!
Петък, 01 Декември 2023
12
февр
6
 

Болниците с регистри за даренията, препоръчва БОРКОР

Предлагат инкриминиране на корупцията сред лекарите

Пазарът на медицински изделия у нас – врата за злоупотреби

Понеделник, 12 Февруари 2018 | 11:06:50
6

Инкриминиране на корупцията сред лекарите в Наказателния кодекс.  Това се препоръчва в доклад на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и органи

Инкриминиране на корупцията сред лекарите в Наказателния кодекс.  Това се препоръчва в доклад на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, по-известен като БОРКОР, изпратен  до здравния министър.

Докладът представя анализ и оценка на риска с цел идентифициране на възможности за корупционни практики при доставката и употребата на медицинските изделия, както и възможни решения в тази насока.

В него се предлага въвеждане на норми в Наказателния кодекс за инкриминиране на подкуп или други корупционни престъпления при или по повод изпълнение на задълженията, включително при предписването на лекарства, медицински изделия, при доставка на лекарства, лекарствени продукти или други медикаменти за директна употреба от медицински работници или специалисти, или при препращане на пациенти или материал за изследвания.

В тази връзка експертите от антикорупционния орган посочват, че в много европейски държави материалните и финансови отношения между лекари и фармацевтични компании, както и между лекари и пациенти са стриктно регламентирани и се налагат строги санкции, включително наказателни. В някои държави като Германия, например, има специално приет или действащ закон за борба с корупцията в сферата на здравеопазването.

Друга препоръка е създаване на вътрешни регистри в лечебните заведения, в които да се оповестяват средствата, получени от фармацевтичните компании, дарения, спонсорство, обучения, семинари. От Центъра препоръчват още на базата на информационна връзка с НАП, Министерство на здравеопазването да създаде регистър, в който се оповестяват сключените договори на физически и юридически лица от сферата на здравеопазването с фармацевтични компании, тяхната стойност, предмет, дарения, спонсорството. От там предлагат и преоценка на административно-наказателните разпоредби в ЗЗ, ЗМИ, ЗЗО, както и предвидените санкции в случаи на некоректно попълване и или непълноти в медицинската документация при проведено лечение.

Докладът разглежда подробно пазарът на медицински изделия, като  се посочва, че общият обем на производството на медицински изделия в света се оценява на около 315 млрд.  долара. През 2016 г. ръстът на производството в световен мащаб в този сектор е бил почти 6%.

Анализът излиза с извода, че финансовите показатели недвусмислено показват, че търговията с медицински изделия е доста доходоносна. В световен мащаб годишно се реализират средно около 315 млрд. долара печалба от търговията с медицински изделия, докато в рамките на вътрешния пазар на ЕС този показател е около 96 млрд. долара  - 86 млрд. евро за медицинските изделия и 10 млрд. евро за ин-витро диагностичните медицински изделия. Поради изключително бързо развиващата се индустрия и разнообразието от продукти и технологии по данни на ЕК към настоящия момент съществуват общо над 500 000 изделия, сочат още данните от доклада.

През последните 6 години регистрираният ръст на нарастване на производството на медицински изделия е около 4% на средна годишна база. Поради това в рамките на ЕС в този сектор ежегодно се инвестират около 7,5 млрд. евро. Това означава около 10.4% от БВП за здравеопазване, от които около 7.5% са предназначени за медицински технологии, сочат данните от анализа.

Всичко това влиза в сблъсък с развитието на регулаторното законодателство в отделните държави и в международен план. При тези динамични условия неизбежно възникват различни практики на високо ниво, свързани с прокарването на лобистки интереси и реализацията на корупционни схеми, гласи още докладът. На този фон всяка пета лобистка група или 80 от общо 372 корпоративни лобисти, не е регистрирана в Европейския регистър за прозрачност.

Конкретно за България анализът посочва, че страната ни е на второ място по размера на частните плащания за здраве, които достигат 46.1 от всички разходи след Кипър с 53.7%. Само 0.3% от доплащането е от допълнителни фондове, останалата част е от пациента. Поради това, процентът, който плаща българинът за здравеопазване достига 8.5%.  Най-големи са разходите на всички държави за медицински дейности – активно лечение. Те варират от 46.5% в Чехия до 61.3% в Лихтенщайн. В България са 48.7 на сто, а на второ място се нареждат разходите за медицински изделия и лекарства, които обаче варират много.

Основна причина за това е извършваната оценка на здравните технологии, част от които са медицинските изделия. В същото време в източните държави разходите за медицински изделия са два пъти по-високи, като у нас те са най-големи  - 42.7%.  Най-ниски са разходите за профилактика - около 0,3%, както и тези за долекуване – средно 10%. България и Румъния отделят по 0.1% за долекуване, докато Дания, Норвегия, Холандия и Швеция дават над 25% от разходите си за тази важна за пациентите и техните семейства дейност, посочва докладът.

Анализът на центъра излиза с извода, че е необходимо изменение на ЗМИ и създаване на регистър на Медицинските изделия. У нас е налице празнота относно механизъма за регулация на цените и ценообразуването на медицинските изделия. Липсва и нормативна регламентация, изискваща деклариране на цената при внос на медицинските изделия или изискване за представяне на анализ на формиране на продажната цена, каквато съществува за медицинските изделия, предназначени за хората с увреждания. Това води до възможност за злоупотреби и съзнателно завишаване на продажните цени, включително и на цените на изделията, които се заплащат от НЗОК. По този начин се ощетяват както държавата, така и гражданите, категорични са от центъра.  Налице е разпокъсаност и неяснота за броя на търговците на дребно на територията на страната и поради това липса на проследимост, отчетност и пълна информация за търговския оборот с медицински изделия, сочи още докладът.

Ето защо центърът препоръчва моделът за надзор и реимбурсиране на лекарствените продукти да се възприеме и реализира и по отношение на медицинските изделия. Това може да стане на базата на създаден регистър на медицинските изделия. Друга препоръка е обособяване на самостоятелно звено в дирекция „Лекарствена политика“ или дирекция“ Медицински изделия“.

Припомняме, БОРКОР ще се влее в новата Комисия за превенция на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
vX3y

Миндов 13.02.2018 23:03:14

Браво Дулитъл!

БЛС. ЛЕКАР 13.02.2018 00:26:59

ВСИЧКО ТОВА СЕ СЛУЧВА ОСНОВНО В СТОМАТОЛОГИЯТА. ЗА КОЕТО СВАЛЯМ ШАПКА НА НА КОЛЕГИТЕ.

999 12.02.2018 13:30:47

Ама корупцията сега разрешена ли е?

Az 12.02.2018 16:24:49

Под корупция се разбира когато лекарят поиска реално европейско заплащане на висококвалифицирания си труд.Така както пациентът иска да се лекува по европейски.

Dr_Doolittle 12.02.2018 11:52:48

частните плащания за здраве, които достигат 46.1 от всички разходи Тези мръсници не отчитат ,че от тези разходи (ако са верни) , 2/3то НЕ ОТИВАТ за плащане на медицински прегледи ,а за купуване на неимбурсирани лекарства с държавния данък 20 %ДДС- най-високият в ЕС , който може да има. Тоест господарите на БОРКОР в управлението доят гражданина , а след това тези разходи удобно слугите им прехвърлят на работещите в здравеопазването като корупция. Нито дума ,че една правителствена каса означава КОРУПЦИЯ НА ВИСОКО ДЪРЖАВНО НИВО, Нито дума,за монопола на една каса собственост на мутромилиционерската хунта, нито дума ,че бюджетът на тази каса не е отделен от общия републикански бюджет и не се знае колко средства се трупат там и колко реално отиват за здраве, нито дума че няма остойностен труд на лекаря и тогава да говориш за корупция, нито дума са изкривения пазар на медицински услуги ,нито дума за липсата на европейски реформи с десетилетия. Яжте мама, от ръката на господарите си даващи ви парите пак от данъкоплатеца и лайте силно . Лекарите напускат към нормални държави в които не гледат по комунистически на високите им заплати като корупция....

Истината 12.02.2018 15:48:18

Браво, Д-ре! Това е истината, която бетонните комунистическо-SICаджийски тикви не искат да признаят!


Всичко за коронавируса
Още новини
Ще бъдат искани оставките на управителя и зам.-управителя на НЗОК
01.12.2023 12:13:58

Ще бъдат искани оставките на управителя и зам.-управителя на НЗОК

Ще отправим молба към управителя и подуправителя на Здравната каса да направят крачка назад, без ...

Приеха бюджета на НЗОК на първо четене в зала (Обновена)
01.12.2023 11:39:08 Надежда Ненова

Приеха бюджета на НЗОК на първо четене в зала (Обновена)

Депутатите приеха на първо четена Закона за бюджета на НЗОК за 2024 г. в зала. Със 142 гласа &bdq ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...