Петък, 15 Януари 2021
26
ноем
2
 

Представител на Сдружение „Родилница“ ще участва в изработването на нов АГ-стандарт

Понеделник, 26 Ноември 2018 | 15:01:55
2

На среща със зам.-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков, националния консултант по акушерство и гинекология проф. Асен Николов и националния консултант по неонатология проф. Боряна Слънчева представители на Сдружение „Родилница“ из

На среща със зам.-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков, националния консултант по акушерство и гинекология проф. Асен Николов и националния консултант по неонатология проф. Боряна Слънчева представители на Сдружение „Родилница“ изложиха предложенията си, внесени по-рано днес в Министерството на здравеопазването с петиция във връзка с подобряването на акушеро-гинекологичната помощ в страната. Основните аспекти, които бяха обсъдени, са интегрирането на препоръките на Световната здравна организация в медицински стандарт „Акушерство и гинекология“, зачитането на основните човешки права на родилките, самостоятелно водене раждането от акушерки и други, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

„Поемам ангажимент ваш представител да участва в работната група по създаването на новия медицински стандарт „Акушерство и гинекология“, категоричен беше зам.-министър Пенков. Той обясни, че след 1 януари медицинските стандарти ще бъдат разработвани по нова процедура. Стандартите ще съдържат административните изисквания за осъществяване на съответната медицинска дейност, а отделно от тях ще бъдат изготвени алгоритми за медицинско поведение по специалности, основани на правила за медицинска практика. Именно предмет на последните са предложенията, отправени от Сдружение „Родилница“. Алгоритмите за медицинско поведение по всички специалности ще бъдат изготвени от Българския лекарски съюз, съвместно с научните дружества и университетските преподаватели. От тях като субекти зависи определянето на членовете в работните групи. Правилата за добра медицинска практика трябва да бъдат изготвени в рамките на 6 месеца от влизането в сила на Закона за бюджета на НЗОК, в който е разписана новата процедура – създаване на медицински стандарт, определящ административните изисквания, и отделно – създаване на алгоритми за медицинско поведение.

„Работата тепърва започва и от тази гледна точка настоящата среща може да се определи като навременна и всички ние да си бъдем полезни при работата по новите правила в областта на акушерството и гинекологията, с оглед на това същата да бъде съобразена с правата на родилките и с приложимото от добрите европейски практики“, посочи д-р Пенков.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Cs9j

Гост 26.11.2018 16:18:42

Фамозно, фамозно. някакво лице без медицинско образование ще участва във дефиницията на медицински стандарти ?!?!?? Евала за популизма бе герберокомунисти. ТО не че Пенков като някога е имал медицинско образование ИМА НЕШО В ГЛАВАТА може да прави медицински стандарти ,ама това вече е върха на простотията. Професори и доценти по акушеро-гинекология ще стоят мирно на някакви лелки с неизвестно ниво на образованост и с претенции да имат германско здравеопазване, ама с мижавите балкански вноски от 20-30 евро ?!?!?!?!? Алоооо, само след 10 години ще раждате сами в къщи без каквото и да в присъствие на лекар или акушерка -това идва. Ще ви се сбъдне по най-потресаващ начин това желание и да викате някой няма кой да дойде .Като в 1918 та година на нивата . Или в чужбина срещу яко осигуровки и/или кеш плащания. А УС на БЛС пак мълчи като пка (патка)

Гост 26.11.2018 16:05:33

Честито ! Ще узаконим дулите и раждането на фотьоила в хола ! А виновни винаги ще се намерят - екипите на цСМП , дето винаги закъсняват и са експерти по всичко.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Анализ на министъра: Липсата на персонал е най-големият проблем за болниците
15.01.2021 17:17:32 Полина Тодорова

Анализ на министъра: Липсата на персонал е най-големият проблем за болниците

Най-същественият проблем за структурите по инфекциозни болести, както и във всички останали струк ...

Франция въвежда протокол за тестване на деца и учители за британския вариант на SARS-CoV-2
15.01.2021 16:43:35

Франция въвежда протокол за тестване на деца и учители за британския вариант на SARS-CoV-2

Френският здравен министър Оливие Веран обяви, че здравните власти създават протокол за тестване ...
Актуална тема
Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...