, че

единственото справедливо решение за повишаване на средствата за здравеопазване е увеличаването на здравната вноска,

тъй като другата възможност е увеличаването на трансфера от държавата или иначе казано – на парите от данъци.

„Вече опорочихме пенсионния модел по този начин, тъй като освен средства, които се събират от осигуровки за пенсии, започнахме да даваме и от данъци. Считам, че моделът на здравеопазването не трябва да бъде опорочаван, ако искаме той да остане достатъчно справедлив за всички нас“, категоричен беше проф. Ангелов.

Той допълни, че процентът на работещите в първичната помощ лекари в пенсионна възраст е много висок и все повече области в страната ще остават без общопрактикуващи лекари ще остават без достъп до медицинска помощ. „Само с осъзнат ангажимент на държавата във финансово отношение бихме могли да преодолеем липсата на достъп“, каза проф. Ангелов.

Според депутата от „Демократична България“ д-р Александър Симидчиев

трябва да се създаде място, на което да се търси консенсус, да е устойчиво и да не е толкова зависимо

от постоянните промени на политическата обстановка.

„Ние сме в политическа криза само от гледна точка на парламента. Дори да се разпусне парламента, има много други институции, които продължават да функционират – НЗОК, МЗ и т.н. Предлагам ние да създадем работна група със съдействието на оставащите функциониращи организации, бивши членове на комисията по здравеопазване и да си поставим за цел изготвяне на готови концепции и решения за промени в закони и промени в наредби. По този начин практически ще свършим голяма част от нещата, които би трябвало да свърши следващия парламент“, предложи д-р Маджаров като допълни, че работната група може да се събира в сградата на МЗ, а БЛС може да модерира работата на работната група.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
F*63

БЛС-Въоръжено Крило 18.01.2023 14:38:07

задължението да бъдат на разположение 24 часа в денонощието, тъй като това ще им даде възможност за адекватна почивка и професионално развитие. ТЪПАЦИ, ТОВА Е НЕЗАКОННО ДА ИМА ХОРА с 24 часов ТРУД ДОРИ ЗАПИСВАНЕТО НА ТАКЪВ ТЕКСТ е подсъдно в съда по правата на човека в Страсбург ще ви разчекнат вас гнидавите комунисти с претенции да сте европейска страна членка, стига да има некупени политически обвързани адвокати ,които да предприемат действия тук.

Гост 18.01.2023 13:46:36

Тонев пак бръщолеви глупости. ОПЛ да не изпращат пациенти в болница, за да им се вдигне коефициента! Кое ще диференцира, средната цена за преглед е 4-6лв. - нея ли?

Гост 18.01.2023 10:46:49

Само аз ли забелязвам...че никой не е анализирал...защо ПИМП....с най -големите пациентски листи са с най висок ПРОЦЕНТ профилактични прегледи....колко е нарастнал процентът на диспансеризираните с две и повече диагнози и колко е заплащането на едно ОПЛ....аз познавам такива,които фактурират 50к

Гост 18.01.2023 14:42:40

Мръсен лъжец и клеветник, нима мислищ ,е тукее България от 1959 година и има само вестник Работническо Дело за да сеете лъжи .Хайде публикувай тези твърдения иначе си просто дезинформатор, лъжец и клеветник и каквито сте тук всички руско-съветски агенти .Дори германски лекар не изкарва 25 000 евро месечно възнаграждение.

МНЕНИЕ 18.01.2023 00:25:09

Цитат: „Институцията личен лекар трябва да остане такава, каквато е." Ха-ха-ха! Какво "Продължение на промяната" и въобще за каква промяна става дума? Тоест, всички дотегнали ни и опротивяли ни разни Манджаровци, Кировци, Тоневци, Ангеловци и другите изказали се тъпанари от снимката, само "тупат топката", преливат от пусто в празно и утвърждават статуквото в затъналата здравна система. ИСТИНСКАТА И РЕФОРМА ИЗИСКВА: 1.Премахване монопола на Здравната каса! 2. Широко и безпрепятствено навлизане в здравеопазването на МНОГОБРОЙНИ осигурителни и застрахователни структури. 3. Тотално обхващане в тях на 100% от населението и край на не осигурявящите се тарикати. 4. Тюмбелите/ полиция, армия, държавни служители/ да си плащат сами здравните осигуровки от незаслужено високите си заплати! 5. Държавата да внася реални суми за осигуровките на категориите - пенсионери, ученици, студенти.... 6.Реално остойностявяне на дейностите в здравеопазването - куриозно е полу дебилни ритни топковци да се мръщят на заплати от десетки хиляди левове, а трансплантиращите органи да се молят за 2 000 лв. заплата и живеят в мизерия. 7.Да се премахне всякакъв вид доплащане - капитационна такса, потребителска такса, за измисления избор на екип, при положение че никого не избираш, за ВИП условия.....8.Да се премахне пациентската листа закрепостяваща пациента към даден личен лекар. Здравно осигуреният да има свободата във всеки момент сам да решава на какво ниво и при кого ще си решава здравния проблем- при специалист от СИМП, при Общо практикуващ лекар или в болница. 9. Джи-питата да регистрират Кабинети по обща медицина без крепостната пациентска листа, без капитационна потребителска и други измислени такси и при реално остойностяване на труда им, във всеки момент да се конкурират за пациента, както помежду си така и със СИМП. 10.Да не се всячески натиска пациента да му се решава здравния проблем на най-ниското и некадърно ниво- общо практикуващия лекар. Цитат:"В зависимост от пътя на пациента, можем да диференцираме заплащането и тази сума да е с най-ниска стойност, ако пациентът е насочен към болнична помощ“, категоричен беше доц. Тонев." 11."ОСНОВНИТЕ ЗАДАЧИ СЕ ВЪРШАТ В БОЛНИЧНАТА ПОМОЩ. ТАМ Е НАЙ-СКЪПАТА АПАРАТУРА, НАЙ-ДОБРИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ, ЦЯЛОТО АКАДЕМИЧНО СЪСЛОВИЕ......." Това "откритие на топлата вода" за набедени за умници и реформатори на здравната система е най-голямото им прозрение!!!!! Остава да го внедрят, ако имат воля,възможности знания и умения, в практиката и кратуните на маргинализиращия се електорат!

БЛС-Въоръжено Крило 18.01.2023 14:50:49

Съгласен, само да ти кажа ,че личните лекари не са най-некадърното ниво. Справка питай британската NHS да ти светне ,че това е гръбнакът на британското здравеопазване. Има и реч на кралицата пред RCGP по този повод. И там GP са точно 52% от всички лекари в UK. Не се дуят със специалности, а с дейност. И може да се види по амбулаторните листове от консултациите тук на т.н тесни специалисти че некадърни има доста там с претенции за величие. И да добавя ,е неуважението към личните лекари е ТИПИЧНА РЕАКЦИЯ НА СКАПАНИЯ ПРОЛЕТАРИАТ, което е необяснимо и неприемливо да подемате по същата линия и навици и да падате на това ниво.

Гост 18.01.2023 10:58:37

и пълна приватизация на всичко в здравеопазването дори и на министъра за 1 лв.

Гост 17.01.2023 22:28:03

Повече направления за диагностика, за профилактика, възможности за рехабилитация. Стига с тия болници, които от входа почват да те доят! Дайте повече пари на джипитата - стимул да откриват практики в селата.

Гост 17.01.2023 21:28:39

А пациентите? Всички сте един дол дренки повярвали си клетници

Гост 17.01.2023 20:51:21

Костадинка се е изказала като заклет комунист

Гост 17.01.2023 20:49:44

МЗ, НЗОК и политиците се събрали да си организират корупционните схеми. А никой не се интересува от задължително здравноосигуреният плебей, който ограбват.

Въоръжените келеши 17.01.2023 20:45:30

Обяснете на гащника Тонев, че ние продаваме направления не само към специалистите, а и към болниците. И там вече говорим за добри пари. Да не си мисли, че като ни намали цената на прегледа с 5 лв., ще натрупа пари в продънената НЗОК.

БЛС-Въоръжено Крило 18.01.2023 15:01:29

Хей профанизиран ватник ,от 500 направления за хоспитализации ,които е издал ОПЛ за 20 годишен период ,то едва 5-6 са издадени лично за случаи като пневмонни,инфаркти,иснсулти. Другите си ги е писал ОПЛ на базата на листчета дадени на пациента от някой (често наглец) СИМП или БП ,който се крие зад гърба на личния лекар и не си е издал САМ направлението и да си мноси ЛИЧНА отговорнопст . Така има хиляди медицински немотивирани хоспитализации ЗАЩОТО ТЪПАТА КАСА И НЕЙНИТЕ ПОЛУ-ДОКТОРИ И ТЕЗИ ПИСАЛИ НРД не са заложили всеки ЛИЧНО ДА СИ МОТИВИРА НАПРАВЛЕНИЕТО ЗА ХСОПИТАЛИЗАЦИЯ И ДА СИ ГО ПИШЕ ЛИЧНО. Така ,някой тесен специалист ако има 2000 хоспитализации и си ги е написал ЛИЧНО ще трябва да носи отговорновст и да бъде проверяван има ли медицински мотиви или просто е пълнил отделението с бройки често и без медицински показания за манипулации,иоперации,фалшиви диагнозаи,фиктивини пациенти и т. н. Така ,че говеоринм за тъпаците пишещи правилата в НЗОК ,които поще не са проумели, че не може някой да реши да хоспитализира пациент, но личния лекар да му го пище ,а той келавия специалист имйки направление към него за консултация да не носи отговорност какво е шушнал на пациента и какви хвърчащи листче му е дал с КП и диагноза да ги пиешщ друг

Въоръжените келеши 18.01.2023 21:10:19

Патриций, благодарим ти за перфектния отговор. Максимално бързо ще гледаме да се приложи в НРД и ЗЗО. Само Маджарчето да не започне да подскача отново.

Гост 18.01.2023 22:04:02

Ако си от НЗОК и тепърва четеш тези истини,които е написал колегата и теппърва проумяваш нещата то явно и ти си от тъпацоте ,които нормативно са с двете ръце в г за и са създали условия някой да лъже с хоспитизациите . Толкова си можете идиотите и след това друг ви е виновен. Аз съм също за това всеки да си носи лична отговорност за направленията за хсопитализациите и който е решил ,че пациентът е за приемане в болниа ,то да си нсои лична отговорнсот и си напише направлението сам, мотивирано. Само с това НЗОК щеше спести поне 20% по-малко хоситалзиации. Но това не трябваше да ви казваме ние лекареите ,а вие тъпаците в управлението на НЗОК трябваше сами да го схванете отдавна ,(ако не бяхте пословични тъпаци и тъпи чиновници). Некадърници.

Гост 17.01.2023 20:40:17

С голямо прискърбие трябва да призная, че Костадинка се е изказала най-добре и умно. Тонев и Симидчиев се подхлъзнаха много яко по пързалката на властта и ще се затрият съвсем скоро. Карти, работни групи и комисии - ГЛУПОСТИ! Мишоци

Гост 18.01.2023 13:49:20

Костадинка иска повишаване на здравната вноска, което пък е абсолютно нечестно спрямо редовните данъкоплатци, които издържат по четирима неосигурени. Държавата да си влезе в ролята и да си събере дължимото и да си плаща дължимото към касата!

Гост 18.01.2023 21:13:53

Крадливата Костадинка палаво намигва на електората от маалата, като намеква, че работещите ще трябва да плащат още повече за сметка на тунеядците и търтеите, които пък само ще ползват.

Гост 17.01.2023 19:33:50

Касата не Ви плаща заплати а купува дейност!!! Наглост!!

Годт 17.01.2023 19:08:11

Как недофинансиране бре...като вече втора година Ви подаряват по една 13 заплата от останалите пари в бюджета!!!

Гост 18.01.2023 22:06:25

Заплата взима майка ти от сводника. Лекарите сме на хонорар.

Гост 17.01.2023 18:57:37

Не крийте коментарите те са болката на хората


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Маджаров: Увеличението на средставата за болниците не позволява увеличаване на заплатите
29.11.2023 13:29:13

Д-р Маджаров: Увеличението на средставата за болниците не позволява увеличаване на заплатите

Виждаме позитивното, но и алармираме за това, което ни притеснява в бюджета на НЗОК за 2024 г., к ...

Учени: Феноменът
29.11.2023 12:44:07

Учени: Феноменът "zoom умора" съществува

Една сесия в платформите Zoom, FaceTime или Microsoft Teams може да остави много хора изтощени и ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...