!
Неделя, 21 Април 2024
07
апр
12
 

Президентът: Настъпил е „златният час“ за спасението на българското здравеопазване

Четвъртък, 07 Април 2022 | 17:20:59
12

Дължим признателност и по-добра среда за работа на българските медици и здравни специалисти, които с висок морал, смелост и всеотдайност изпълняват своя свещен дълг да се борят за живота и здравето на българските граждани. Това заяви държавният глава Р

Дължим признателност и по-добра среда за работа на българските медици и здравни специалисти, които с висок морал, смелост и всеотдайност изпълняват своя свещен дълг да се борят за живота и здравето на българските граждани. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща с представители на съсловни организации в системата на здравеопазването и мениджъри на болници в Световния ден на здравето – 7 април, съобщиха от пресцентъра на Президентството.

Държавният глава подчерта, че здравната система в България е натоварена с немалко проблеми и именно медицинските специалисти носят голямата отговорност да върнат доверието на хората, а пациентът да бъде поставен в центъра на системата и тя да работи в негова полза. По думите на президента, е настъпил „златният час“ за спасението на българското здравеопазване чрез целенасочени политики за инвестиции в хората – както за грижите за пациентите, така и за условията на труд и заплащане на здравните ни специалисти.

На срещата бяха обсъдени част от проблемите в системата на  здравеопазването –

недостатъчно финансиране, организационни трудности, пречки пред професионалното развитие,

огромни неравенства в доходите. „Проблемите са много, за тях трябва да се води дебат в обществото и да бъдат поставени на най-високо ниво, за да може медицинското съсловие да се обедини и да излезе с ясно предложение за рационален модел на българското здравеопазване, в центъра на което наистина да бъде човекът“, посочи Румен Радев.

Президентът открои ниското заплащане, лошите условията на труд на много места, неравенствата в разпределението на финансовия ресурс в системата на здравеопазването, както и проблемите пред професионалното развитие, сред основните причини за дефицита на кадри в почти всички специалности. Затова, според държавния глава, са необходими целенасочени политики за задържане на медиците ни в страната и за обновление на лекарския състав. „След кризата с COVID-19 трябва да направим така, че медиците ни да имат необходимия социален статус, условия за работа и квалификация за високоблагородната обществена дейност, която изпълняват“, подчерта Румен Радев.

Румен Радев подчерта също така, че в обществото ни има амбиция за промяна на здравния модел, като за това могат да допринесат предвидените средства и проектите, разработени в Плана за възстановяване и устойчивост, който беше реализиран и усъвършенстван в значителна степен от служебното правителство. Фокусирането на тези проекти върху осигуряването на максимална достъпност на здравните грижи, професионалната реализация на младите лекари в България и за внедряването на съвременни технологии е съществена стъпка в тази насока. Създаването на система за спешна помощ по въздуха (HEMS), изграждане и оборудване на регионални центрове, в които да се предотврати инвалидизация на стабилизираните пациенти и изграждане на амбулатории за доболнична помощ в цялата страна, също ще допринесе за повишаване на качеството на здравните грижи.

Представителите на съсловните организации в сферата на здравеопазването посочиха, че най-големият капитал на системата са хората, които работят в нея и грижата и вниманието на държавата трябва да бъдат насочени към тях, но и към инвестиции в материално-техническата база и модерна апаратура от най-висок клас.

Кадровият дефицит беше откроен като един от най-големите проблеми на здравната ни система,

който трябва да се анализира по региони, да има дългосрочно и устойчиво планиране и финансово обезпечаване. Откроена беше и важната роля на медицинските университети за създаването на висококвалифицирани кадри.

Обща беше позицията, че е необходима цялостна стратегия с ясни цели и приоритети, линеен времеви график с ясни отговорности на субектите и финансово обезпечаване. „Необходимо е да се подобри достъпът до здравни грижи и качеството и ефективността на лечението. Високият брой хоспитализации на глава от населението, високата смъртност и ниската продължителност на живота у нас изискват неотложни мерки и програми за преодоляване на негативните тенденции“, беше посочено още по време на разговора.

В срещата участваха д-р Иван Маджаров – председател на Български лекарски съюз, проф. д-р Красимир Иванов - председател на Асоциацията на университетските болници в България, д-р Неделчо Тотев - председател на Сдружението на общинските болници в България и директор на МБАЛ-Чирпан, д-р Васислав Петров - председател на Национално сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение и директор на МБАЛ "Д-р Иван Селимински"- Сливен, д-р Дечо Дечев - директор на УМБАЛ „Свети Иван Рилски“, проф. Иван Поромански - директор на УМБАЛСМ „Пирогов“, доц. Любомир Киров – председател на Националното сдружение на  общопрактикуващите лекари в България, акад.проф.д-р Лъчезар Трайков, ректор на Медицински университет – София и Петя Недкова, представител на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
CJmb

8000 евро на месец за ритнитопковец 13.04.2022 14:46:48

ХА ХА ХА ХА!

Гост 08.04.2022 19:23:28

Лозунги, като на първомайска манифестация

БЛС-Въоръжено Крило 08.04.2022 15:51:14

Бла-бла-бла как не им омръзна да повтарят едни и съши популистически клишета ПАК БЕЗ ФИНАНСИРАНЕ. Само патетични слова за ролята на лекаря бла-бла-баа , неговия героизъм бла-бла-бла, неговия стоицизъм бла-бла-бла и пожелания бла-бла-бла да изпълнява дълга си към пролетариата бла-бла-бла .Айде до другата пресконференция бла-бла-бла.

Гост 08.04.2022 13:40:47

Поредната среща, която и итира дейност.

Gost 07.04.2022 22:41:08

На България не им трябват...

Гост 07.04.2022 19:59:44

Като видях на масата Дечковци, Маджаровци, Пороманчета... все доказани...

гост 07.04.2022 23:05:53

Златния час е изпустнат отдавна,БЛАГОДАРЕНИЕ на умните политици от всички политически партии заети в политически боричкания.Медицинското съсловие беше умишлено подложено на геноцид ,чрез административен и медиен тормоз.Резултатът от всичко това.Скъсана връзка лекар пациент,омраза,демотивация,недоверие.ДА ЖИВЕЕ ШИБАНИЯ КОМУНИЗЪМ.

гост 08.04.2022 00:17:14

Пациента в центъра на системата,много вярно.Медиците на майната си.Истината е,че и пациент и лекар,мед.сестра трябва да са в центъра на системата.Но популизма е пуснал здрави корени в БЪЛГАРИЯ и едните бяха пожертвани за сметка на другите.Как ще излезете от ситуацията бедна ви е фантазията

Гост 14.04.2022 06:37:03

Това за най-долния "Гост", отдоле...

Гост 14.04.2022 06:36:01

Мога да ти кажа под секрет, на 6 уши, че колкото повече местите "центъра" към пациента, толкова повече ще растат опашките! ЛЕМА!

чукча 08.04.2022 10:05:57

Да, ама не - никакъв център не може да има в система, базирана на няколко взаимосвързани компонента. Здравеопазване не може да има без медици, без наука, без база, без финанси, без технология, без правила и без пациенти. И тъй като последните винаги ще ги има, целта е да са стабилни и ефективни останалите, за да работи цялото.

Гост 08.04.2022 06:35:46

Пациентът е в центъра, всички останали са около него. В момента лекарят е в центъра и даже сестрите са далече, а пациентите се борят на опашки.


Всичко за коронавируса
Още новини
Южна Корея: Правителството даде крачка назад в спора за увеличения прием на студенти по медицина
20.04.2024 13:36:54

Южна Корея: Правителството даде крачка назад в спора за увеличения прием на студенти по медицина

Правителството на Южна Корея обяви компромис в плановете си за реформа в здравния сектор в опит д ...

Проф. Петкова: От тази година НЗОК ще заплаща кислородотерапия и у дома
20.04.2024 12:44:41

Проф. Петкова: От тази година НЗОК ще заплаща кислородотерапия и у дома

Готова е амбулаторната процедура, по която българските пациенти с дихателни проблеми ще имат дост ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...