Сряда, 26 Юни 2019
26
ноем
2
 

Представител на Сдружение „Родилница“ ще участва в изработването на нов АГ-стандарт

Понеделник, 26 Ноември 2018 | 15:01:55
2

На среща със зам.-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков, националния консултант по акушерство и гинекология проф. Асен Николов и националния консултант по неонатология проф. Боряна Слънчева представители на Сдружение „Родилница“ из

На среща със зам.-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков, националния консултант по акушерство и гинекология проф. Асен Николов и националния консултант по неонатология проф. Боряна Слънчева представители на Сдружение „Родилница“ изложиха предложенията си, внесени по-рано днес в Министерството на здравеопазването с петиция във връзка с подобряването на акушеро-гинекологичната помощ в страната. Основните аспекти, които бяха обсъдени, са интегрирането на препоръките на Световната здравна организация в медицински стандарт „Акушерство и гинекология“, зачитането на основните човешки права на родилките, самостоятелно водене раждането от акушерки и други, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

„Поемам ангажимент ваш представител да участва в работната група по създаването на новия медицински стандарт „Акушерство и гинекология“, категоричен беше зам.-министър Пенков. Той обясни, че след 1 януари медицинските стандарти ще бъдат разработвани по нова процедура. Стандартите ще съдържат административните изисквания за осъществяване на съответната медицинска дейност, а отделно от тях ще бъдат изготвени алгоритми за медицинско поведение по специалности, основани на правила за медицинска практика. Именно предмет на последните са предложенията, отправени от Сдружение „Родилница“. Алгоритмите за медицинско поведение по всички специалности ще бъдат изготвени от Българския лекарски съюз, съвместно с научните дружества и университетските преподаватели. От тях като субекти зависи определянето на членовете в работните групи. Правилата за добра медицинска практика трябва да бъдат изготвени в рамките на 6 месеца от влизането в сила на Закона за бюджета на НЗОК, в който е разписана новата процедура – създаване на медицински стандарт, определящ административните изисквания, и отделно – създаване на алгоритми за медицинско поведение.

„Работата тепърва започва и от тази гледна точка настоящата среща може да се определи като навременна и всички ние да си бъдем полезни при работата по новите правила в областта на акушерството и гинекологията, с оглед на това същата да бъде съобразена с правата на родилките и с приложимото от добрите европейски практики“, посочи д-р Пенков.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
j#hG

Гост 26.11.2018 16:18:42

Фамозно, фамозно. някакво лице без медицинско образование ще участва във дефиницията на медицински стандарти ?!?!?? Евала за популизма бе герберокомунисти. ТО не че Пенков като някога е имал медицинско образование ИМА НЕШО В ГЛАВАТА може да прави медицински стандарти ,ама това вече е върха на простотията. Професори и доценти по акушеро-гинекология ще стоят мирно на някакви лелки с неизвестно ниво на образованост и с претенции да имат германско здравеопазване, ама с мижавите балкански вноски от 20-30 евро ?!?!?!?!? Алоооо, само след 10 години ще раждате сами в къщи без каквото и да в присъствие на лекар или акушерка -това идва. Ще ви се сбъдне по най-потресаващ начин това желание и да викате някой няма кой да дойде .Като в 1918 та година на нивата . Или в чужбина срещу яко осигуровки и/или кеш плащания. А УС на БЛС пак мълчи като пка (патка)

Гост 26.11.2018 16:05:33

Честито ! Ще узаконим дулите и раждането на фотьоила в хола ! А виновни винаги ще се намерят - екипите на цСМП , дето винаги закъсняват и са експерти по всичко.


Още новини
Родителите на болни деца могат да подават молби за лечение в чужбина с непълна документация
26.06.2019 16:32:38

Родителите на болни деца могат да подават молби за лечение в чужбина с непълна документация

Необходими са спешни промени в нормативната уредба, регламентираща достъпа до неразрешени за упот ...

Обучават служителите на „Пирогов“ да разпознават жертвите на домашно насилие
26.06.2019 15:47:22

Обучават служителите на „Пирогов“ да разпознават жертвите на домашно насилие

„При този вид престъпление, каквото е домашното насилие, е важно институциите да реагират в ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...