!
Четвъртък, 07 Декември 2023
07
апр
5
 

Президентът отличи медици по повод Световния ден на здравето

Петък, 07 Април 2023 | 16:59:04
5

„Искрено вярвам, че с хора, посветени на своите професии като вас, и с усилията на всички институции, ние като общество и държава, можем и трябва да изградим една още по-добра система на българското здравеопазване – система на високо ниво,

„Искрено вярвам, че с хора, посветени на своите професии като вас, и с усилията на всички институции, ние като общество и държава, можем и трябва да изградим една още по-добра система на българското здравеопазване – система на високо ниво, на високо качество на медицинските услуги, достъпна за всички български граждани“. Това каза държавният глава Румен Радев на официална церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 , на която удостои с държавни отличия и почетния знак на президента изявени български лекари и специалисти, цитиран от БТА.

Президентът отбеляза, че за него е изключителна чест в Световния ден на здравето да удостои с високи държавни отличия водещи български лекари и медицински специалисти, „извървели своя житейски и професионален път до успеха и посветили се на трудната, високоотговорна мисия да се грижат за живота и здравето на всички нас“.

Румен Радев изтъкна че, днешната церемония е израз на благодарност и признателност към техните успехи. Радев поздрави медиците за активната им работа с Министерството на здравеопазването, което, по думите му, полага огромни усилия в осъществяването на визията за по-добра българска система и модел на здравеопазване. И с проекта по Плана за възстановяване и устойчивост на Спешната медицинска помощ по въздуха, stroke центровете и за стотиците амбулатории за доболнична помощ, които трябва най-сетне да върнат българското здравеопазване в трудните и отдалечени малки населени места, и с разгръщането на телемедицината, и с подобряването на детското здравеопазване, с Националния център за образна диагностика, изброи Радев.

Вярвам, че това е пътят към едно съвременно здравеопазване, с високо качество, което да гарантира високото ниво на здравните услуги, превенцията и профилактиката, заяви държавният глава.

Проф. д-р Красимир Гигов бе награден с орден „Стара планина“ първа степен за изключително големите му заслуги за развитието на системата на здравеопазването, медицинското образование, науката и практиката.

Проф. д-р Пенка Переновска бе удостоена с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ огърлие за особено значими заслуги за развитието на медицинската наука и практика, и в частност на педиатрията и детската пулмология.

С почетен знак на президента, Радев отличи проф. д-р Тодор Черкезов за висок принос към здравеопазването, за утвърждаване на хуманитарните ценности и принципи в българското общество и практическата им реализация в подкрепа на уязвимите хора в страната.

Проф. д-р Надежда Гаврилова получи почетния знак на президента за изключителни заслуги към детското здравеопазване, значим принос за развитието на детската анестезиология, интензивното лечение и педиатричната спешна медицина.

Проф. д-р Иван Костов бе удостоен с почетен знак на президента за значими заслуги към майчиното и детското здравеопазване, принос за развитието на българската медицина и професионални успехи в областта на акушерството и гинекологията.

Държавният глава отличи с почетен знак на президента и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, която е най-многобройната съсловна организация в системата на здравеопазването и включва около 50 хил. души с професии: медицинска сестра, „акушерка, медицински фелдшер, лекарски асистент, медицински лаборант, рентгенов лаборант, рехабилитатор. Почетният знак на президента е връчен по повод 20 години от създаването на асоциацията, за нейния принос в издигането престижа на специалистите по здравни грижи и във връзка с усилията, които полагат в името на живота и здравето на гражданите. Почетния знак взе Милка Василева, председател на Асоциацията.

Проф. д-р Красимир Гигов, който произнесе слово от името на наградените, отбеляза, че живеем в сложно време и посочи като пример последиците от пандемията, земетресението в Турция. „Здравеопазването си има и своите проблеми по отношение на реалното недофинансиране, материалната техника, апаратура и кадрови потенциал“, отбеляза той. По думите му трябва да се помисли за достъпа до здравната система, финансовия баланс между болниците, доболничната помощ, профилактиката и рехабилитацията.

Световният ден на здравето се отбелязва от 1950 г. с решение на втората Световна здравна асамблея на Световната здравна организация от 13 юни - 2 юли 1949 г. Мотото на деня за 2023 г. е „Здраве за всички“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
sN$f

Гост 10.04.2023 14:10:26

Да получиш награда от просъветски чички ватници , колко трябва да се унижиш за да отидеш там?!?! Овчо съсловие със съответните овчи мозъци. Унижението просто им е вградено в ДНК. Харесва ли ви някакви ,които искат да ни отклонят от Европа и закарат в Путинските блата като слуги ,да ви награждават, а?

Гост 07.04.2023 22:06:21

Награди дава, заплати не дава. Знаете ли, че медицинска сестра в детска градина взима повече пари от лекар в болница.

Гост 07.04.2023 18:00:56

Милка василева живот дава пари и пост ни дава прави всичко без отказ липсва и мозък супа лека на маркова сбръчкана като жилка ама там да седи

Гигов дъртака 07.04.2023 17:07:58

Гигов освен да си гласи игрите и парите няма никакъв принос в здравеопазването. Сега е яхнал успешно БЧК. Дърт мошеник. Няма празно при него.

запознат 08.04.2023 08:56:26

Не си прав, има огромен принос в паралелния износ на крадени лекарства! Тя не само Валя Ахчиева знае! Само този който го награждава не знае или се прави че не знае!


Всичко за коронавируса
Още новини
Започна записването за обучение по „Морска медицина“ в МУ – Варна
06.12.2023 17:19:31

Започна записването за обучение по „Морска медицина“ в МУ – Варна

За поредна година студентите от IV-ти курс специалност „Медицина“ ще имат възможностт ...

КЗК преглежда нормативната уредба за лекарства от паралелен внос
06.12.2023 16:47:00

КЗК преглежда нормативната уредба за лекарства от паралелен внос

Комисията за защита на конкуренцията ще разгледа нормативната уредба, свързана с доставката и про ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...