Неделя, 27 Септември 2020
13
ян
15
 

ББА и НСЧБ:

Предложенията на д-р Дечев са публичен ПР, а не сериозни и задълбочени коментари

Сипят се откровени лъжи срещу частните болници

Понеделник, 13 Януари 2020 | 17:56:52
15

В изявленията на управителят на НЗОК се сипят откровени лъжи срещу частните болници, което не следва да бъде толерирано повече и особено от високопоставен държавен служител. Това се казва в съвместна декларация на Българска болнична асоциация и Национа

В изявленията на управителят на НЗОК се сипят откровени лъжи срещу частните болници, което не следва да бъде толерирано повече и особено от високопоставен държавен служител. Това се казва в съвместна декларация на Българска болнична асоциация и Националното сдружение на частните болници по повод съботното интервю на д-р Дечо Дечев по Дарик радио. Декларацията е изпратена до премиера Бойко Борисов, с копие до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и до д-р Дечев.

Публикуваме пълния текст на декларацията:

Уважаеми г-н Министър-председател,

Обръщаме се към Вас по повод на изявленията в публичното пространство на Управителят на НЗОК, разпространено от множество медии, в което се сипят откровени лъжи срещу частните болници, което не следва да бъде толерирано повече и особено от високопоставен държавен служител.

Не отговаря на истината, че НЗОК заплаща на Частните болници лекарства на цени различни от тези, които се реимбурсират държавните и общински болници. Това е така, защото, както е известно за всички, и особено следва да я известно на Д-р Дечев, Касата заплаща по позитивен лекарствен списък!

Принципът на реимбурсация е – да се заплати съответното лекарство по цената, на която е закупено от доставчика на лекарства, НО НЕ ПО-ВИСОКА от цената, определена в позитивния лекарствен списък. Ето защо е невъзможно да се стигне до каквито и да било „девиации“, както твърди Дечев.

По повод обвиненията, че е прокаран лобистки закон, позволяващ на частните болници да не провеждат обществени поръчки, сме длъжни да припомним, че промяната в закона се наложи заради решение на Европейската комисия от 26 февруари 2014 година, с което се задължават всички страни-членки до април 2016 година да синхронизират своите законодателства с новата директива 2014/24/ЕС. Като член на Европейския съюз България е длъжна да изпълнява директивите на Европейската комисия. За нас това изказване е политически ПР на гърба на Частните болници.

За пореден път се хвърлят лъжи и спекулации срещу една част от добре функциониращите лечебни заведения, и не е ясно кой и защо има интерес от това, да се настройват пациентите и самата гилдия с клевети и манипулация.

Това лято неформалното обединение на всички болнични асоциации по важните за Здравеопазването теми, доказа, че ние всички имаме един общ интерес своевременното и качeствено лечение на пациентите и той няма нищо общо с въпроса за собствеността! Защото всички лечебни заведения в страната са подложени на еднакви пазарни условия – те следва да се договорят с доставчиците на лекарства, консумативи и оборудване, да обезпечат качествени медицински специалисти и в крайна сметка са реимбурсирани от НЗОК при абсолютно равни условия. Единствената разлика, за информация на Д-р Дечев е, че държавата, като собственик на част от болниците, дотира тяхното съществуване с парите на данъкоплатците, което е абсолютно забранено по правилата на Европейския съюз. Не само това – поставянето на държавни и частни субекти в дискриминационни отношения е забранено и от Конституцията на Република България.

С изказването си Д-р Дечев нарушава нашата Конституция и основни други принципи в правото, и следва да му бъде потърсена отговорност.

В Българска болнична асоциация членуват много частни болници и ние сме готови да поканим всеки, да провери по какви цени ни се заплащат лекарствените изделия. Спекулацията с въпросът дали покупката на лекарства се извършва след обществена поръчка, няма никакво отношение, към стойността на неговата реимбурсация от НЗОК, която е определена по нормативен ред и никой не може да го заобиколи!

Такъв тип медийни внушения не са от полза за никой участник в сектор Здравеопазване, който и без това е раздиран от напрежение по различни поводи.

С критиките си към Здравната система и МЗ Дечо Дечев засяга някой от болните теми в здравеопазването, но предложенията му са публичен ПР, а не сериозни и задълбочени коментари. Всички болнични асоциации отправихме покана за среща до Министър-председателя преди Коледа и считаме, че е време обединени и във взаимодействие с институциите, да пристъпим към решаване на ключови проблеми в сектора, в полза на обществото и държавата ни.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
xK3d

Гост 14.01.2020 13:47:29

Само дебили могат да коментират различни условия според собствеността. В ЕС и Конституцията на страната всяка соственост е равнопоставена. Преди да давате акъл какви да са изискванията според собствеността изчакайте да излезем от ЕС и да си върнем онази конституция, която забраняваше частната собственост. До тогава каквото и да коментирате по отношение на собственост ставате смешни. Дебилно е.

Гост 14.01.2020 06:55:02

А на Методи Янков Range Rover-a да не е от операции и медицинска дейност?

Гост 14.01.2020 05:41:23

Всички са в кюпа. Вижте милионерите шефове на държавни болници и тогава ми разтягайте локуми за присвояване на публичен ресурс.

ПРИМЕР 13.01.2020 23:51:26

Реимбурсна цена 1200/пределна/. Държавна болница -обществена поръчка цена 600лв. Частна болница пряко договаряне цена 1200лв. Касата плаща всичко е законно. Фирмата връща на частника разликата. Задача за балъци.

Гост 14.01.2020 12:57:53

Балъка си и е тъп балък. И частните и държавните и общинските провеждат обществени поръчки за лекарствата реимбурсирани от касата при еднакви условия. Касата заплаща според наредбата за пределните реимбурсни цени на лекарствата. Ако има такава разлика в заплащането е виновен Дечев и надзора, че не са спазили наредбата. Болниците не са виновни, че Дечев незаконно им плаща повече от пределните цени. Престъпника е Дечев.

Ако-ало няма да повтарям 13.01.2020 22:49:44

Лъжите мамка ви частна лъжите. Понеже нямате обществени поръчки купувате вярно на реимбурсна цена но най-скъпа докато по обществена поръчка се пазари по най ниска цена. Така че пазарната икономика за едни е майка за други мащеха. Затова се нароиха частните химиотерапии за да може да изписвате”закони” скъпи таргетни терапии за да може да ви се връщат разликите в джобовете. А да видим ако ви стиска да ви проверят. А тук за ЕС и дирикъиви е Пунта Мара.

М,даааа 13.01.2020 22:23:45

Прогнозирам, че много скоро ще се появи становище от д-р Дечев, че всъщност не е имал предвид това, което е казал и всъщност думите му са били изтълкувани от контекста....

бизнес гуру 13.01.2020 21:59:22

Дечо се мисли за много велик, но изобщо не е прав по някои въпроси: 1. Фармацевтичните фирми, особено големите, съгласно кода си за поведение могат да даряват на държавни болници, но не и на частни. Могат да решат да дадат на държажна болница 4 опаковки от едно лекарстжо безплатно и само една платено. Ако лекарството струва да речем 100 единици, те ще фактурират 5 опакобвки на обща цена от 100 лева или една опаковка 20 лева. На частни болници обаче не се правят дарения затова ще фактурит за тези опаковки 500 лева или единична стойност от 100 лева. Това няма нищо общо с обществените поръчки. 2. Дечо постави риторичния въпрос дали от т.нар пас тру разходи трябва да се отделя за възнаграждение. Да си прочете някои прости бизнес пражила, не ми се коментират тъпи въпроси

Гост 13.01.2020 18:58:35

А така-бой по лошите частни капиталистически болници.Да живеят соцкопторите от София до с.Забий клечка дупнишко. с по десетина квачки в кафез,без доктори и сестри.Само и само да му е безплатно умирането на пролетариата.

БРАВО ДЕЧО 13.01.2020 18:34:17

Лъжите мамка ви частна лъжите. Понеже нямате обществени поръчки купувате вярно на реимбурсна цена но най-скъпа докато по обществена поръчка се пазари по най ниска цена. Така че пазарната икономика за едни е майка за други мащеха. Затова се нароиха частните химиотерапии за да може да изписвате”закони” скъпи таргетни терапии за да може да ви се връщат разликите в джобовете. А да видим ако ви стиска да ви проверят. А тук за ЕС и дирикъиви е Пунта Мара.

Уффф 13.01.2020 22:15:59

Извинявам се, обаче изобщо не сте в час със ситуацията.Въпросът тук е, плаща ли се един и същ медикамент от касата по различни цени на частна и примерно държавна болница.Става дума за медикаменти за лечение на онкохематологично болни, които лекарства се плащат извън цената на пътеката или процедурата.Такова плащане,по различни цени , на практика не е възможно.Който е наясно,ще разбере защо, няма да обяснявам.Ако все пак се е случило, незнайно как-нека д-р Дечев обясни как точно се е случило и кой е валидирал с подписа си тази финансова операция.

Гост 13.01.2020 18:48:44

Частните болници правят обществени поръчки както и останалите за лекарствата реимбурсирани от касата. Касата плаща лекаствата по наредбата за пределни цени и ако има такава разлика то Дечев е за затвора, защото той трябва да я спазва. И за да са зле частните и не злоупотребяват със скъпите таргетни терапии ти пожелавам да те разяде рака и да те лекуват с ефтините лекарства.

Приятел 13.01.2020 18:31:06

Някъде днес писаха, че само 40% от приходите на частните болници са от бюджета на НЗОК. Според финансовите отчети на същите приходите им от касичката са от 87% до 98%. Та прав е Дечо, но частично. Не само надписват дейност, не само мародерстват от здравноосигурените, а и крият приходи от НАП. Къде си, Горанов?

Гост 13.01.2020 19:44:05

Глупости. Дори не си заслужава да коментирам уйдурмите.

Горавов 13.01.2020 19:16:42

Тук съм,живея си при чичо ми,не му плащам наем!:)


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
169 са новите случаи на COVID-19, няма починали
27.09.2020 10:10:42

169 са новите случаи на COVID-19, няма починали

169 са новодиагностицираните с COVID-19 лица за изминалото денонощие. 2710 PCR теста са направени ...

Министърът: Няма да се въвеждат допълнителни мерки
26.09.2020 11:21:46

Министърът: Няма да се въвеждат допълнителни мерки

„Твърдо заявявам, че нямаме никакви намерения да въвеждаме допълнителни мерки, освен тези, ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...