Четвъртък, 04 Март 2021
18
февр
7
 

Предлагат на здравния министър започване на масовата имунизация (обновена)

Проф. Ангелов: Не можем да бъдем затворени изцяло още месеци наред

Четвъртък, 18 Февруари 2021 | 10:56:22 Полина Тодорова
7

Националният ваксинационен щаб предлага на министъра на здравеопазването да се пристъпи към четвъртата фаза на имунизация или т. нар. масова ваксинация срещу COVID. Това стана ясно по време на редовния брифинг, свързан с последните данни за разпростран

Националният ваксинационен щаб предлага на министъра на здравеопазването да се пристъпи към четвъртата фаза на имунизация или т. нар. масова ваксинация срещу COVID. Това стана ясно по време на редовния брифинг, свързан с последните данни за разпространението на вируса у нас.

Предложението дойде от председателя на Ваксинационния щаб проф. Красимир Гигов. Той посочи, че в момента се застъпват втора и трета фаза на имунизацинната кампания. По думите му с очакваните значителни количества допълнителни ваксини би могло да се пристъпи и към четвъртата фаза от националния ваксинационен план. Припомняме, според него в нея се включват възрастни хора на и над 65-годишна възраст и лица с придружаващи хронични заболявания.

Няма наплив към болниците

 „Следим нарастването на случаите, но въпреки всичко, отчитаме нещо, което към настоящия момент е изключително добър знак. Нямаме такъв голям наплив и натиск върху лечебните заведения“, заяви в началото на брифинга здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той посочи, че медиците в Кюстендил и във Враца, където се наблюдава значителен ръст на заболяваемостта, се справят и имат всичко необходимо. Има достатъчно свободни легла, лекарите работят спокойно. Това ни дава възможност да продължим уверено с плана, който следваме с анализирането през 14 дни и разхлабването на мерките така, че да не изпуснем ситуацията към настоящия момент, допълни той.

Проф. Ангелов представи и актуалните данни за разпространението на вируса у нас, от които стана ясно, че 1246 са новодиагностицираните с COVID-19 у нас при направени общо 11 545 теста. Активните случаи сред медицинкия персонал са 729. Общо 643 медици са на домашно лечение, а 86 в болница, от които петима са в интензивни структури. 40% ca зaeтите лeглa зa нeуcлoжнeни пaциeнти, а за интeнзивнитe лeглa - 42%. Нaй-виcoк прoцeнт зaeти интeнзивни лeглa има в областите Блaгoeвгрaд, Рaзгрaд, Cилиcтрa, Coфия-oблacт и Хacкoвo.

Четвърта фаза

Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов също апелира за пристъпване към четвърта фаза. Той съобщи, че хора, които са дали заявка, че искат да се ваксинират, не идват в уговорения ден и час, а това повлиява на цялостния процес, както и на мотивацията на медицинските екипи, които извършват имунизацията. Той даде и пример с 500 заявили желание за ваксина в пунктовете в спешната болница, като на място са се явявали не повече от 30%. В тази връзка здравният министър също се съгласи, че не е редно ваксинацията на желаещи да се ваксинират да се бави, защото изчакват лица от проритетните фази, кото са изявили желание за това, но не се имунизират. 

На журналистически въпрос проф. Балтов поясни, че никога не се отваря флакон с ваксина, ако няма реален брой хора, на когото да бъдат поставени дозите. Той подчерта и че за поставянето на ваксините не се дължи заплащане.

Разпространение

От своя страна главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че 14 области в страната са в червената зона по заболеваемост. Той отчете, че няма някаква особена динамика в ситуацията на Балканите и в Европа.  По отношение на заболяваемостта заемаме 25-то  място в ЕС и европейското икономическо пространство и 5-то място на Балканите с 127,4 заболели на 100 000 души. По отношение на смъртността България е 7,3 на 100 000, което запазва 15-то място в ЕС.

Той информира още, че процентът на положителните проби за британския вариант на COVID в Кюстендил е твърде голям. Засега разпространението му е бавно, но той ще стигне и до останалите части на страната. Все още нямаме случаи на вариантите от Южна Африка и от Бразилия.

Председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски, посочи, че в сравнение с миналата седмица има нарастване с 24% на базата на 100 000 души. Намираме се на нивата от 22 октомври миналата година, но прави впечатление, че кривата все още не е толкова остра, поясни той, като отбеляза, че не е такъв случаят в Кюстендил. Спад с 9% има и в смъртността, но от 4 седмици тя е на приливи и отливи, заяви началникът на ВМА. Въпреки той беше категоричен - тенденцията е ясна, има увеличение на случаите.

На въпрос защо бременни не се ваксинират у нас, проф. Мутафчийски коментира, че при нито една друга ваксина няма ограничения за ваксинация на бременни и кърмещи, но трябва да имаме научни доказателства за COVID ваксините.

Мерките

Опитваме се да държим пандемията на каишка, като отпускаме мерките на 14 дни, коментира още здравният министър, като посочи, че при евентуален нов сериозен ръст, те ще бъдат отново затегнати. Ние не можем да бъдем затворени изцяло още месеци наред, освен физическо, има и психическо здраве, заяви в същото време проф. Ангелов, посочвайки, че вече има хора, които не издържат на наложените ограничения.

Що се касае до серията питания на личните лекари отновно поставянето на ваксините, той изтъкна, че от здравното ведомство са изпратили препоръки за прилагането им сред рисковите групи от населението, които са изготвени от експертните съвети към министъра на здравеопазването. Ведомството е готово да съдейства и ако постъпят и други питания от средите на личните медици, стана още ясно от думите му.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
RhNT

Гост 18.02.2021 16:18:09

' за поставянето на ваксините не се дължи заплащане.' Не -пациентът дължи потребителска такса ЗА ВСЯКО ПОСЕЩЕНИЕ съгласно Законът за Здравното Осигуряване,. Не се правете на дебилни комунисти ,каквито всъщност сте си. Да не говорим, че това е смешна такса неактуализирана от 2009 г благодарение на онзи лявпeдaл Дянков и левичарската политика на мутрокомунистите от ГЕРБ (деривати на БКП)

Гост 18.02.2021 21:44:12

Този още халюцинира комунисти ! Сега вече мутрите сте на мода бре, комунистите отдавна се боядисахте !

Гост 19.02.2021 08:54:00

Не, сега са твоите мутрокомунисти за които гласуваш , не се прави на изненадан дебил. Всички мутри днес за кoпeлетa на другари от БКП с червени книжки. Но ви е удобно да не споменавате комунизма за да го рециклирате пак под друга форма, нали ватенка?

Гост 18.02.2021 12:36:56

А защо министърчето не отговори на въпроса за източване на НЗОК от болницата на управниците - Лозенец, като заяви, че не бил чул за такъв случай. Аланкоолу, като не знаеш какво ти става в сектора, що се мъдриш в министерски стол?

Гост 18.02.2021 15:16:39

Лозенец е на подчинение на МС не на МЗ

Гост 18.02.2021 18:04:25

Това изощо не променя нищо. Когато си министър, трябва да си наясно със сектора ти

Гост 18.02.2021 16:19:56

Ха-ха-ха .Значи в приказките за закриване на Правителствена Болница преди няколко години мутричките са излъгали


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
AstrаZeneca с нови данни за ефективността на ваксината при възрастни лица
03.03.2021 11:50:02

AstrаZeneca с нови данни за ефективността на ваксината при възрастни лица

Компанията AstrаZeneca разпространи своя позиция, в която представя изводи от  съобщени данн ...

Няма натиск върху лечебните заведения, увериха премиера
03.03.2021 11:30:02

Няма натиск върху лечебните заведения, увериха премиера

Натиск върху лечебните заведения у нас не се отчита, има достатъчно свободни легла, а повишаванет ...
Актуална тема
Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...