Четвъртък, 30 Юни 2022
23
юни
 

Представители на ЕК с висока оценка за напредъка по проект ПЕРИМЕД

Четвъртък, 23 Юни 2022 | 16:48:00


Медицинският университет – Пловдив посрещна делегация от седем представители на Европейската комисия и от Изпълнителната агенция по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, ръководена от проф. дхн Георги Вайси

Медицинският университет – Пловдив посрещна делегация от седем представители на Европейската комисия и от Изпълнителната агенция по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, ръководена от проф. дхн Георги Вайсилов – Изпълнителен директор. Това съобщиха от висшето учебно заведение.

Целта на посещението беше да се направи оценка на напредъка от изпълнение на дейностите по проект „Център за компетентност „Персонализирана иновативна медицина (ПЕРИМЕД)" (BG05M2OP001-1.002-0005), финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от ЕС чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Представители на Европейската комисия, ГД „Регионална и селищна политика“ /DG REGIO/, бяха Agnès Monfret – ръководител на Отдел „Регионална политика“, и Елизабет Киркорова от същия отдел. От страна на управляващия орган участваха представители на Ръководството и на отделите по верификация, финансово планиране, администрация и управление.

Активно участие взеха и членове на Научния съвет от партньорските организации – Пловдивския университет „Паисий Хилендарски" и Института по минералогия и кристалография-БАН, София,  както и изследователи от научните програми.

Във фокуса на срещата бяха постиженията и индикаторите за изпълнение на проекта за периода след изграждане на научната инфраструктура.

Представителите на Научния съвет обобщиха резултатите във всяка от партньорските организации с презентации и видео материали от осем високотехнологични научни лаборатории. Проф. д-р Мариана Мурджева – координатор на Проекта и ректор на МУ-Пловдив, представи перспективите за оставащите проектни месеци и набеляза мерките за устойчиво продължение на Центъра.

Планирани са: защита на интелектуалната собственост за научните иновации, утвърждаване на портфолиото на новата структура и привличане на заинтересовани потребители и бизнес структури за ефективно сътрудничество и комерсиализация на продуктите на Центъра.

Делегацията посети изградената Система за клетъчно сортиране в Катедрата по медицинска микробиология и имунология „Проф. д-р Елисей Янев" при МУ-Пловдив, използвана за изследване на минимална резидуална болест при деца с остра лимфобластна левкемия.

Бяха представени текущите постижения в сферата на мониторинг на критично болни пациенти и демонстрирани в реално време случаи от web базираната система в Катедрата по анестезиология, спешна и интензивна медицина, на чиято територия е изградена системата.

Дискусията по темата обхвана перспективи за използване и приложение на събраната досега информация за дигитализация на процеси за оптимално взимане на решение в хода на лечебния процес.

Разгледани бяха и новите технологии в Медицинския симулационен тренировъчен център на Университета.

Представителите на ЕК планираха следващо посещение, на което да се отчете практическото приложение на научните резултати върху конкретни пациенти.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
6KUF


Всичко за коронавируса
Още новини
Мускулно-скелетните увреждания – на второ място по икономически загуби за обществото
30.06.2022 15:44:21

Мускулно-скелетните увреждания – на второ място по икономически загуби за обществото

Мускулно-скелетните увреждания се нареждат на второ място по размер на икономически загуби за общ ...

Мобилното приложение „Дари кръв“ спасява животи
30.06.2022 14:55:12

Мобилното приложение „Дари кръв“ спасява животи

Системата „Дари кръв“ с мобилното приложение за доброволни кръводарители и нуждаещи с ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...