Петък, 24 Май 2024
02
окт
2
 

Предложение на ОП: Вирусолози, микробиолози и биолози да имат собствени лаборатории

Петък, 02 Октомври 2020 | 09:41:21
2

Биолози, микробиолози и вирусолози да имат право да разкриват собствени лаборатории. Това предвижда предложение за промяна на Закона за лечебните заведения, внесено от парламентарната група на Обединени патриоти. Според предложението самостояте

Биолози, микробиолози и вирусолози да имат право да разкриват собствени лаборатории. Това предвижда предложение за промяна на Закона за лечебните заведения, внесено от парламентарната група на Обединени патриоти.

Според предложението самостоятелната медико-диагностична лаборатория е лечебно заведение, в което лекар/лекари или биолог с магистърска степен по специалност „Биохимия“, специалност „Генетика и геномика“, специалност „Вирусология“, или специалност „Микробиология и микробиологичен контрол“, с помощта на други специалисти извършват предписани от друг лекар или лекар по дентална медицина специализирани медицински изследвания по една или повече медицински специалности. В нея работи най-малко един лекар или биолог с магистърска степен по специалност „Биохимия“, специалност „Генетика и геномика“, специалност „Вирусология“, или специалност „Микробиология и микробиологичен контрол“.

В мотивите към проекта е записано, че по този начин би се решил проблемът с недостига на кадри в клиничните лаборатории в страната. Общият брой на клиничните лаборатории е 700, а за направление микробиология 303. От ОП цитират и официална справка на БЛС към октомври 2018 г., според която в България има 466 лекари със специалност „Клинична лаборатория“. От тях над 60 години - 177 лекари, между 51-60 години - 157 лекари, между 41-50 години – 115 лекари, а между 31-40 години - 17 лекари.

„От представената информация се вижда ясна тенденция за драстично намаляване на кадрите в този сектор. Лекарите с тази специалност в предпенсионна и пенсионна възраст са 10 пъти повече от лекарите между 30 и 40 години, което в бъдеще би довело до невъзможност да бъдат обезпечени работещите клинични лаборатории в страната. За специалност „Микробиология“ справката показва, че от общо 260 лекари с призната специалност над 60 годишна възраст са 118 лекари, между 51-60 година - 91, между 41-50 години - 43, а между 31-40 години - 8 лекари. Нещо повече за специалността „Вирусология“ статистиката в условия на пандемия е още по-негативна - на територията на страната има едва 60 лекаря с призната специалност „Вирусология“. Видно от изложеното половината от лекарите, с призната специалност „микробиология“ в страната са в предпенсионна и пенсионна възраст. Очевидно се очертава недостиг на кадри в лабораториите, който след време ще доведе до сериозни проблеми за функционирането им, което заедно с концентрирането им предимно в големите градове ще създаде рискове за диагностицирането и лечението на нашите сънародници в малките населени места и по-слабо населените райони“, пише в мотивите на парламентарната група.

Според „патриотите“ допълването на списъка със специалности, които могат да разкриват  самостоятелна медико-диагностична лаборатория  щяло разшири максимално капацитета на лабораториите за обслужване на пациенти, което щяло да направи по-достъпно обслужването на малките населени места.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
A*Qy

6666 02.10.2020 15:44:52

Дебилите от не-"Обединените патриоти" с поредно олигофренско предложение! Такава е и идеята на "Шкембе войвода" за "връщане на наборната военна служба! Абсолютна глупост! Времето на опълчението отдавна мина! Съвременната война е високо-технологична и боравенето със съвременната военна техника изисква висок интелект и умения изграждани и поддържани с години! "Шкембе войвода", при този "лош материал", само ще храни под знамената маргинали от две три поколения, които са неграмотни дори да четат и пишат! Какво очакваш от тях пред компютрите и дисплеите, като битието им е кражби, грабежи, проституция, просия, наркомания и от детска възраст правенето на деца бъдеща тежест за обществото към което не искат и никога няма да се интегрират, а само ще паразитират....

ПОЗИЦИЯ 02.10.2020 15:23:23

В Булгаристан всеки ще има право да разбира от медицина! Сульо и Пулльо ще разкриват набедени за легитимни лаборатории! Окъде не къде и биолози, пък били и магистри" ще се занимават с лечебна дейност? Пълна девалвация и все по-ниско качество на медицинското обслужване и хората все повече губят доверие в него!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Кондева освободи директора на УМБАЛ „Лозенец“ заради нарушения в болницата
23.05.2024 17:48:44

Д-р Кондева освободи директора на УМБАЛ „Лозенец“ заради нарушения в болницата

Министърът на здравеопазването Галя Кондева освободи директора на УМБАЛ „Лозенец“ д-р ...

През 2023 г. атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони са се увеличили рязко
23.05.2024 17:21:09

През 2023 г. атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони са се увеличили рязко

Атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони са се увеличили рязко през 2023 г. и са ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...