Неделя, 26 Май 2024
25
ян
1
 

Предлагат срокът за одобряване на лечение в чужбина да се удължи на 1 месец

Вторник, 25 Януари 2022 | 17:19:49 Надежда Ненова
1

НЗОК иска срокът за одобряване на плащането на медицински и други услуги извън обхвата на задължителното здравно осигуряване да бъда удължен от 14 дни на 1 месец. Това става ясно от Преходните и заключителни разпоредби на проектобюджета на Здравната ка

НЗОК иска срокът за одобряване на плащането на медицински и други услуги извън обхвата на задължителното здравно осигуряване да бъда удължен от 14 дни на 1 месец. Това става ясно от Преходните и заключителни разпоредби на проектобюджета на Здравната каса за 2022 г., с който Zdrave.net разполага.

Причината е, че се изисква значително по-дълъг период за събиране на изискуемите документи от трети лица, извън заявителя и НЗОК, както и заради осъществяването на контакти с чужди лечебни заведения, с цел търсене на оферти за медицински услуги, които не могат да бъдат извършени в лечебни заведения на територията на България.

„Предвид обстоятелството, че идентично производство по издаване на индивидуални административни актове за лечение в чужбина е уредено в ЗЗО, е налице правно и фактическо основание за регламентиране на специален едномесечен срок за произнасяне на административния орган, страна в производството по одобряване или отказ на заплащането на медицински и други услуги извън обхвата на задължителното здравно осигуряване“, се казва в мотивите към проекта.

Проектът предвижда още по изключение през 2022 г. при въведени със заповед на директора на съответната РЗИ временни мерки във връзка с обявено извънредно положение поради епидемично разпространение на заразни болести, директорът на РЗОК да може да сключи договор с изпълнители на медицинска помощ, които не отговарят на изискванията по Закона за здравното осигуряване. Условията, на които трябва да отговарят, се определят с анекс към Националния рамков договор за медицинските дейности за 2020 – 2022 г.

От НЗОК предлагат представителите на НЗОК и на Български фармацевтичен съюз да приемат методика за финансиране на дейности на търговци на дребно на лекарствени продукти за осигуряване на достъп до лекарствени продукти в населени места, в които няма изпълнители, сключили договори с НЗОК. Промяната е предложена за обществено обсъждане и не е добавена императивно в Преходните и заключителни разпоредби.

За обсъждане е предложен и текст, според който в срок до 31 март НЗОК събира информация от лечебните заведения за болнична помощ, сключили договор с НЗОК за съответната година, относно структурата и размера на разходите за персонал по отделни категории персонал, по условия и ред, определени от Надзорния съвет на НЗОК. В срок до 15 април, управителят на НЗОК представя на Надзорния съвет на НЗОК информацията с обобщение на резултатите и анализ.

Проектът предвижда през 2022 г. МЗ да може да субсидира лечебни заведения за болнична помощ по смисъла на Закона за лечебните заведения за поддържане готовността им за оказване на медицинска помощ през периода на обявено извънредно положение. Субсидирането се извършва въз основа на сключени договори за периода на обявеното извънредно положение при спазване изискванията на Закона за държавните помощи.

Утвърдените разходи за персонал на НЗОК пък ще се извършват до определения размер, но при намаляване числеността на персонала, икономиите може да се използват за увеличение на индивидуалните основни месечни заплати съобразно оценката на изпълнението, включително извън сроковете по наредбата по Закона за държавния служител и Кодекса на труда. Икономията на разходите за персонал може да се използва текущо или с натрупване за изплащането на допълнителни възнаграждения за постигнати резултати и дължимите за тях осигурителни вноски и/или за други разходи. При необходимост Надзорният съвет на НЗОК по предложение на управителя на НЗОК може да одобрява съответните вътрешнокомпенсирани промени по бюджета на НЗОК.

Не се извършва увеличение на разходите за персонал за сметка на получени средства от помощи и дарения; вътрешно преструктуриране на разходите за социално-битово и културно обслужване на персонала; получени трансфери от други бюджети, които не са част от държавния бюджет; получени трансфери от бюджети по държавния бюджет в годишен размер на увеличението до 2 млн. лв.; получени трансфери за изпълнение на Националния план за действие по заетостта; проекти, финансирани със средства от Европейския съюз; вътрешно преструктуриране на разходите за случаите, когато НЗОК изпълнява международни договори и програми през текущата година; разходи от резерва за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия при участие в спасителни и/или неотложни аварийно-възстановителни дейности.

Управителят на НЗОК след 1 април 2022 г. по определени от него критерии може еднократно да определи нов размер на индивидуалните основни месечни заплати на служителите в администрацията на НЗОК, без да надхвърля максималния размер на основната месечна заплата за съответното ниво и степен, в рамките на разходите за персонал по бюджета на НЗОК за годината, независимо от извършените увеличения на месечните заплати през годината.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
5hzr

Гост 25.01.2022 20:33:38

Голям праз, че управителят може какво ли не, като не са предвидили пари за увеличение.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Йоана Милушева: Мечтая да съобщавам добри новини на пациентите си
26.05.2024 10:40:30 Невена Попова

Д-р Йоана Милушева: Мечтая да съобщавам добри новини на пациентите си

Д-р Йоана Милушева е родена в Благоевград. Завършва средното си образования в Езикова гимнази ...

Без нови случаи на коронавирус, няма починали
26.05.2024 09:04:03

Без нови случаи на коронавирус, няма починали

Няма новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 95 теста. Това сочат данните на Е ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...