Четвъртък, 04 Март 2021
19
февр
3
 

Предлагат допълнителните средства за работещите на първа линия да не са обвързани с трудов договор

Петък, 19 Февруари 2021 | 13:49:17
3

Да отпадне изискването, според което допълнителни средства за лечение на COVID за работещите на първа линия медици да се изплащат, само ако те имат трудов договор. Това предлага председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева, става ясно от стеног

Да отпадне изискването, според което допълнителни средства за лечение на COVID за работещите на първа линия медици да се изплащат, само ако те имат трудов договор. Това предлага председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева, става ясно от стенограма от заседанието на Надзора, проведено на 12 февруари.

Припомняме, по време на него бяха приети правилата, по които ще се извършват плащанията за финансирането на допълнителните възнаграждения на медицински и немедицински персонал, пряко зает с дейности по наблюдение, диагностика и лечение на пациенти с доказан коронавирус.

Това изискване за основен трудов договор само поражда напрежение в системата, посочва Начева и предлага този текст да отпадне. Такова изискване е нямало до момента в методиката на Министерството на здравеопазването, пояснява тя.

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев обаче посочва, че не е съгласен. Според него това нарушава и нормативната уредба и управлението на лечебните заведения. „Спорът е дългогодишен. Не може на доброволец, който е назначен за 4 часа, ние да му плащаме тези 1000 лв.“, заявява той. Иначе, каквото приемете като решение, ще го изпълня, посочва проф. Салчев.

Според представителя на синдикатите д-р Кокалов обаче може да се плаща и на доброволец, и на такъв по граждански договор, и на трудов договор, стига този човек да работи с COVID болни. „Защото ние това го плащаме заради това, че работи с COVID болни, т.е., за риска, че работи с COVID болни, а не че работи на трудов договор или друг договор“, аргументира се той. „Така че не съм съгласен, че всички трябва да бъдат на трудов договор, за да платим за риска, че работят с COVID болни“, допълва още д-р Кокалов.

Жени Начева заявява, че е съгласна с него и посочва, че в условията на COVID тези средства се дават целево специално за тази цел и ръководителите на лечебни заведения на база стъпките, които са определени, решават кой да бъде включен в списъка.

Д-р Кокалов повдига въпроса и за заплащането при казуси, при които лица са наети на два трудови договора на по 4 часа при двама различни работодатели. В отговор Жени Начева посочва, че заплащането не може да е от две места и трябва да трябва да е по линия на основния работодател. „Ние сме го казали за болнична помощ, че се засичат ЕГН, за да няма дублиране. Въпросът е, ако има такъв човек, той самият би следвало да се самосезира и да се самоопредели кой му е основният работодател“, пояснява Начева.

„Водещото е там, където той е основен изпълнител на клинична пътека по приложение № 1“, посочва и управителят на НЗОК проф. Петков Салчев. От думите му се разбира, че това се отнася за изискванията за сключване на договор с Касата.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
46qD

Гост 20.02.2021 00:33:50

Жени Начева е вредна. Дъртият пендел Коки и той

Да да 19.02.2021 16:06:58

Само глупости творят тези законотворци и трябва да ги изгоним скоро! Датата е 04.04.2021 година!

Гост 19.02.2021 15:51:52

А пулмолозите,които са на първа линия в БП и в ИБП защо да не може да се заплаща на двете места. Не се чудете защо по кабинетите ги няма тогава.Работят там ,където са на първа линия.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
AstrаZeneca с нови данни за ефективността на ваксината при възрастни лица
03.03.2021 11:50:02

AstrаZeneca с нови данни за ефективността на ваксината при възрастни лица

Компанията AstrаZeneca разпространи своя позиция, в която представя изводи от  съобщени данн ...

Няма натиск върху лечебните заведения, увериха премиера
03.03.2021 11:30:02

Няма натиск върху лечебните заведения, увериха премиера

Натиск върху лечебните заведения у нас не се отчита, има достатъчно свободни легла, а повишаванет ...
Актуална тема
Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...