!
Сряда, 17 Април 2024
05
апр
9
 

Предлагат нови правила за избор на директор на РЗОК

От Министерството на финансите са настояли за повече специализирани дейности през април

Вторник, 05 Април 2022 | 16:39:17
9

Нови правила за избор на директор на РЗОК ще предложи представителят на Министерството на финансите в Надзорния съвет на НЗОК Виолета Лорер, става ясно от стенограмата от заседанието, проведено на 28 март. Тя настоява в състава на конкурсната комисия д

Нови правила за избор на директор на РЗОК ще предложи представителят на Министерството на финансите в Надзорния съвет на НЗОК Виолета Лорер, става ясно от стенограмата от заседанието, проведено на 28 март. Тя настоява в състава на конкурсната комисия да влизат и лица извън състава на Касата.

Управителят на Здравната каса проф. Петко Салчев заявява, че ще й изпрати сегашните правила, за да бъдат нанесени съответните корекции и след това те трябва да бъдат утвърдени от Надзорния съвет.

По време на заседанието Лорер налага промяна, свързана с броя специализирани медицински дейности (СМД), реализирани в ПИМП и СИМП. Тя се противопоставя категорично техният брой за второ тримесечие да е с 16.7% по-малко от първото тримесечие, каквото е предложението на Касата, и изисква този брой да се увеличи. Съгласие с предложението изразява и другият представител на МФ Естел Василева, която заявява, че предложените стойности я притеснявали.

„Предложенията са направени според обемите и цените от миналата година, защото не знаем какви обеми и цени ще договорим. Те винаги могат да бъдат коригирани. Базата е отчетеният миналата година обем по видове дейности“, пояснява подуправителят на НОЗК д-р Йорданка Пенкова.

Проф. Салчев подчертава, че в проекта за решение е записано, че се предлага броят на СМД за второто тримесечие на 2022 г., назначавани от изпълнителите на ПИМП и СИМП, да бъде еди-колко си направления, равни на утвърдения брой СМД за второто тримесечие на 2021 г.

Тъй като Естел Василева заявява, че не става ясно, председателят на Надзора доц. Васил Пандов уточнява, че написаното означава, че броя е същия като второ тримесечие на миналата година, но спрямо първото тримесечие на тази е 16% по-малко. Затова д-р Пенкова предлага за един месец да се разпределят 1/3 от стойността от първо тримесечие. „Така сме го правили, когато няма бюджет, няма Надзор и няма решение“, казва тя.

„Ние искаме да покажем, че те могат да раздават повече направления. Нека засега кажем 1/3 от първото тримесечие. Въпросът е сега това първото тримесечие дали има завишение спрямо миналата година? Защото ние искаме да има завишение“, казва Лорер.

„Искаме от сега да им дадем повече, за да могат те да работят. И аз бих се съгласила в момента да направим някакво средно от миналата година“, уточнява Василева.

„Посланието е – ние увеличаваме ПИМП и СИМП. Това ни е политическото послание и искам да го видя в числа. И мисля, че тук всички сме съгласни с това. Не можем да говорим едно и да правим друго. Аз съм против това. Разбирам, че сте абсолютно прави от Вашата гледна точка да сте консервативни, аз, като политик, на мен ми е важно това, което го говоря, да го върша“, завършва Виолета Лорер.

След това надзорниците се съгласяват стойностите на СМД за април да бъдат 1/3 от определените за първо тримесечие.

С цялата стенограма можете да се запознаете тукКоментари по темата

Правила на форума за коментари
%bs#

нзок 25.04.2022 13:03:33

Другарката Начева винаги е с тези които са на власт. Изключително нагла и безочлива манипулаторка.

Гост 15.04.2022 18:33:35

Да се проверят първо всички директори на РЗОК за конфликт на интереси! И да се изметат всички и обвинят и глобят! Цял живот на директорски службици си живеят!

Гост 10.04.2022 13:29:44

Избирателите на ПП нещо съвсем се объркахме. По медиите се каза, че назназачения от Герб и Дпс Салчев се ползва с подкрепата на премиера Петков. По действията на ПП личи, че не предлагате да го сменяте, както и другите шефове на РЗОК, назначени от него. По всички действия на ПП и МЗ личи единствено подкрепа и продължаване политика на предходните управляващи. Сега изведнъж Лорер иска като политик да прави каквото казва. Ама то ПП твърдеше, че ще има промяна пък сега пак се говори само за обеми като при г-жа Начева. Нали щяхте да се интересувате от здравето на хората, от качеството, пък сега пак само бройки и обеми. До преди вас правеха същото. Схемите за точене на Касата с пътеки и бройки направления, и договорености на разширяване на болници от единия край на България до другия по чл. 37б от ЗЛЗ са ни вече пределно известни. Нещо ново направете г-жо Лорер! Това, за което настоявате не е ново за нас. Утъпкано е добре от предходните политици.

Гост 08.04.2022 16:28:44

Oooooooooooo, тази кулоритна личност кака Жени! Не можем без нея! Как не се довлече тази змия пак в Надзора на касата!!! Тая прокуратура още ли спи!! Търсете им сметка на всички продажници!

Гост 07.04.2022 18:08:06

Пенкова да напише правила за нейното пенсиониране. Нагла, двулична и много бързо забравяща от къде тръгна!!!!! Да не говорим за приятелката Ж.Начева.

Гост 06.04.2022 11:46:28

То нали конкурса за Шумен мина и лудата Пенкова е щастлива сега вече може да променяте каквото искате. Дъртофелницата си уреди старините.

Стоянов 06.04.2022 09:21:47

Върнете мандатността им. Станаха пожизнени. Всеки орган има определени компетентност и мандат. Защо директорите на РЗОК са привилегировани. Тяхната несменяемост ги поставя в още по- благоприятна среда за развитието на корупция.

Динева 05.04.2022 20:10:40

Променете правилата за директори на РЗОК и намерете начин да спрете корупционните им схеми с договорните партньори.

124525 06.04.2022 09:13:41

Абсолютно правилно!!! Това е първата стъпка!


Всичко за коронавируса
Още новини
134 абсолвенти от МУ – Пловдив положиха клетвата на магистър-фармацевта
17.04.2024 17:22:33

134 абсолвенти от МУ – Пловдив положиха клетвата на магистър-фармацевта

„Тържествено обещавам за посветя всичките си знания и сили за опазване на човешкото здраве, ...

Първите четири медсестри, стипендианти на община Свиленград, подписаха договори
17.04.2024 16:56:47

Първите четири медсестри, стипендианти на община Свиленград, подписаха договори

Първите медицински сестри - стипендианти на община Свиленград подписаха договори с кмета на града ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...