!
Четвъртък, 29 Февруари 2024
29
окт
25
 

През 2019 г. решават как личните лекари да уведомяват по-ефективно пациентите за профилактични прегледи

Понеделник, 29 Октомври 2018 | 11:24:52
25

„И в момента има текст, че  ОПЛ уведомява по подходящ начин гражданите за профилактичните прегледи. През 2019 г. трябва да се помисли как и по какъв начин гражданите ще бъдат уведомявани по-ефективно за профилактични прегледи, както и каква

„И в момента има текст, че  ОПЛ уведомява по подходящ начин гражданите за профилактичните прегледи. През 2019 г. трябва да се помисли как и по какъв начин гражданите ще бъдат уведомявани по-ефективно за профилактични прегледи, както и каква ще е отговорността както на лекаря, така и на пациента при неосъществяването на такъв преглед“, заяви д-р Галя Йорданова от НЗОК пред bTV.

По думите й тази година около 38% от населението са осъществили профилактични прегледи. Това обаче са предимно хора, които страдат от хронични заболявания и по един или друг повод те са посетили своя личен лекар и там са се информирали за това, че имат право на профилактичен преглед.

За тези, които не се явяват на профилактични прегледи в закона са предвидени глоби, както и загуба на здравноосигурителните права за един месец. „Това е така от поне десетина години. От гледна точка на това, доколко населението на страната е информирано какви са правата и задълженията му, НЗОК защитава правата на здравноосигурените лица, не следи и не санкционира, само събира информацията кой е минал и кой не такъв преглед. В случаите при тези, които не са преминали, трябва да се търси информация от МЗ”, посочи още д-р Йорданова, като уточни, че за тази година няма глобени пациенти.

В бюджета на НЗОК са предвидени средства за значително малък брой профилактични прегледи годишно, заяви д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация (НПО).

 „И Касата, и хората, които правят бюджета, много добре знаят, че пациентите няма да отидат на профилактичен преглед. Причините са много, но основната е, че не е създадена добра организация", каза д-р Хадърджиев. Според него пациентите не са достатъчно информирани.

„Често прегледът се случва проформа или се дублира с прегледите, които се правят чрез допълнителното здравно застраховане от работодателите”, каза още д-р Станимир Хасърджиев.

„На повечето хора е ясно, че трябва да минат на профилактичен преглед. Тежката административна работа на лекарите обаче е причина за опашките пред кабинетите и това често отказва пациентите да ходят на преглед”, каза и д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС.

„38% са минали профилактични прегледи, но половината от тях са дошли при нас заради друг здравословен проблем“, каза още д-р Брънзалов.

„Обемът на прегледи не е толкова голям, колкото е обемът на тежкото администриране. Тези опашки, които плашат хората, не се дължат на това, че докторите преглеждат бавно, а на това, че прегледът е една минута, а писането 10. Вторичният профилактичен преглед е поредната административна тежест, направена с цел общопрактикуващите лекари да не могат да си усвоят бюджета. На лекаря не му е работа да търси изследванията на пациента, за да му осъществи въпросния преглед. Работата на лекаря е да ги назначи, пациентът трябва да си ги направи и да потърси същия този лекар и да му ги предостави. Пак слагаме каруцата пред магарето“, категоричен беше д-р Брънзалов.

„Хората чакат, но за това нямат вина лекарите. Оказва се, че трябва да си вземеш три дни отпуск и работодателят да загуби пари, за да отидеш на профилактичен преглед, който много често се случва проформа“, заяви д-р Хасърджиев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
KxTg

TTT 31.10.2018 19:08:55

Kak si lichi che ste golavoda i ne4ste v chas . Ha-ha-ha za

Гост 30.10.2018 22:57:35

Често прегледът се случва проформа или се дублира с прегледите, които се правят чрез допълнителното здравно застраховане от работодателите”, каза още д-р Станимир Хасърджиев.

Гост 31.10.2018 12:28:33

Този е лекар само на хартия и не може да коментира , още по-малко да обобщава дали медицинските прегледи са проформа. Системата го чака да хване стетоскопа и да преглежда реално вместо да коментира на сянка другите. Ама явно на Евгени Минчев Хасъра не му изнася да носи лекарска отговорност- там по студията като мишка се е курдсал уж пациентска организация

д-р Менгеле 30.10.2018 20:41:29

Напълно подкрепям д-р Dr_Doolittle, с малка поправка , че за 2018 подлежат на проф. гинекологичен преглед с цитонамазка всички жени от 30 до 40 години. Д-р Куин, по ваше време физикалния статус и преглед може би бяха достатъчни за диагностициране , но съвременната медицина като бизнес базирана не може да разчита само на това.

д-р Куин 30.10.2018 16:50:08

Всеки опитен лекар, какъвто е Д-р Николай Брънзалов (с 30-годишен практически стаж), за по-малко от минута се е ориентирал не само за психичния статус, но и е поставил предварителната си диагноза само с един поглед още от вратата при влизането на пациента в кабинета. За части от минутата той е оценил заболяванията или липсата на такива по миризмата, чистоплътността, външния вид, съответствието на облеклото към възрастта и сезона, по особеностите на моториката, походката, позата, мимиките, гласа, речта, емоционалните реакции, адекватността, езика на тялото, вегетативните прояви: учестено дишане, изпотяване и т. н., по цвета на кожата и лигавиците на лицето – бледо, зачервено, посиняло, пожълтяло, оточно и т.н., по очите – изпъкнали, хлътнали, бляскави, мътни, по подуването и пулсациите на шията, по изпъкналостта на корема, по типа на затлъстяването и т.н. Профилактичният преглед е преди всичко среща на пациента с висококвалифицирания му семеен лекар, който в повечето случаи познава от години и пациента и цялото му семейство и всяка, дори и минимална промяна в здравословното състояние, не може да му убегне.

Гост 30.10.2018 21:20:47

Брънзалов, много се изложи бе брато ти на кафе ли им гледаш на пациентите си!

Dr_Doolittle 30.10.2018 00:15:52

Най-голямата перверзия е че НЗОК прасето -касичка на управляващите тиквокомунисти всъщност не е осигурило средства за тези профилактични прегледи и дори при 80% изпълнение и явяване на целия подлежащ български контингент, то те не няма да могат да ги платят, нито ще имат желание да ги платят Както сега забавят мизерните доплащания на потребителската такса , която дължат на ОПЛ и вероятно ще я плащат с бюджета за 2019 за последните 3 месеца. Кого лъжат ? Пред камерите много говорят за профилактика , а официално за записали ,че профилактичен гинекологичен преглед има само за жените навършващи 30 г възраст през 2018 ?!?!? А другите жени нямат право на профилактичен преглед и цитонамазка така ли ? Аааа не сме осигурили средства значи ? Колко мъдро! За какво да се харчат средства. Държавния осигурител може да си позволи цинично отношение и формална загриженост. А онези мухльовци вождове на пациентски организации не са ли го видели това и защо не коментират тази наглост на НЗОК ?

Гост 29.10.2018 23:39:07

Лесно се забелязва, че липсва капацитет на старите муцуни в НЗОК да сътворят смислени идеи, да възприемат такива и да работят в тази посока. Забелязва се повреденото им мислене, водещо до безсмислени упражнения, безсмислени разходи, сложен път на пациента и ненаказуемост. Не се забелязва всичко това само от този, който би трябвало да ги уволни.

Гост 30.10.2018 21:23:30

Мой човек ти си с повредено мислене, виж проекта на ЗЗО, през ЗБНЗОК и после коментирай

д-р Менгеле 29.10.2018 23:36:57

Кой ще сезира прокуратурата, че чиновниците години наред не са прилагали предвидените санкции в Закона за здравето и не са глобявали неявилите са ЗОЛ за задължителен годишен профилактичен преглед? На година не се явяват над 2 милиона х минималната глоба от 50 лева това са 100 милиона лева годишно или 1 милиард за 10 години е ощетен само бюджета, без да броим жертвите на късно диагностицираните болести....

Гост 30.10.2018 00:01:18

В Закона за Здравето е записано ,че глобите за пациента се налагат от РЗИ. Само,че келавите чиновляци никога няма да си надигнат дебелите г зове за да отидат и да глобят пациент. Повече им се иска да глобяват лекаря в кабинета или поне да го заплашват с глоби и да оказват административен натиск и произвол... Хиляди тунеядци в РЗИ-тата не са свършили и за 5 лева работа , която им е вменена и посочена в закона...

д-р Менгеле 29.10.2018 22:52:15

Ежегодно изпращам персонални покани до всички ЗОЛ неявили се на годишен профилактичен преглед. Поканата съдържа графика, дейности в прегледа, направления и с възможност за безплатно записване на час през електронна регистратура, предвидените санкции при неявяване. За съжаление този модел не работи. Отзовават се по-малко от 10%. Обема на профилактичния преглед е раздут неимоверно. Пазарната цена само на ЕКГ с разчитане е 25 лева. Реалната цена на един профилактичен преглед трябва да е над 100 лева, а НЗОК в момента заплаща едва 12 лева. Всъщност управляващите умишлено са създали система на мизерни плащания на лекарския труд за да си измият ръцете и ДИРЕКТНО да подтикват към нарушения. Така пропагандата уцелва с един куршум два заека -хем не плаща , хем има повод да тръби ,че лекарите правят злоупотреби. в основата на които основно лежи точно семашковото здравеопазване от съветски тип където няма оцеляване ако не се лъже по някакъв начин. Хасърджиев трябва да знае, че получава толкова за колкото плаща. Когато пациентът се превърне в клиент тогава ще има право да изисква. Очевидно ,че желаят само почти безплатно здравно обслужване очаквайки обаче да принудят лекаря да дава и високо германско качество. Е няма как да стане. Германско качество <=> германско заплащане. Друго социално уравнение няма. Който го измисли ще получи Нобелова награда едновременно за трите -медицина,математика и икономика.....

ПЕНСИОНЕР 29.10.2018 22:03:08

1. Този охранен шишко, д-р Брънзалов, сам заявява, че "......прегледът е една минута......" ! Какво по -голяма признание, че прегледите му са формални? Какво може да се направи за една минута, освен да се източат парички от НЗОК за несвършена работа? Явно добре се справя с източването, като го гледам колко е угоен! 2.Всички долни писания са изпълнени с правописни, граматични и стилистични грешки! Авторите им сигурно и в медицината са толкова неграмотни, а са изпълнени с голямо самочувствие и ненавист към пациента! Какви хуманисти са тези дегенерати? Явно са си сбъркали професията!

д-р Николай Брънзалов 31.10.2018 10:37:20

Да,не се гордея с наднорменото си тегло,но поне винаги пиша с името си.Колко време преглеждам е мое решение,но в случая имах предвид голямото административно натоварване.Познавам си пациентите от много години и там е силата на ОПЛ, по принцип!А,за човек,който обижда,прикрит зад ПЕНСИОНЕР,определено имам готова диагноза,без да съм го виждал!

Dr_Doolittle 29.10.2018 23:54:01

Глупав чичка, ти разбираш ли нещо от т.н термин хипербола. Естествено ,че прегледът не е 1 минута. Пенсионери като теб, ако изобщо не си някакъв дърт трол не могат да се съблекат и за 10 минути .Човекът ти казва ,че същинската работа на лекаря е опорочена с глупости към този профилактичен преглед. а никой не е изчислил реално стойността му като заплащане. Например ето една глупост- пациентът трябва да има налична чашка в която да отиде да уринира и да я върне за изследване с тест ленти при ОПЛ. Къде сте чули и прочели такова нещо освен в книгите на Кронин за здравното дело в началото на миналия век ? Кой идиот от НЗОК е преценил ,че вместо в клинична лаборатория с направление , то при личния лекар ще му носят урини в кабинета. При това кабинетът няма разрешително за дейности на лаборатория. РЗИ спокойно могат да глобят лекаря за извършвана на не регламентирани дейности извън позволените а медицински кабинет описани в разрешителното. Пациентът може и да не е донесъл предварително урина и да я носи и на следващия ден. През това време амбулаторният лист чака да се нанесат тези данни за да бъде отпечатан и да бъде подписан от пациента. Що за тъпотии, а ? Кой ще чака пациентът а се влачи няколко пъти и да влиза в кабинета ? Само той ли ще се обслужва цял ден , а другите отвън ще чакат, а? Лекарят винаги трябва да снема фамилна анамнеза, данни за минали и хронични заболявания , но попълване на т.н анкетна карта е пълна глупост с въпроси дали пациентът яде пресни плодове , нито при този тип въпроси ще ви каже колко цигари пуши и дали се налива с алкохол . Изобщо този преглед може да отнеме от минимум 40 минути до 1 час и 20 минути за някакви пикливи 12 лева, което е поне 6-7 пъти по-малко от парите които някоя кифла ще даде за ноктопластика или обица на пъпа. Оставям настрана коментарите ти кой колко в охранен. Дано чуеш и за теб подобни коментари от лекари от рода колко ти е малка и нефелна вече пишката ....

Гост 30.10.2018 21:29:57

Дулитъл, не очаквах от тебе, че не знаеш, че това за плодчетата и яденето им и цигарите , та дори и картата си е ваше дело в една наредба.Питайте си вожда на ОПЛ-тата.

Гост 29.10.2018 17:49:33

Тази Галина Йорданова e толкова проста ,че простотията и е несъвместима със служебния и статут на висш чиновник. Единствено името и Галина (лат . galina = кокошка) абсолютно точно и пасва на пилешкия и мозък . Както отдолу са писали колегите няма как някой да носи отговорност за действията или бездействията на трети лица. А освен това незнанието на законите от страна на пациента (че трябва да се явява на годишен профилактичен преглед) не го освобождава от отговорност -старо римско правило в правораздаването

Гост 29.10.2018 13:34:59

аква ще е отговорността както на лекаря, така и на пациента при неосъществяването на такъв преглед“, заяви д-р Галина Йорданова от НЗОК Ама лелко като как ще глобиш примерно данъчните, че някой не се е явил да си плати данъка, а ? Или катаджиите ,че някой не си е сменил крушката на стопа. Алооо глоби има само за пациента в ЗЗ ,няма такива постановки в ПРАВОТО никъде някой да отговаря за действията на трети лица. Неграмотни простакели, поне да ви бяха направили един курс по правни норми.

Гост 30.10.2018 23:24:30

Алооо в ЗЗ, глоби само за пациентите има само в твойта глава, за справка чл.209, ал.2 от ЗЗ. Да ти бяха направили един курс по правни норми. Е то бива неграмотност, ама не си я изявявай по форумите.

Гост 29.10.2018 13:30:23

Ако някой тъпанар от НЗОК реши личният лекар да праща писма с обратна разписка да смята ,че това ще струва едни допълнителни 10 лева на пациента разходи за технически услуги - писма, покани, пощенски разходи . Така, че отсега си информирайте ЗЗОЛа другарки и другари касиерки ,че ТОВА НЯМА ДА Е БЕЗПЛАТНО, а ще се калкулира. Да няма изненадани след това, мдааа

БЛС-Въоръжено Крило 29.10.2018 13:24:30

Що за глупости бе лекарят да уведомява пациента , който пък се прави на ударен. Има Държавен вестник свободно теглен от интернет и вместо да си във Фейса или порно каналите ще си прочетеш какви са ти задълженията в Закона за Здравето. Да не би КАТ да обясняват на водачите на МПС ,че трябва да си представят возилата за годишен технически преглед., да не би данъчните специално да подканят Ганьо да си плати данъците ? Ако тъпата касичка иска -да си информира ЗЗОЛа това са нейни осигурени лица. Лекарят не е глашатай , нито е от оперативна милиционерска група за издирване , нито ще търпим някакви си тарикати да се правят на неинформирани в 21 век . И да - парите за изследвания не са предвидени за целия контингент всяка година подлежащи за профилактичен преглед и ако действително всички решат да минат няма да има такива средства с наложените тримесечни лимити. А НЗОК се правят и те на ударени.

академик 01.11.2018 19:18:00

Така е, докторе, всякакви медии и медийки облъчиха бг-пациента, че има права. Никой не се сеща да му каже, че има и задължения.

Д-р без крила 29.10.2018 18:09:38

Постоянно се измислят едни гнусотии!С бе хора от НЗОК защо нямате доблестта да кажете на хората,че в лимита за профилактични прегледи не са предвидени пари и направления за всички,било проформа,ами как да търсиш скрита зсболеваемост без пари и без направления?Предлагам с цел подобряване на квалификацията си джипитата да изкарат курс по магьосничество или поне за екстрасенс?!?

Никодимчо 29.10.2018 12:54:03

С бъклица и дрян да обикалят ОПЛ и да канят за профилактичен...

Elf 29.10.2018 11:47:44

има текст, според който семейните лекари са длъжни...........Deeba i komunizma deiba.Nema svarshvane terora.......A BLS-Bokluk spi .


Всичко за коронавируса
Още новини
Проф. Търнев: В експертните центрове по редки болести се работи с ентусиазъм, без помощ от институциите
29.02.2024 16:38:19 Невена Попова

Проф. Търнев: В експертните центрове по редки болести се работи с ентусиазъм, без помощ от институциите

Има остра необходимост от актуализиране на Наредба 16 за условията и реда за регистриране на редк ...

Ученици от ОУ „Елин Пелин“ изплетоха 1000 мартеници за УМБАЛ Бургас
29.02.2024 15:59:34

Ученици от ОУ „Елин Пелин“ изплетоха 1000 мартеници за УМБАЛ Бургас

Ученици от бургаското ОУ „Елин Пелин" сътвориха 1000 мартеници и 500 картички с пролетни по ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...