!
Понеделник, 15 Юли 2024
03
юни
12
 

Предлагат проф. Атанас Щерев за орден „Св. Св. Кирил и Методий" - огърлие

Сряда, 03 Юни 2020 | 13:33:01
12

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ за награждаване на проф. д-р Атанас Щерев с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ - огърлие за особено значими заслуги за развитието на медицинската наука и образование, с

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ за награждаване на проф. д-р Атанас Щерев с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ - огърлие за особено значими заслуги за развитието на медицинската наука и образование, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Проф. д-р Атанас Щерев е специалист по акушерство и гинекология и репродуктивна медицина. Автор е на над 200 статии, публикации и участия в монографии по акушерство и гинекология, репродуктивна ендокринология, асистирана репродукция и здравен мениджмънт в български и международни научни издания. Членува в редица авторитетни професионални и научни организации, сред които Българското научно дружество по акушерство и гинекология. Българска асоциация за ултразвук в медицината, Българската асоциация по фетална медицина, Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве, Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология (ESHRE), Американска асоциация по репродуктивна медицина и др.

В обществото проф. Щерев е известен като „бащата на инвитрото“. През 1988 г. в България се раждат първите бебета, заченати след инвитро процедури, този успех е дело на проф. Щерев и неговия екип. Благодарение на внедряването на методите за инвитро оплождане, годишно 5% от родените в страната деца са заченати чрез асистирана репродукция.

Проф. Щерев въвежда нови оперативни техники и гинекологични манипулации, сред които са ултразвуковата диагностика и вагиналната сонография, както И дейностите в областта на феталната медицина, които са приложени за първи път в страната от него. Като преподавател има съществен принос за обучението и изграждането на множество специалисти.

Проф. д-р Атанас Щерев е познат и със своята активна обществена дейност. Бил е народен представител в 36-то, 39-то и в 40-то Народно събрание, бил е председател на Парламентарната комисия по здравеопазване и член на Комисията срещу корупцията и Комисията по европейските въпроси. Той има съществена роля за възстановяването на Българския лекарски съюз, а основаната от него фондация „Д-р Димитър Щерев“ осигурява безвъзмездна подкрепа за множество каузи.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
1h4*

Др Даниела Савова 09.06.2020 00:57:17

Чест е за мен да работя в екипа на Проф.Щерев вече 21 години. Невероятен преподавател и учител. Изключителен професионалист и човек. Проф.Щерев разви репродуктивната медицина в България и създаде школа от последователи. Световно известен, сравняващ се с най-добрите европейски ин витро клиники. Смелост и отговорност се иска за създаване на първата ин витро клиника в България. Никога не е отричал заслугата на Др.Ватев в зачеването на първото ин витро бебе в България. Това е екипна работа. Подкрепям награждаването на Проф.Щерев като заслужено признание за неуморната преподавателска работа, професионализъм ,честност, принципност и човечност. Бъдете здрав!

дарина зиновиева 04.06.2020 19:44:34

Работих с професор Атанас Щерев дълъг период. Ако има човек за награждаване за честност, мъдрост, професионализъм и човечност- той е един от тях! Заставам категорично зад думите си и се радвам за признанието към него!

Гост 05.06.2020 17:42:32

Това е най-гочната оценка на личността на проф.Щерев. Всички, които са работили с него или са имали честта да го опознаяг като лекар и ръководител, ще потвърдят казаното от проф. Зиновиева.

Гост 04.06.2020 10:23:17

Родителите на първото ин витро бебе го кръщават Илияна - на д-р Илия Ватев, а не Атанаска (на Щерев).

Гост 03.06.2020 20:47:39

Щерев е един политически номад. Цял свят знае, че "баща" на ин витрото у нас е проф. Ватев, само мисирките у нас са на друго мнение.

Гост 03.06.2020 19:37:53

Проф. Илия Ватев е биолог, а не лекар,

Гост 04.06.2020 17:49:02

Лекар е, но преподава биология!

Гост 03.06.2020 20:31:16

Биолозиге правят ин витро-то, а акушер-гинеколозите обират славата!

Гост 03.06.2020 19:35:22

Браво, проф. Щерев. Бъдете жив и здрав!

Гост 03.06.2020 17:38:14

Проф. д-р Илия Ватев се противопостави на награждаването на доц. д-р Атанас Щерев с орден "Стара планина" за принос към асистираната репродуктивност - ин витро. Д-р Ватев изпрати до медиите отворено писмо, в което обяснява защо няма основание д-р Щерев да получи наградата. "Като основател и пряк свидетел на развитието на техниките за извънтелесно оплождане у нас ми изглежда невероятно награждаване на човек, който съм поканил в моята лаборатория след повече от 10 години работа по проблема и за процедура, в която основните дейности са извършени с моите ръце!", пише в писмото си проф. Ватев. В него той разказва как е създал лабораторията, кога се е появил в екипа на доц. Щерев и при какви условия е бил отстранен. Сред акушер-гинеколозите, участвали в първите опити за прилагане на новия метод през 1976 г., той посочва "професорите Б. Василев, К. Мирков, Б. Налбански, И. Карагьозов и др.". Между тях не е доц. Щерев. На по-късен етап проф. Ватев решава да разшири екипа си. Кани нови членове и сред тях е д-р Щерев. Според автора на писмото неговата роля е била "да подбере по-млади двойки пациенти". По-късно обаче доц. Щерев е отстранен за "неетично изявление в медиите" в отсъствието на проф. Ватев. "На този фон бях изумен да прочета в медиите (предварително и масово разпространената информация за награждаване с орден "Стара планина" на споменавания доцент), че "….той (Щерев - бел. авт.) е човекът, който през 1988 г. първи, съвместно с доц. Илия Ватев, въвежда метода за изкуствено оплождане "ин витро" в България!", възмутен е проф. Ватев. Според него в посочения пасаж има две неточности. "Той абсолютно не отговаря на обективната истина (елиминирани са другите гинеколози), повтаря стари "похвати" на доцента, а по мнението на запознати колеги евентуалното му награждаване (особено самостоятелно) ще е обида за нашата медицинска наука и цялата гилдия", изразява несъгласието си медикът.

Гост 03.06.2020 17:36:36

Партиен секретар на БКП; През 1994 г. е депутат в 36-то Народно събрание от групата на СДС; в 39-то НС влиза от квотата на НДСВ, а в 40-то НС заедно с група народни представители напуска парламентарната група и става независим депута; по-късно основава партия Българска нова демокрация. Типичен герой на нашето време! P. S. Първото бебе in vitro го "направи" биологът проф. Илия Ватев, Щерев извади бебето със секцио.

Гост 04.06.2020 10:05:35

Мдаа. Начи Наш момче!


Всичко за коронавируса
Още новини
Хората, определящи се като „сови“, са с по-високи когнитивни резултати
15.07.2024 08:52:43

Хората, определящи се като „сови“, са с по-високи когнитивни резултати

Изследване върху ефекта от съня върху дейността на мозъка установи връзка между индивидуалните пр ...

Д-р Георги Апостолов: Най-важният урок, който научих е, че на първо място трябва да си човек
14.07.2024 10:12:54 Невена Попова

Д-р Георги Апостолов: Най-важният урок, който научих е, че на първо място трябва да си човек

Д-р Георги Апостолов, д.м., е специалист в Отделението по неврохирургия на УМБАЛ „Пълме ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...