!
Четвъртък, 28 Март 2024
15
февр
 

Предлагат регулиране на професията на психолога

Понеделник, 15 Февруари 2021 | 15:36:38 Полина Тодорова


Законопроект, който да регулира дейността на психолозите, са внесли в парламента председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова и нейни колеги от ГЕРБ. С него на практика се регулира дейността на упражняващите професията психолог.

Законопроект, който да регулира дейността на психолозите, са внесли в парламента председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова и нейни колеги от ГЕРБ.

С него на практика се регулира дейността на упражняващите професията психолог.

Според законопроекта психолог може да упражнява професията си, само при условие, че е вписан в регистър на правоспособните психолози. Професията ще може да се упражнява само ако психологът притежава квалификация бакалавър, магистър, доктор по психолог или е доктор по психологическите науки и е вписан в регистъра на правоспособните психолози. Лицето не трябва да е осъждано за престъпление от общ характер и да не страда от заболявания, възпрепятстващи изпълнението на психологическите дейности.

Дейността на психолозите ще се осъществява при спазване на стандарти, които ще се приемат от Общото събрание на Дружеството на психолозите. Те ще бъдат съобразени с международните стандарти и добрите практики в съответните професионални направления на психологическите дейности, а за всяко професионално направление ще има отделен стандарт, предвижда законопроектът.

Той залага и изисквания към мястото на провеждане на психологическите дейности, както и оборудването им.

Предлаганите текстове регулират подробно и дейността на дружеството на психолозите у нас. То ще се състои от управителен съвет, който ще се избира за срок от три години, общо събрание, етична и ревизионна комисия, както и експертни комисии.

Самите психолози ще са длъжни да оказват спешна психологическа помощ на лица при извънредни или кризисни ситуации, когато това е в рамките на тяхната правоспособност. Те ще трябва да поддържат и регистър за извършваните от тях дейности, както и участниците в тях. Според законопроекта те ще трябва да направят и застраховка на своята професионална дейност в случай на виновно допускане на вреди.

Психологът ще е длъжен да пази професионална тайна за обстоятелствата, станали му известни по време на работата, освен в случаите, когато получи информация за тежко престъпление, налице е заплаха за нечий живот, при поискване от съда, както и когато лицето, за които се отнасят, изрично не се съгласи те да бъдат разпространявани.

Действащото в България законодателство не съдържа подробна уредба на професионалната дейност на психолозите, е посочено в мотивите към внесения законопроект. В тях е записано още, че в същото време у нас има немалко специалисти, които не са завършили психология и нямат нужната квалификация, за да осъществяват интензивна намеса върху човешката психика, а това може да нанесе труднопредотвратими вреди. Законът цели да предпази потенциалните пациенти и клиенти от некомпетентно въздействие от лица без квалификация, гласят още мотивите.

В свое становище по текста от Дружеството на психолозите посочват, че подкрепят законопроекта за съсловната организация и дейността на психолозите. От там заявяват, че той решава един от най-наболелите и най-важни за обществото проблеми на съсловието – за качеството на психологическата дейност. Той поставя образователни и квалификационни изисквания, съобразени с естеството на упражняваната от специалиста психологическа дейност, отбелязват от дружеството и подчертават - с това изважда от практиката и поставя извън закона самопровъзгласили се дилетанти и имитатори, неподготвени отговорно и професионално за психологическо консултиране, които нанасят вреда както на лицата, които се обръщат към тях за помощ, така и на авторитета и доверието към психологическата професия сред широката общественост. Законът ще направи психологическите услуги да заемат мястото, което отговаря на наблюдаващата се засилена потребност и интерес към психологическото подпомагане през последните години и на високия обществен потенциал, който професията носи, смятат от дружеството.

Законопроектът е съобразен със спецификата на психологическата дейност, а предлаганата в секционна организация на съсловието и на структурата на Дружеството на психолозите дава възможност на всяко направление от психологическата практика да изработи и утвърди собствени критерии и стандарти за изпълнение, допълват още от дружеството.

Положително становище са изказали и от департамента „Психология“ при БАН, откъдето посочват, че България е единствената държава в ЕС без закон, регулиращ дейността на психолозите, както и от Бургаския свободен университет.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Jfby


Всичко за коронавируса
Още новини
Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в
28.03.2024 17:19:22 Невена Попова

Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в "Софиямед" усилията на целия екип са фокусирани върху грижата за пациента  

Кристиана Атанасова завършва образованието си в СУ „Св. Климент Охридски“ с бакал ...

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес
28.03.2024 16:43:35

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес

Днешният ден е рекорден по брой младежи, които даряват кръв за първи път в Бургас, съобщават от У ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...