!
Понеделник, 15 Април 2024
07
апр
 

Президентът Радев: Дължим признателност на българските медици

Сряда, 07 Април 2021 | 17:29:00


Дължим признателност на българските медици и здравни специалисти, които с чест и достойнство изпълняват своя свещен дълг, посвещавайки времето, здравето и живота си на живота и здравето на българските граждани. Това заяви държавният глава Румен Радев н

Дължим признателност на българските медици и здравни специалисти, които с чест и достойнство изпълняват своя свещен дълг, посвещавайки времето, здравето и живота си на живота и здравето на българските граждани. Това заяви държавният глава Румен Радев на церемония на „Дондуков“ 2, на която изявени български медици и здравни специалисти бяха удостоени с Почетния знак на президента, съобщават от прессекретариата на институцията.

На връчването на отличията присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Церемонията започна с минута мълчание в памет на българските медици, загубили своя живот заради COVID-19 в грижа за своите пациенти.

Държавният глава изрази благодарността си към медиците и професионалистите по здравни грижи, направили избора да продължат професионалния си път в родината. „Днешната ни среща ми дава възможност да изразя своето уважение и признателност за избора, който вие направихте, избор, наречен България, въпреки всички предизвикателства във вашия професионален път“, заяви президентът Румен Радев.

Румен Радев отличи усилията на наградените в борбата с COVID-19 за всеотдайността им през последната трудна година. „За вас статистиката за болни и оздравели не е просто числа, а е човешки съдби. Нерядко във вашите неимоверни усилия да възстановите дишането на вашите пациенти вие самите оставахте без дъх от умора и изтощение. Благодаря ви за всеки излекуван пациент, за всеки спасен човешки живот и за това, че останахте и продължавате да бъдете на първа линия, въпреки трудностите и риска за вашето собствено здраве и живот“, заяви президентът.

По думите на държавния глава коронавирусът болезнено е разкрил недостатъците на системата на здравеопазването в България - неравенствата в достъпа до медицински услуги и дисбалансите в разпределението на човешкия и финансовия ресурс. „Правото на здраве, а не апетитът за печалба от болести, трябва да бъде водещият принцип, на който се подчинява цялата наша здравна система. Отдавна се говори, че тя се нуждае от лечение, което да спре оттеглянето, загубата на кадри и на финансов ресурс от системата“, посочи Румен Радев. Като основен дефицит на здравната система държавният глава определи недостатъчния акцент върху профилактиката и превенцията на социално значимите заболявания. През миналата година едно инфекциозно заболяване задейства паник-бутона за значителния риск за здравето и живота, които крият неинфекциозните заболявания като рак, диабет, сърдечно-съдови болести, а те са основната причина за смъртността в България, добави държавният глава.

От името на наградените доц. д-р Дончо Дончев изказа благодарност за възможността да представлява своите колеги, които цяла година дават всичко от себе си, независимо от предишния си професионален и житейски опит, да се борят за здравето и живота на българите. Доц. Дончев почете медиците, загубили  живота си в пандемията: „Вместо мои думи, ще използвам думите на народния поет към душите на загиналите: Юнаци, лека нощ“.

След края на церемонията държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова проведоха среща с наградените медици, на която бяха обсъдени предизвикателствата пред българската здравна система и визията за нейното бъдещо развитие. Медиците потвърдиха, че сред основните проблеми са подценяването на профилактиката и превенцията, както и осигуряването на бърза и ефективна доболнична помощ и в най-малките населени места в страната.

Като сериозна трудност пред функционирането на системата отличените изтъкнаха липсата на интерес за специализация в областта на инфекциозните болести и анестезиологията, както и недостатъчния брой медицински сестри, акушерки и лаборанти. По думите на държавния глава пазарният принцип не трябва да определя избора на младите кадри за реализация в различните области на медицината. Според Румен Радев е необходима целенасочена държавна политика и адекватно финансиране, за да се гарантира кадровия баланс в системата на здравеопазването.   

На днешната церемония Румен Радев удостои осем медици с почетния знак на президента: Доц. д-р Дончо Дончев е оториноларинголог, отоневролог и аудиолог. Началник е на отделение в Клиниката по ушни, носни и гърлени болести на ВМА. Като доброволец се е грижил за пациентите с коронавирусна инфекция и продължава да работи в COVID-зоната на болницата, след като сам се преборва със заболяването. Д-р Сибила Маринова е координатор по донорство за Северен централен регион. Заедно с екипа си работи на първа линия за лечението на пациенти с COVID-19 във Велико Търново. През последните години провежда активна кампания сред обществото за популяризирането на донорството. Д-р Мария Пишмишева-Пелева е ръководител на инфекциозното отделение на МБАЛ – Пазарджик от 2013 г. Участва в национални и международни форуми, посветени на инфекциозните болести. На 20 март 2020 г. д-р Пишмишева приема първия болен с коронавирусна инфекция. От тогава до момента д-р Пишмишева и екипът на инфекциозното отделение на МБАЛ – Пазарджик, се грижат за лечението на стотици болни от COVID-19.  Д-р Абдулах Заргар успешно управлява и усърдно надгражда работата на "МБАЛ-Исперих" от 2013 г. Работил и специализирал във Великобритания, Франция, Турция и Германия. Д-р Заргар получи силна обществена подкрепа в началото на тази година, когато на дневен ред отново беше желанието му да получи българско гражданство. Вицепрезидентът Илияна Йотова подписа през февруари 2021 г. указа за придобиване на българско гражданство от д-р Заргар. Марияна Колева е главна медицинска сестра и директор здравни грижи на УМБАЛ „Света Анна“ от 2003 г. Тя е посветена не само на грижата за пациентите, но и на подкрепата за допълнителното обучение и квалификация на медицинските сестри в екипа на болничното заведение. Роза Антова е медицински фелдшер с богат опит в различни звена на здравната система – поликлиники, спешен кабинет и болници. От 2010 г. е част от Центъра за спешна медицинска помощ.  Димитър Милинич е рентгенов лаборант с над 25 години трудов стаж в пловдивската болница „Свети Георги“. През цялата година на извънредната COVID-19 ситуация работи на първа линия, ангажиран с помощ към колегите си и нуждаещите се от висококвалифицирана помощ пациенти. Д-р Радислав Наков е специалист по гастроентерология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, председател и съосновател на Асоциацията на младите хепатогастроентеролози в България и на Българското дружество по неврогастроентерология. Член е на Управителния съвет на Европейското обединение по гастроентерология.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
DvTJ


Всичко за коронавируса
Още новини
Проф. Христова: От години у нас няма тежки случаи на Лаймска болест
15.04.2024 11:06:35

Проф. Христова: От години у нас няма тежки случаи на Лаймска болест

„Организация за пръскане срещу кърлежи има. Действително тази година малко набързо свърши з ...

Последен ден забрана за износ на инсулини
15.04.2024 10:17:30

Последен ден забрана за износ на инсулини

Забраната за износ на инсулини, наложена от бившия здравен министър проф. Христо Хинков от начало ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...